Dsc 0120 Dtum 201807 21
Dsc 0120 Dtum 201807 21
Dsc 0120 Dtum 201807 21

Kun Éva köztéri szobrai Szadán

Kun Éva Ferenczy Noémi díjas keramikusművész, aki veresegyházon él, Szadán is otthonra lelt műalkotásaival.
Egy rövid séta keretében megnézhetjük Szada angyalos címerét, a Csodaszarvas-kutat, az Emlékezet lángját és az Örökség plasztikát.
Az Ő munkái díszítik a Jánosi János Ybl díjas építész által tervezett és 2014-ben átadott új óvoda épületét is.

Emlékezet lángja 2005.

Helyszín: Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár előkertje


Dsc 1883ok

Szada angyalos címere 2008.

Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár homlokzatán

Dsc 1953ok

Turul-Életfa és a csodaszarvas 2008.

2000 augusztusában állították fel Szada községben a Ferenczy Noémi-díjas Kun Éva kerámiából készült alkotását, a „Turul-Életfát”, melyet 2008-ban kibővítettek, ekkor egy kút került kialakításra, hátulsó részén a csodaszarvas legendájának ábrázolásával.
A turulmadár egy két méter magas oszlop tetején kialakított lombkoronán látható, mellkasán a mintázat kereszt formát mutat. A lombkorona palmetta motívumából – szív alakú formát adó felezett pálmalevél minta – virágok, feljebb keresztek „nyílnak”. A turul egyik szárnyán a Hold, a másikon a Nap szimbolikus ábrázolását láthatjuk. A lombkorona és a rajta látható turul nyolcvan centiméteres. Az életfa talapzatát átalakították, mozaikkal fedték, hogy a medence vizében védett legyen. A medence hátulsó részén a kerámia alkotás úgy került kialakításra, hogy a víz alá kerülő részek víz alatti világot ábrázolnak, vízi növényeket, két – feltehetőleg – siklót látunk. A vízszint felett a csodaszarvas látható, csillagos ég háttér előtt szökell a virágos mezőn.
A művész az úgynevezett raku technikával készíti alkotásait, ami azt jelenti, hogy „a raku égetésnél a tűz, a víz, és a levegő hozzák létre azt a gazdag felületi hatást, melyet a kiszámíthatatlan változások tovább gazdagítanak. A keletkező sok-sok mikrorepedés és a máz változékonysága a rakuedény dísze.”

(Forrás: kozterkep.hu)

Dsc 1957ok

Örökségünk 2013.

Helyszín: Székely Bertalan u. 5. Kistér

2013. június 2-án avatták fel a Ferenczy Noémi-díjas Kun Éva kerámiából készült alkotását, mely az „Örökség” címet viseli.

Az alkotás egy kisebb dombon látható, egy érett búzakötegből felreppenő galambcsapatot ábrázol, melyek közül néhány sebesült, nyíllal van átlőve. A búza a földből nő ki, ez a földhöz, ősi gyökerekhez való kötődést jelképezi, míg a felreppenő madarak a szabadságvágy kifejezői. Az alkotás alatti dombon az alábbi, az elcsatolt országrészeken található települések nevei olvashatóak kőlapokba faragva: Holics, Farkaslaka, Nagykikinda, Károlyváros, Verespatak, Pöstyén, Kórógy, Csáktornya, Gyergyó, Varazsd, Kolozsvár, Beszterce.

(Forrás: kozterkep.hu)


Utoljára frissítve: 2020 április 29. 23:32

Bolhapiac 6