Mff J Mretben

Székely Bertalan Műteremház Galéria

Dsc 1826ok 01 11

Székely Bertalan egykori nyaralója és műterme a település központjához közel lévő parkban, vagy ahogyan a szadaiak nevezik: a Székely-kertben (Székely Bertalan u. 22.) áll. 
A h áz és a kert a nagyváradi káptalan ispáni birtoka volt. Ismeretes, hogy a káptalant a kora középkortól Szada egyik földbirtokosaként jegyzik.  A festő a z 1880-s évek végén az eladóvá vált kertet és házat megvásárolta majd közel 20 éven át nyaraló és alkotóhelyként használta. Itt épült fel Műteremháza is, amelyet a hagyomány szerint jó barátja Schulek Frigyes építész tervezett számára az 1880-as évek végén. 

2006-ban U. Nagy Gábor Ybl díjas építész tervei alapján felújították és belső terét átalakították. Az átalakítás révén egy különös hangulatú, többfunkciós egyedi tér jött létre, amely kortárs kiállítóhelyként fogadja elsősorban Szadán és környékén élő képzőművészek alkotásait. Minden májusban Székely Bertalan művészeti hagyatékából láthatunk tematikus kiállításokat.

A Székely-kert bejárata mellett álló épület a festő egykori lakóháza. A többfelosztású épület egyik helyisége a művész írásos és tárgyi emlékeit bemutató kiállítótér, míg a másik rajtanodaként és közösségi térként működik.

Dsc 1821ok 01 1

A Székely-kertben található eperfát, a legenda szerint, még Székely Bertalan ültette, ezért azt a település közössége nagy becsben tartja.

A Műteremház Galéria július hónap kivételével egész évben előzetes bejelentkezéssel látogatható. Bejelentkezni a Faluház elérhetőségein lehet, ahol még több információhoz juthat a Székely Bertalan Művészeti Központtal kapcsolatban is.


Utoljára frissítve: 2020 április 27. 22:07