Mff J Mretben

Videók

Video thumbnail

Télűző családi farsangozás a szadai faluházban

2022. február 21.

Két év kihagyás után ismét megrendezhette a Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár a családi farsangozást. A február 19-én, szombaton megrendezett télűző vidám programba rövid tudósításunk ad betekintést.

Video thumbnail

Dosztojevszkij kiállítás Szadán a Bagolyvár Könyvtárban

2022. február 21.

Dosztojevszkij kiállítás nyílt 2022. január 6-án a szadai Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében. Faluház előterében berendezett tárlat az orosz író életét és munkásságát, valamint a világirodalomban betöltött szerepét mutatja be.

Video thumbnail

„Adventi Készülődés” – karácsonyváró rendezvény Szadán

2022. január 14.

A december 4-i rendezvény, új helyszínen, az ünnepi fényekkel kivilágított Székely kertben várta a látogatókat. A képző- és iparművészeti ajándékvásár, a koncertek, a kézműves foglalkozások, az állatsimogató, az ízletes ételek és italok minden korosztályt vonzottak.

Video thumbnail

Életünket meséljük - Vendég: Id. Oroszi Sándor

2021. április 17.

Ezzel az archív filmmel búcsúzunk a nemrégiben elhunyt Id. Oroszi Sándortól, Szada díszpolgárától. A felvétel, melyben a régi időkről mesél, 1998. január 14-én készült VHS kazettára. (Köszönjük Galambos Gáborné Ilonka néninek.)

Video thumbnail

Fordulatok és kitérők is jellemezték Csokonai-Illés Sándor irodalomtörténész életútját

2021. április 13.

Túlzás nélkül állítható, hogy genetikailag kódolt a Szadán született és mindmáig ott élő Csokonai-Illés Sándor humán érdeklődése. Szülei egy színjátszó csoportban ismerkedtek össze, és kínosan ügyeltek arra, hogy „megfertőzzék” fiukat, aki továbbtanulhatott és irodalomtörténész vált belőle. Csokonai-Illés Sándor életútjában sok volt a fordulat: az agráregyetemről került a bölcsészettudomány kötelékébe, felkutattatta családfáját, hogy felvehesse a Csokonai nevet és olyan időszakban kezdett el foglalkozni Babits Mihály irodalmi munkásságával, amikor ez nem volt felkapott. A beszélgetés során szó esett azokról, akiknek sokat köszönhet és a szadai irodalomtörténész azt is elárulta, milyen tervei vannak a közeljövőre nézve.

Video thumbnail

Érzelmek Hullámhosszán – Székely Bertalan kiállítás nyílt Szadán

2020. október 14.

Székely Bertalan romantikus életképeiből nyílt kiállítás Szadán, október 4-én. Az „Érzelmek Hullámhosszán” című tárlatnak a Székely Bertalan Műteremház Galéria adott helyet. Az ünnepélyes megnyitón dr. Bakó Zsuzsanna, muzeológus, művészettörténész beszélt a festmények keletkezésének művészettörténeti hátteréről, valamint Székely Bertalan életéről.

Video thumbnail

40 évig szolgálta a szadaiak egészségét dr. Szemerédy István

2020. augusztus 1.

Májustól átadta háziorvosi praxisát dr. Szemerédy István, aki 40 éven át szolgálta a Szadán lakók egészségét. A 72 éves belgyógyász főorvos a kezdetekben egyedül biztosította az ellátást, de közéleti szerepvállalásának is köszönhetően folyamatosan bővült a nagyközségben igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások köre. A vele folytatott beszélgetés végén üzent is a főorvos úr. Hogy mit, az interjúból ez is kiderül.

Video thumbnail

Régészeti leleteink címmel jelent meg a Szada Kincsei könyvsorozat legújabb kötete

2020. július 21.

Szadán július 10-én mutatták be a nagyközség értékeit felvonultató hét részes - Szada Kincsei címet viselő - könyvsorozat negyedik darabját, mely a nagyközség önkormányzata és a Szadáért Közhasznú Kulturális Alapítvány gondozásában jelent meg. A régészeti leleteink című kötet bemutatóján a szerző Varga Kálmán történész mellett részt vett a könyv képanyagát elkészítő fotográfus Dabasi András a Nemzeti Múzeum munkatársa is.

Video thumbnail

Felértékelődik a helyi közösségek szerepe Szadán - Simon Erika alpolgármester

2020. július 16.

A tavaly októberi önkormányzati választáson, Szadán győztes Változás Útján Egyesület (VUE) képviselői nekiláttak a kampány során tett, a közösségi események és a lakossági kezdeményezések korábbinál hatékonyabb megvalósítására vonatkozó ígéreteik beváltásához. Az első, kézzel fogható változásokról, eredményekről és a jövőt illető további elképzelésekről Simon Erika, a nagyközség alpolgármestere nyilatkozott a Régió Plusz TV stúdiójában.

Video thumbnail

Megújulva várja látogatóit a szadai Bagolyvár Könyvtár

2020. július 2.

Csaknem 3 millió forintból újult meg a szadai faluházban található, a Székely Bertalan Művelődési Ház berkein belül működő Bagolyvár Könyvtár.A fejlesztést ünnepélyes keretek közt, könyvtárbarátok és a képviselő-testület tagjainak jelenlétében adták át június 27-én, szombaton.

Video thumbnail

Cziberéné Szító Máriára emlékeztek Szadán

2020. július 1.

Cziberéné Szító Mária tiszteletére tartottak megemlékezést a Szadai Sírkertben, június 13-án. Marika Szada közéletének és kulturális életének meghatározó alakja volt: gyűjtötte a helyi népdalokat, szokásokat melyeket később könyvbe is foglalt, és ő volt a szadai népi együttes megalapítója, mely ma már az ő nevét viseli. 2009 június 11-én hunyt el, emlékét ma is nagy szeretettel őrzik a nagyközségben.

Video thumbnail

Ismét megrendezték Szadán a bolhapiacot

2020. június 22.

Június első szombatján újra bolhapiacnak adott otthont Szada főtere. A Változás Útján Egyesület már negyedik alkalommal rendezte meg használtcikk vásárát elsősorban közösségépítő szándékkal.

Video thumbnail

Szadán megnyílt hazánk első szafari parkja

2020. május 22.

Szadán, május 20-án szerdán – hazánkban elsőként - megnyílt a Magyar Nemzeti Cirkusz szafari parkja, mely Magyarország legnagyobb utazócirkusza közel 100 állatának téli szállásán lett kialakítva, egy 5 hektáros területen. A gyönyörű környezet és az egzotikus állatpark páratlan lehetőséget nyújt a biztonságos szabadtéri élményre.

Video thumbnail

Székely Bertalan Nap

2020. május 8.

Szadán nem telhet el év Székely Bertalan Nap nélkül. Rendhagyó módon, de idén is készültünk a festő születésének évfordulójára.

Video thumbnail

A tervek szerint halad a szadai minibölcsőde beruházás

2020. április 24.

Szadán az Ady Endre u. 2. szám alatt, a tervezett ütemben halad a mini bölcsőde építése. Az 1930-as években épült, az egykori Hangya Takarékszövetkezetnek is helyet adó épület átalakítását, felújítását követően 14 kisgyermek bölcsődei ellátásához biztosít majd helyet.

Video thumbnail

A tervek szerint halad a szadai termelői piac építése

2020. április 16.

Szadán, a település Gödöllő felőli szélén - a Napóra téren -, terv szerint halad a Jánosi János főépítész által tervezett termelői piac építése. A beruházás jelenlegi állásáról Pintér Lajos polgármester tájékoztatta stábunkat.

Video thumbnail

Húsvéti ajándékcsomagot kaptak a 70 év felettiek és az egészségügyi dolgozók

2020. április 12.

A húsvét közeledtével ajándékcsomagot kaptak Szada szépkorú lakói, melyet a nagyközség képviselő-testületének tagjai állítottak össze adományokból és az önkormányzat által vásárolt termékekből. A tartós élelmiszereket, textil szájmaszkot és egy csokinyuszit is tartalmazó húsvéti csomagot a képviselő-testület tagjai vittek házhoz személyesen mind az 500 címre. A helyi vállalkozói kezdeményezéshez csatlakozott a szintén Szadán működő BiotechUSA nevú cég is, amely a szadai aktív egészségügyi dolgozóknak állított össze csomagot.

Video thumbnail

Polgármesteri beszámoló a koronavírus elleni intézkedések eredményeiről

2020. április 8.

A koronavírus-járvány elleni hatékony védekezés érdekében március 11-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli kormányintézkedések mentén a Szadán felállított operatív bizottság is meghozta döntéseit a településen működő intézmények tekintetében. Az azóta eltelt időszak tapasztalatairól Pintér Lajos polgármester tájékoztatott.

Video thumbnail

Átadták az új gyermekorvosi rendelőt Szadán

2020. március 26.

Új gyermekorvosi rendelőt adtak át Szadán 2020. február 27-én. A rendelőt a meglévő védőnői szolgálat épületéhez kapcsolódva, bővítésként alakították ki. Az új szárnnyal együtt az épület 223 négyzetméter, a mai kor igényeinek megfelelő, barátságos belső terekkel.

Video thumbnail

A szadai operatív törzs tájékoztatója

2020. március 15.

Szada Nagyközség Önkormányzat polgármestere és az általa összehívott szadai operatív törzs március 15-én megtartott ülésén meghozott döntések összefoglalója