Mff J Mretben

A Képviselő-testület előtt a Tájház integrációja

Szada Nagyközség Önkormányzat 2019-2024. időszakra szóló Gazdasági programjában határozta meg a Tájház működtetésének integrálását a Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár (Faluház) intézményi keretei közé. Az Önkormányzatnak célja a Tájház eddigieknél jobb kihasználtságának biztosítása, az, hogy minél több iskolai, óvodai csoport ismerhesse meg a Tájházban folyó munkát, a Tájház értékeit, s hogy heti rendszerességű nyitvatartással még több felnőtt látogatót is vonzzon e helyi nevezetesség.

Dsc 0118 Dtum 20191116

A Szadai Tájházat jelenleg működtető Kulturális Alapítvány Szadáért kapacitása e cél eléréshez jelenleg nem elegendő, illetve az a további cél, hogy a Tájház helyi védettség alá helyezése megtörténjen is indokolná, hogy a Faluház intézményéhez tartozzon a muzeális tevékenység.

Az integrálástól elvárható és remélt előnyök között említhető többek között a Tájházban tartandó kiállítások, bemutatók, hagyományőrző programok számának növekedése; az iskolával közös Tájház-látogatások és helytörténeti ismeretek bővítése; a tervezett helyi védettség alá helyezés szakmai feladatainak előkészítése, majd ellátása és a muzeális közgyűjtemény fenntartásával kapcsolatos jogszabályi követelményeknek történő megfelelés.

Emellett a Tájház beolvasztásától az önkormányzat a rendelkezésre álló pályázati források könnyebb hozzáférhetőségét reméli, ami minden szempontból a Szadai Tájház és a lakosság érdekeit is szolgálná.

Szada Nagyközség Önkormányzat hangsúlyozza, hogy az együttműködést a Kulturális Alapítvány Szadáért Alapítvánnyal fenn kívánja tartani, és kéri az alapítvány további szerepvállalását a Tájház életében, kamatoztatva a korábban megszerzett szakmai tapasztalatokat.

Bővebb információ a kapcsolódó előterjesztésben található.


Utoljára frissítve: 2024 szeptember 13. 14:33