Mff J Mretben

Neukirchi pillanatok

Harmincketten indultunk útnak Szadáról július 11-én németországi testvértelepülésünkre, Neukirchbe. A kapcsolat, melynek húszéves évfordulóját ünnepeltük most, igazából 2003-ban kezdődött Rolf Nerz és Gombás Tibor jóvoltából, akik egy német nagyvállalat szadai üzemében ismerték meg egymást.

Az együttműködési megállapodást Reinhold Schnell akkori és jelenlegi, illetve Vécsey László korábbi szadai polgármester írta alá. A 2018-as esztendőig összesen hét alkalommal találkoztak a két település lakói, legutóbb Szadán. A koronavírus-járvány miatt aztán elmaradtak a többnyire kétévenként ismétlődő utak, így történt, hogy a huszadik évforduló megünneplése is kicsit csúszott. Legközelebb ismét a neukirchiek jönnek hozzánk, s olyan szeretettel várjuk őket, ahogy ők fogadtak minket.

A 2700 lelkes Neukirch tőlünk csaknem 900 kilométerre, Németország Baden-Württemberg tartományában, a Balatonnál valamivel kisebb Bodeni-tó közelében fekszik. Meersburgi, friedrichshafeni és lindaui kirándulásaink alkalmával – melyek megannyi látnivalót kínáltak – az Alpok északi lábánál, a Németország, Svájc és Ausztria határán fekvő tóban is elgyönyörködhettünk, melynek legnagyobb mélysége 254 méter.

2024 08 2111 Szada 18 Old 01

Neukirchből sokan járnak dolgozni a közeli városokba, de a lakosság egyötöde ma is mezőgazdasággal foglalkozik. Csoportunk tagjai – köztük nem egy gazda, agrár- vagy gépészmérnök – „Gyümölcstermő Szent Szadáról” érkezve ebből is ízelítőt kaphattak a vendégfogadó családoknál vagy például a faluhoz tartozó Hinteressachban. Itt a Hexenfest – vagyis a messze földön híres Boszorkányfesztivál –, majd haza­utazásunk napján, vasárnap egy meghatóan szép szabadtéri szentmise részesei lehettünk.

Boszorkányt ugyan nem láttunk, de annál több sör fogyott a Hexenfesten – tavaly ez a szám elérte és bizonyosan az idén is meghaladta a négyezer litert –, s a hangulat egyre magasabbra emelkedett. Az est folyamán a helyi együttesek műsorának folytatásaként színpadra lépett a Mácsainé Verók Irén és Benedek Benjámin Bendegúz vezette Szadai Szólamok, amely másnap délelőtt a szentmisén még inkább elvarázsolta énekével a megjelenteket.

– Összeköt bennünket a zeneszeretet, a gyümölcsből készült termékek, pél­dául a pálinka készítése, településeink mezőgazdasági arculata, de legfőképp a nyitottság egymás kultúrája iránt – mondta Pintér Lajos polgármester a huszadik évforduló alkalmából rendelkezett ünnepségen. Majd szadai termékekből összeállított ajándékcsomagot adott át Reinhold Schnell polgármesternek: többek között saját gyümölcséből készült cseresznyepálinkával és a delegáció bográcsban főzött „közös” baracklekvárjával, Szada kerámiából készült címere kíséretében. Az együttműködés közeli gyakorlati eredménye lehet a helyi tűzoltó-egyesület segítségével egy tűzoltóautó a szadai, veresegyházi, erdőkertesi és őrbottyáni részvétellel létrejövő egyesület számára (erről bővebben a 7. oldalon lehet olvasni – a szerk.), a szadai és neukirchi gyermekcsoportok gyakoribb cseréje, táboroztatása és egymás jó gyakorlatainak folyamatos tanulmányozása, hasznosítása.

2024 08 2111 Szada 18 Old 02

Az önkormányzat anyagi támogatásával létrejött utat németországi testvérkapcsolatunk felelőse, Scherzinger Mária szervezte és vezette, nagy lelkesedéssel, remekül. Tolmácsként sokat segített Csendes Veronika és Feicht Ferenc. A képviselő-testületből a polgármester mellett Boros Gábor és Székely Beatrix vett részt az úton, s tért sok hasznos tapasztalattal haza.

Hosszú lenne elmesélni mindazt, amit e négy nap nyújtott a találkozó közösségi eseményein és a családoknál. A pillanatok emlékét, varázsát, derűjét őrzik a képek és a megmaradt személyes emlékek.

Dulai Sándor


Utoljára frissítve: 2024 szeptember 04. 12:04