Mff J Mretben

A Faluházba integrálják a Tájházat

Szada Nagyközség Önkormányzat képviselő-testülete 2024. szeptember 26-án rendes ülést tartott, amelyen tudomásul vették az Önkormányzat 2024. évi költségvetésének I. félévi teljesítését, valamint döntés született többek között a Tájház Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtárba való integrálásáról és annak ütemtervéről, valamint önkormányzati tulajdonú telkek rendezéséről és azok értékesítéséről is.

Tájékoztató az Önkormányzat 2024. évi költségvetésének I. félévi teljesítéséről

A Képviselő-testület 1/2024. (III.1.) számú rendeletében 3.444.073.664 forintban állapította meg Szada Nagyközség Önkormányzat és intézményeinek 2024-es gazdálkodásához szükséges keretösszeget, amellyel a kötelező, önként vállalt és az államigazgatási feladatok zavartalan ellátását kívánta biztosítani. A január 1. és június 30. közötti időszakban a bevételi teljesítések 3.376.779.356 forint összegben 96 százalékon, a kiadási teljesítések pedig 2.391.496.972 forint összegben 68 százalékon teljesültek. Ezeket figyelembe véve Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat gazdálkodásának 2024. év első félévi helyzetéről szóló tájékoztatót tudomásul vette.

Img 9725

Döntés a Tájház Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtárba való integrálásáról és annak ütemtervéről

Szada Nagyközség Önkormányzat 2019-2024. időszakra szóló Gazdasági programjában határozta meg a Tájház működtetésének integrálását a Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár (Faluház) intézményi keretei közé. Az Önkormányzatnak célja a Tájház eddigieknél jobb kihasználtságának biztosítása, az, hogy minél több iskolai, óvodai csoport ismerhesse meg a Tájházban folyó munkát, a Tájház értékeit, s hogy heti rendszerességű nyitvatartással még több felnőtt látogatót is vonzzon a helyi nevezetesség.

A Szadai Tájházat jelenleg működtető Kulturális Alapítvány Szadáért kapacitása e cél eléréshez jelenleg nem elegendő, illetve az a további cél, hogy a Tájház helyi védettség alá helyezése megtörténjen is indokolná, hogy a Faluház intézményéhez tartozzon a muzeális tevékenység.

Az integrálástól elvárható és remélt előnyök között említhető többek között a Tájházban tartandó kiállítások, bemutatók, hagyományőrző programok számának növekedése; az iskolával közös Tájház-látogatások és helytörténeti ismeretek bővítése; a tervezett helyi védettség alá helyezés szakmai feladatainak előkészítése, majd ellátása és a muzeális közgyűjtemény fenntartásával kapcsolatos jogszabályi követelményeknek történő megfelelés.

Emellett a Tájház beolvasztásától az önkormányzat a rendelkezésre álló pályázati források könnyebb hozzáférhetőségét, valamint az beintegrált feladatoknak megfelelő többlettámogatás igénylését is reméli, ezek pedig minden szempontból a Szadai Tájház és a lakosság érdekeit is szolgálná.

Szada Nagyközség Önkormányzat hangsúlyozza, hogy az együttműködést a Kulturális Alapítvány Szadáért Alapítvánnyal fenn kívánja tartani, és kéri az alapítvány további szerepvállalását a Tájház életében, kamatoztatva a korábban megszerzett szakmai tapasztalatokat.

Mindezeknek megfelelően a testület arról döntött, hogy a Szadai Tájház működtetésének 2025. január 1-től a Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár intézményi keretei közé történő integrálása feladat- és ütemtervét jóváhagyta, felhatalmazva a polgármestert a hivatalos eljárásokhoz szükséges jognyilatkozatok megtételére. A testület a Közhasznú Kulturális Alapítvány Szadáért Alapítvánnyal 2008. december 3-án kötött Együttműködési Megállapodást Önkormányzat részéről 3 hónapos határidővel 2024. december 31-i hatállyal felmondja.

Az elfogadott határozati javaslat arról is rendelkezik, hogy a Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár intézményvezetője a képviselő-testület 2024. évi októberi rendes ülésére készítse elő az integrációhoz kötődő Alapító Okirat, SZMSZ, Működési engedély módosításait és az átvétellel kapcsolatos egyéb kötelező dokumentumokat és terjessze a képviselő-testület elé elfogadásra. Ezeken túl felkérték az intézmény vezetőjét arra is, hogy készítsen átadás-átvételi jegyzőkönyvet a 2024. december 31-i leltárnak megfelelően a Tájházban lévő ingóságokról.

Img 9727

Döntés az önkormányzati tulajdonú, Gesztenyefa utca 3542 és 3543 hrsz.-ú ingatlanok telekhatárrendezéséről és értékesítéséről

Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete egy 2024 januári határozatával kifejezte azon szándékát, hogy az Önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező Szada, belterület 3542 és 3543 helyrajziszám alatt felvett kivett beépítetlen terület megnevezésű ingatlanokat értékesíteni kívánja.

A 2024. évben, összesen 2 alkalommal is meghirdetett ingatlanértékesítési pályázati felhívás eredménytelenül zárult, így felmerült annak a lehetősége, hogy telekhatár-rendezéssel a 3542 és 3543 hrsz-ú ingatlanokat közel azonos méretű és fekvésű ingatlanokká lehetne alakítani, így a két ingatlan külön-külön is értékesíthetővé válhatna, amivel a jelenleginél szélesebb vevőkör válna elérhetővé.

Mindezeknek megfelelően Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az telekhatár-rendezéssel történő kialakítás mellett döntött, illetve a telekalakítási eljárás lefolytatását követően azokat külön-külön kívánja értékesíteni.

Döntés az önkormányzati tulajdonú, Földvár utca 3714/3 és 3714/4 hrsz.-ú ingatlanokat érintő telekalakításáról és értékesítéséről

Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete egy 2023 márciusi határozatával kifejezte azon szándékát, hogy az Önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező Szada, belterület 3714/3 és 3714/4 helyrajziszám alatt felvett kivett beépítetlen terület megnevezésű ingatlanokat értékesíteni kívánja.

A 2023-ban és 2024-ben többször meghirdetett ingatlanértékesítési pályázati felhívás eredménytelensége, valamint a hirdetésekre jelentkező érdeklődőkkel történt beszélgetések hatására felmerült annak a gondolata, hogy a két ingatlan összevonása esetén egy kedvezőbb telekszélességgel bíró ingatlan alakulhatna ki, amivel lehetséges, hogy az ingatlanok értékesíthetőbbé válnának.

A 3714/3 és a 3714/4 hrsz-ú ingatlanok hátsó telekrészei meredekebb lejtéssel bíró földrészletek, ezért mindkét ingatlan beépítése elsősorban a telkek Földvár utca felöli, utcafronthoz közel első felében valósítható meg. A jelenleg meglévő kb. 14 méter/ingatlan telekszélesség, a két telek összevonásával duplájára nőne, amivel a jelenleginél esetleg szélesebb vevőkör válhatna elérhetővé. Kiderült azonban, hogy a telkek összevonásra irányuló telekalakítási eljárást az illetékes Pest Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztályánál szükséges lefolytatni, amelynek szükséges időigénye nagyságrendileg 8-10 hónap.

Ezek után Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat az ingatlanokat a jelenlegi természetbeni és ingatlan-nyilvántartás szerinti állapotukban külön-külön kívánja továbbra is értékesíteni.

Img 9728

Elfogadott beszámolók

Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az egészségügyi alapellátást végző szolgáltató szervezetek által készített éves beszámolókat – megköszönve egyúttal e szervezetek munkáját – a határozat 1-5 sz. mellékletei szerinti tartalommal tudomásul vette. 

Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a fenntartásában működő Székely Bertalan Óvoda-Bölcsőde intézményvezetője által benyújtott, a 2023/2024-as nevelési év tapasztalatairól, valamint a 2024/2025-ös nevelési év kezdéséről szóló beszámolót elfogadta.

Egyéb döntések

A testület rendeletet fogadott el az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről szóló 3/2024.(III.1.) önkormányzati rendelet II. számú módosításáról.

A Képviselő-testület a meghatározott véleményezési jogkörében eljárva egyetért azzal, hogy a Szadai Székely Bertalan Általános Iskola felvételi körzethatára Szada Nagyközség teljes közigazgatási területe legyen.

A testület az Önkormányzat Kommunikációs Koncepciója teljesülésének éves áttekintő értékelését tudomásul vette, egyidejűleg pedig a 2025. júliusáig tartó időszakra feladatokat határozott meg.

Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a Szada 2987 hrsz-ú ingatlanon létesíteni kívánt új tornyos távközlési állomás létrehozására irányuló kérelmet, és az abban foglalt Vantage Towers Zrt ajánlatát nem támogatja.

A településszerkezeti terv és a helyi építési szabályzat Szada 0100/77 - 0100/82 helyrajzi számú ingatlanokra vonatkozó módosítás tárgyában Szada Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy határozott, hogy a településrendezési eszközök módosításának véleményezési szakaszát lezárja, és felkéri a polgármestert, hogy a jelen döntéssel összhangban kezdeményezze a módosítási eljárás záró szakaszának megindítását.

A BioTechUSA Kft. új telephely területével összefüggő 2024. január 25-én kezdődött építési szabályozás módosítására irányuló eljárás ezen a képviselő-testületi ülésen, az építési szabályokat meghatározó rendelet módosításával lezárult. A beruházás megkezdésének építésjogi akadálya már nincsen.

A testületi ülés során érdemben összesen 3 rendeletet alkotott és 10 határozatot hozott a képviselő-testület.


Utoljára frissítve: 2024 szeptember 26. 19:06