Mff J Mretben

Újabb vízfogyasztás-csökkentőket oszt az önkormányzat

Folytatódik a vízfogyasztás-csökkentők osztása a lakosság számára. Szada Nagyközség Önkormányzata célja a sikeres intézményi használat után egyértelműen az, hogy a perlátorokat a lakosság számára még nagyobb körben elérhetővé tegye. Az igényeket online jelezhetik, de regisztráció nélkül szeptemberben a Szadai Polgármesteri Hivatalban azonnal átvehetők.

Molnár Csaba Sán­dor képviselő 2022 szeptemberében kapott megbízást Pintér Lajos polgármestertől arra, hogy a rezsiárak jelentős emelkedése miatt hosszú távon energiaköltségeket csökkentő fejlesztéseket hajtson végre a szadai intézményekben. Az akkor megfogalmazott cél egyértelműen az volt, hogy az elszálló rezsiköltségek helyett energiatakarékos, gyorsan megtérülő beruházásokra fordítsa erőforrásait az önkormányzat.

2024 08 2111 Szada 06 Old 01

A képviselő rövid idő alatt több intézmény világítás-korszerűsítését érte el, illetve javaslatára a fűtésrendszereket is javították. Az egyes ingatlanok további monitorozása után arra jutott, hogy a fontos önkormányzati célt, a vízfelhasználás mérséklését az energiatakarékos vízadagoló beépítésével lehet elérni. A felmérés szerint például az óvodában egy gyermek kézmosásakor percenként akár 10 liter víz is elfolyhat, de egy átlagos csap akár 12–18 litert is átenged percenként, azonban a vízadagoló eszköz használatával ez az érték jelentősen, akár 1,5-1,7 literre is leszorítható, miközben a kézmosás hatásfoka nem romlik. Ez az eszköz a perlátor, amely a csapvégszűrő helyére beszerelve, a levegővel dúsított eljárásnak köszönhetően éri el át­fo­lyás­szabályozó hatását, és jelentős vízmegtakarítást eredményez.

– A nagyjából kétmillió forint beruházással a minden intézményben és a sportcentrumban is beépí­tett per­lá­to­rok­­kal 30–40 százalékos, de más települések tapasztalatai alapján akár nagyobb mértékű csökkenést is elérhetünk – húzta alá Molnár Csaba Sándor, aki szerint ez a megtakarítás jelentős, így a szadai önkormányzat az intézményei után a lakosság számára is elérhetővé tette a vízfogyasztást jelentősen mérséklő eszközt.

Az önkormányzat tavaly szeptemberben kezdte meg a tárgyalásokat a lakosság számára kiosztható perlátorokról, majd ezt követően márciusban indult az igények felmérése. Az önkormányzat 300 darabot rendelt, a tavaszi első körben több mint száz család jelezte használati szándékát, így ők már több hónapja élvezhetik a perlátorok költségcsökkentő hatását. A kedvező visszajelzések után az önkormányzat most még több családdal szeretné megismertetni a perlátort, és lehetőséget biztosítani a használatára. Jelenleg még mintegy 150 darab érhető el. Az ingyenes eszközzel komoly spórolás érhető el, de ezen túl kiemelt jelentőségű, hogy az önkormányzat az intézmények útján, a lakosság pedig a háztartási vízhasználat szabályozásával hogyan tehet a vízmegtartásért.

Wash Your Hands 4906750 1280

– Ilyenkor nyáron visszatérő probléma, hogy a száraz, aszályos időszakban a megnövekedett fogyasztási igények a vízellátó rendszer fokozott igénybevételét okozzák. Emlékezhetünk rá, hogy a DMRV felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen szempontból Szada a különösen veszélyeztetett települések közé tartozik – hangsúlyozta Molnár Csaba Sándor.
A társaság nyár eleji tájékoztatása szerint a fogyasztási igények emelkedése, illetve egy esetlegesen előforduló műszaki meghibásodás miatt a rendszerben kritikus üzemállapot jelentkezhet, melynek következtében lokálisan nyomásesés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki. Mindezek okán kiemelt jelentőségű, közös érdek a vízfelhasználás csökkentése, amely a perlátorok használatával hatékonyan érhető el.

2024 08 2111 Szada 06 Old 02

Perlátorok igénylése - akár regisztráció nélkül is!

A mellékelt QR-kód használatával érhető el a regisztrációs felület. Annak kitöltése után kapják meg a jelentkezők az átvételhez szükséges további instrukciókat.

Az online felület mellett szeptemberben lehetőség nyílik azonnali, előzetes regisztráció nélküli személyes átvételre a Szadai  Polgármesteri Hivatalban szeptember 4-én, 11-én, 18-án és 25-én (szerdánként) 10:00–12:00 és 13:00–15:00 óra között.

A lakossági egységcsomag tartalma:

  •  1 db 3,4 liter/perc áteresztésű vízadagoló fürdőszobai kézmosó csaphoz,

  •  1 db 5 liter/perc áteresztésű vízadagoló konyhai mosogatócsaphoz,

  •  1 db 7 liter/perc áteresztésű zuhanyvíz-adagoló,

  •  1 db RCM 3 in 1 szerelőkulcs,

  •  2 db tömítés a csapokba.


Utoljára frissítve: 2024 augusztus 22. 14:35