Mff J Mretben

Kun Éva köztéri szobrai Szadán

Kun Éva Ferenczy Noémi díjas keramikusművész, aki veresegyházon él, Szadán is otthonra lelt műalkotásaival.
Egy rövid séta keretében megnézhetjük Szada angyalos címerét, a Csodaszarvas-kutat, az Emlékezet lángját és az Örökség plasztikát.
Az Ő munkái díszítik a Jánosi János Ybl díjas építész által tervezett és 2014-ben átadott új óvoda épületét is.

Emlékezet lángja 2005.

Helyszín: Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár előkertje


Dsc 1883ok

Szada angyalos címere 2008.

Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár homlokzatán

Dsc 1953ok

Turul-Életfa és a csodaszarvas 2008.

2000 augusztusában állították fel Szada községben a Ferenczy Noémi-díjas Kun Éva kerámiából készült alkotását, a „Turul-Életfát”, melyet 2008-ban kibővítettek, ekkor egy kút került kialakításra, hátulsó részén a csodaszarvas legendájának ábrázolásával.
A turulmadár egy két méter magas oszlop tetején kialakított lombkoronán látható, mellkasán a mintázat kereszt formát mutat. A lombkorona palmetta motívumából – szív alakú formát adó felezett pálmalevél minta – virágok, feljebb keresztek „nyílnak”. A turul egyik szárnyán a Hold, a másikon a Nap szimbolikus ábrázolását láthatjuk. A lombkorona és a rajta látható turul nyolcvan centiméteres. Az életfa talapzatát átalakították, mozaikkal fedték, hogy a medence vizében védett legyen. A medence hátulsó részén a kerámia alkotás úgy került kialakításra, hogy a víz alá kerülő részek víz alatti világot ábrázolnak, vízi növényeket, két – feltehetőleg – siklót látunk. A vízszint felett a csodaszarvas látható, csillagos ég háttér előtt szökell a virágos mezőn.
A művész az úgynevezett raku technikával készíti alkotásait, ami azt jelenti, hogy „a raku égetésnél a tűz, a víz, és a levegő hozzák létre azt a gazdag felületi hatást, melyet a kiszámíthatatlan változások tovább gazdagítanak. A keletkező sok-sok mikrorepedés és a máz változékonysága a rakuedény dísze.”

(Forrás: kozterkep.hu)

Dsc 1957ok

Örökségünk 2013.

Helyszín: Székely Bertalan u. 5. Kistér

2013. június 2-án avatták fel a Ferenczy Noémi-díjas Kun Éva kerámiából készült alkotását, mely az „Örökség” címet viseli.

Az alkotás egy kisebb dombon látható, egy érett búzakötegből felreppenő galambcsapatot ábrázol, melyek közül néhány sebesült, nyíllal van átlőve. A búza a földből nő ki, ez a földhöz, ősi gyökerekhez való kötődést jelképezi, míg a felreppenő madarak a szabadságvágy kifejezői. Az alkotás alatti dombon az alábbi, az elcsatolt országrészeken található települések nevei olvashatóak kőlapokba faragva: Holics, Farkaslaka, Nagykikinda, Károlyváros, Verespatak, Pöstyén, Kórógy, Csáktornya, Gyergyó, Varazsd, Kolozsvár, Beszterce.

(Forrás: kozterkep.hu)


Utoljára frissítve: 2020 április 29. 23:32