Mff J Mretben

Bővülő bölcsődei férőhelyek

Újabb 28 bölcsődei férőhely válik elérhetővé a szadai családok számára 2024. szeptember 2-től. A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió hazai és uniós támogatásból Szada mellett másik három településen egyszerre épít bölcsődéket.

2024 06 2111 Szada 11 Old 02

A Fenyvesligetben élők mindennap láthatják, ahogy ott egy új ingatlan folyamatosan épül-szépül: ez a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió (BTESZ) új bölcsődéjének épülete. Ez a Szadán már hat éve működő – ugyancsak a BTESZ fenntartásában lévő – Felhőcske családi bölcsőde „testvérintézménye” lesz. Mindkét szadai intézményt a helyi Élő Remény Baptista Gyülekezet karolja fel.

A szervezet összesen 1,439 milliárd forint vissza nem térítendő hazai és uniós támogatást nyert el bölcsődefejlesztésre 2022-ben. Ennek keretében Hajdú-Bihar és Pest vármegyékben, Püspökladányban, illetve Ecseren, Erdőkertesen és Szadán létesít 4 x 28 férőhelyes bölcsődéket.     

– A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió több munkatársa is a településen és a környéken él, így a mindennapokban megtapasztaltuk a bölcsődei ellátás szűkösségét. A gyermekek ezen életkorában az anyukák közül sokan szeretnének visszatérni a munka világába anyagi, szociális vagy egyéb szempontok miatt, és szerettünk volna a saját eszközeinkkel hozzájárulni a település fejlesztéséhez – indokolta a beruházást lapunknak röviden Jancsó Katalin, a BTESZ köznevelési és gyermekjóléti koordinátora. – A BTESZ köznevelési ágazatában eddig egy tanoda, egy erdőkertesi száz férőhelyes óvoda és két családi bölcsőde működött, utóbbiból az egyik a szadai Felhőcske bölcsőde. A fenyvesligetivel párhuzamosan, egy időben építjük a többi Napsugár bölcsődét is. Az épületek nagyon hasonlítanak egymásra, és igyekszünk a pedagógiai szakmai munkát is hasonló módon magas színvonalon, keresztény értékek mentén végezni.

2024 06 2111 Szada 11 Old 01

A szadai Napsugár bölcsőde építkezése szinte célegyenesben van, a 2024/25-ös, szeptember 2-án induló bölcsődei nevelési évtől már fogadja a gyermekeket.

– Az épület alapterülete közel 300 négyzetméter, 405 négyzetméteres udvarral. Két csoportszobában összesen 28 gyermeket fogadunk, négy kisgyermeknevelővel és egy dajkával. A technikai hátteret egy konyhai segítő és egy karbantartó biztosítja. Mindezek összefogását pedig egy vezető végzi – avatott be a működési tervekbe Jancsó Katalin. –  A bölcsi iránti nagy érdeklődés már az előjelentkezés első napjaiban megmutatkozott: két hét alatt több mint harminc család jelezte felénk, hogy szeretné a kisgyermekét hozzánk íratni. A jelentkezés folyamatos, érdemes a beiratkozási szándékot minél előbb jelezni. Várhatóan valamennyi férőhely betelik az őszi nyitásra. Ám ezután is folyamatosan lesz lehetőség a jelentkezésre, ezzel együtt a várólistára kerülésre, hiszen bármikor megüresedhet egy-egy férőhely a nevelési év közben is. Köszönjük a szülők bizalmát, és szeretettel várjuk a gyermekeket!    

Mindenkinek jó

Jancsó Katalin megjegyezte, hogy a BTESZ szorosan együttműködik a helyi önkormányzattal, amit az is jelez, hogy már a helyszín kiválasztásában is kikérték a véleményét. A gyarapodó családok miatt a helyhatóság számára is előnyös a plusz 28 új férőhely, hiszen így az önkormányzati fenntartású Székely Bertalan Óvoda-Bölcsőde mellett egy új választási lehetőség is adott lesz. Ugyanakkor utóbbi intézmény óvodai férőhelyei bővülnek a Dózsa György úton most is zajló beruházásnak köszönhetően, így a Napsugár bölcsődéből kikerülő gyermekek akár ide is járhatnak tovább. 

RF


Utoljára frissítve: 2024 június 27. 10:36