Mff J Mretben

Népművészet Mestere díjat kapott Dr. Dulai Sándorné

Augusztus 16-án a Pesti Vigadóban vehette át Dr. Dulai Sándorné szadai népi hímző a Népművészet Mestere díjat, amely egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Szada azokhoz a Pest megyei településekhez tartozik, amelyek a főváros közelsége és a vele való állandó piackapcsolatok ellenére a XX. század közepéig sokat megőriztek a paraszti hagyományaikból. Sokat változott a nagyközség az azóta eltelt évtizedekben, a lakosság száma szinte egy szempillantás alatt megháromszorozódott, így mára egyre szűkül azok köre, akik saját vagy családi emlékekből táplálkozva ismerhetik Szada régi arcát. Szerencsénkre azonban az 1970-es évek közepétől helyi pedagógusok rendszeres gyűjtő- és rendszerező munkát fektettek abba, hogy a szadai emlékek ne vesszenek a múlt homályába, így ma a paraszti hagyományok gazdag tárháza tárul fel az érdeklődők előtt. Nagyjából harminc éve kapcsolódott be a feltáró, megőrző, bemutató és a hagyományokat tovább éltető tevékenységbe Dr. Dulai Sándorné – a szadaiak számára Éva néni.

Dr. Dulai Sándorné általános és középiskolai tanulmányait szülővárosában, Gödöllőn végezte, majd Esztergomban szerzett tanítói diplomát. Kislány kora óta kézimunkázik, horgol, köt, édesanyjától a hímzést is elleste. Felnőtt korában találkozott össze Petrás Annával, aki sok szép dolgot mutatott neki a díszítőművészeti tanfolyamán. A népművészet világa abban az időben tárult fel előtte, hiszen megtanulhatta, hogy mi is az a népi hímzés, valamint megtanulhatta a magyarországi tájegységeket és az azokra jellemző hímzéstechnikákat is.

Dula01

Éva néni Szadára a Székely Bertalan Általános Iskola tanítójaként került, és lett mindannyiunk örömére azonnal szadai lakos. Már akkor érdekelték a gyerekek családjai, új lakóhelyének jellegzetességei, annak múltja. Bekapcsolódott a népi hagyományok felkutatásának és megőrzésének helyi munkálataiba. Belépett a népi együttesbe, majd pár év múltán a kézi- és gépi hímzés oktatója címet is megszerezte. Munkahelyén éveken át az iskola pedagógiai programjában a néphagyomány oktatása kiemelt szerepet kapott, melyet Éva néni fogott össze. Tanítóként is a fő célja a hagyományok megőrzése, megismertetése és továbbadása volt. A Szadai Tájházban tartott, immár közel két évtizedes múltra visszatekintő hímző szakkör és hímző-szövő tábor mellett rendszeresen jelentet meg tematikus kiadványokat.

Fehrhmzsek

2003-ban több társával megalapították a Népi Mesterségek Pest Megyei Egyesületét, melynek a titkára lett, 2015-től a szervezet elnöki tisztét tölti be. Hímzés keresztöltéssel címmel a Szabad Föld Könyvtár sorozatban 2005-ben könyvük jelent meg, amelyet újságíró férjével együtt írtak. Az évek hosszú során folytatott gyűjtőmunkája elsősorban a szadai fehérhímzésre koncentrálódott, majd a Szadai Tájház fehérhímzéses anyagával együtt 2011-ben sikerült egy monográfiát, mintagyűjteményt készíteni Fehérhímzések Szadán címmel. A fotózást és a szerkesztést a népzenész fia, Zoltán vállalta.

Időközben a kézi és gépi hímzés oktatója címet is megszerezte, majd a Hagyományok Háza tanfolyamán a csipkekészítés technikáját is megtanulta. A Hagyományok Házával azóta is állandó, folyamatos kapcsolatban áll, aktív résztvevője a népi hímzéssel foglalkozó tanfolyamoknak, táboroknak, amelyeken hol tanulóként, hol pedig előadóként tevékenykedik.

A Szadai Tájház már huszadik éve minden augusztus első hetében hímző-szövő tábornak ad otthont, ahol az érdeklődők Éva néni szervezésében kezdetben csak a szadai, illetve Galga menti hímzést tanulták, de mostanra már évről évre más tájegységek hímzőkultúrájával is ismerkednek.

Nyomdcok

A Szadai Tájház a táborok mellett évek óta Éva néni vezetésével hímzőszakkörnek is otthont ad, ahol kifejezetten a Galga menti fehérhímzést tanulják a szadaival kiegészítve. Saját szavaikkal élve ők a „Szadai varrókások”. Ezenkívül több szakkört is vezet, ezek Budapesten a Népi Iparművészeti Gyűjtemény Nyitott Műhelyében működnek. Ezekkel párhuzamosan 2017-ben angol nyelvű szöveggel kiegészítve elkészült a Fehérhímzések Szadán című könyv második kiadása is.

Fontos missziójának tekinti a Galga menti nyomódúcok sorsának kutatását. Az elmúlt harminc év alatt több faluban gyűjtött. A gyűjtőmunka eredményeként 2022-ben Nyomódúcok a Galga mentén címmel jelent meg kötete, amely több mint száz oldalon, körülbelül ötszáz mintával, fotókkal, leírásokkal mutatta be Bag, Boldog, Galgahévíz, Püspökhatvan, Szada, Tura és Veresegyház települések hímzővilágát.

A népművészeti hagyományőrző munkája mellett folyamatosan részt vesz a Lakiteleki Népfőiskola értékfeltáró kollégiumainak kutatómunkájában, Magyarországon és Erdélyben is. Ebben a munkájában is hasznos a népművészeti ismerete és tudása.

A népi hagyományokat bemutató és éltető hímző munkásságát több pályázaton is első helyezéssel jutalmazták. 2012-ben munkásságát a Népi Iparművész megtisztelő címmel ismerte el a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság. 2000 óta folyamatosan zsűrizteti munkáit, részt vesz különböző pályázatokon, kiállításokon, így a mezőkövesdi Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázaton és a Százrózsás Hímzőpályázaton, a békéscsabai Országos Textiles Konferencián, valamint az Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállításon Budapesten. A különböző pályázatokra adott hímzései közül a zsűri többet első helyezéssel jutalmazott.

2017. augusztus 20-án a Mesterségek Ünnepén megkapta a népművészek között rangos elismerésnek számító Király Zsiga díjat a népművészetben végzett tevékenységemért.

Dulai2 Dszpolgr

2019. május 12-én Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a népi hagyományok felkutatásában, megőrzésében, és pedagógusi életútja során történő átörökítésében folytatott tevékenységéért, valamint a népi hímzésvilág fennmaradásáért végzett maradandó munkájáért Szadáért díszpolgári címet adományozott Dr. Dulai Sándorné számára.

Egy 2020 októberi rendeletnek megfelelően minden szadai gyermek születésekor egyszeri természetbeni támogatást biztosít Szada Nagyközség Önkormányzata a gyermeket saját háztartásában nevelő törvényes képviselő részére. A babacsomag egyik fontos része az egyedi, Szada feliratú, Galga-menti fehérhímzéses, az újszülöttek monogramjaival ellátott, Dr. Dulai Sándorné és segítőtársai keze munkáját dicsérő előke.

Mes 9052 Enhanced Nr

Szada Nagyközség Önkormányzat 2023. október 28-án hozott határozata alapján az újonnan létrehozott Szadai Települési Értéktár Bizottság vezetésével Dr. Dulai Sándornét bízta meg elnöki tisztségben.

Dulai Sándorné a népművészet területén nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Népművészet Mestere díjat kapott, amelyet 2024. augusztus 16-án, a Pesti Vigadóban adták át számára. A Népművészet Mestere díj kitüntetettjeinek tevékenysége felkerült a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékére.

Egyértelműen szükség van azokra az egyéniségekre, akik egyszerre alkotó pedagógusok, néptanítók és népművelők, valamint örök fáklyaként lobogó elkötelezett közéleti emberek, ezáltal pedig a társadalmi, kulturális élet motorjai. A Dr. Dulai Sándorné által képviselt tevékenység elvitathatatlan hatást gyakorol településünkre, tágabb régiónkra, ezek által pedig az egész magyar társadalomra. 

Szívből gratulálunk eddigi tevékenységéhez és az azt elismerő állami díjhoz Éva néninek! Munkájához további sok sikert és jó egészséget kívánunk!


Utoljára frissítve: 2024 augusztus 28. 08:52