Polgrmesteri Hivatal

A lokálpatriotizmus adja a motivációt

Czakó József 35 éve aktív polgárőrként segíti Szadát, az utóbbi öt évben ráadásul a helyi polgárőr-egyesület elnöki teendőit is ellátja. Úgy érzi, az önzetlen társadalmi munkájuk ellenére mintha kevés erkölcsi megbecsülést kapnának a lakosoktól. Viszont büszke arra, hogy az önkormányzat támogatásának köszönhetően nagyon sokat javultak a körülményeik.

2023 08 2111 Szada 03 02

A polgárőrség mint szervezeti forma szinte a rendszerváltás idején jött létre Magyarországon. Ahogy az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) honlapján megtalálható rövid ismertető fogalmaz: „Magyarország bűnmegelőzési rendszerében az 1991-es esztendő fordulópont volt. Lakossági kezdeményezésre egymás után alakultak meg az „önvédelmi csoportok”, amelyek 1991. április 24-én szövetségbe tömörültek, és létrehozták az érdekképviseleti, érdekérvényesítő szervezetüket, az Országos Polgárőr Szövetséget. A különböző önvédelmi csoportok is nevet és profilt változtattak, és polgárőr-egyesületként működtek tovább.”

2023 08 2111 Szada 02

El sem indult

Szadán is ekkoriban éledezett a helyi polgárőrség. Czakó József, a Szadáért Polgárőr Egyesület (SZPE) jelenlegi elnöke a kezdetek óta tevékenykedik polgárőrként a nagyközségben – sőt saját bevallása szerint korábban, még a hivatalos indulás előtt is ügyelt a rendre, összességében 35 éve teszi ezt.

– Akkoriban egész más körülmények között tettük a dolgunkat. Ugyan volt egyesületi kocsink, de az nem mindig indult be. Így leginkább a saját autóinkkal jártunk ki szolgálatba, amikbe saját pénzből tankoltunk – emlékezett vissza a kezdetekre Czakó József. – Sok-sok éven át tartott ez a mostoha állapot, majd az Oroszi Sándor korábbi polgármester vezette akkori önkormányzat által adott támogatásnak köszönhetően valamelyest javultak a körülményeink. A mostani önkormányzat, Pintér Lajos polgármester aktív támogatásával, a lehető legtöbb segítséget adja, amiért nagyon hálásak vagyunk.
A közelmúltban önkormányzati pályázati keretből „megfiatalodott” a gépkocsiflottánk, egy 20 éves autót cserélhettünk egy 6 éves járműre, lettek normális formaruháink, egyéb felszerelésünk, illetve van állandó telephelyünk is. Összességében nagyon sokat fejlődtünk az utóbbi pár évben. Érdekes, de a legkevesebb segítséget a polgárőrség megyei vagy országos szervezetétől kapjuk…

Az SZPE kötelékében jelenleg 25-en szolgálnak, vannak köztük fiatalabbak, huszonévesek, vannak köztük idősebbek, ötvenen felüliek is. Az egyesületi elnök azt mondja, ez a létszám a Szadán való járőrözésre bőven elég, de természetesen nem utasítanak el senkit, ha jelentkezni szeretne polgárőrnek.

2023 08 2111 Szada 03 01

Önzetlenül

De miért is jó polgárőrnek lenni, miért választja valaki ezt az önkéntes tevékenységet? Czakó József azt mondta, ő itt született, erősek a családi gyökerei, számára elkötelezett lokálpatriótaként természetes, hogy amikor csak lehet, segít a közbiztonság megőrzésében. Bár társai nevében nem nyilatkozhat, úgy gondolja, hogy a többieknél is hasonló lehet a motiváció. Ugyanakkor, tette hozzá, nagyon sok szadai lakos még mindig azt hiszi, hogy ők mindezért pénzt kapnak. Holott ez tévedés! Társadalmi munkában, anyagi juttatás nélkül, a rendes (civil) foglalkozásuk mellett vigyázzák a települést: gyakorta előre egyeztetett szolgálati rend alapján járőröznek ők maguk, illetve januártól heti rendszerességgel a szadai közterület-felügyelőkkel együtt is, vagy felkérésre csatlakoznak járőrként a veresegyházi rendőrörs rendőreihez, esetleg Kovács Ágoston szadai körzeti megbízott rendőrhöz. Utóbbival kapcsolatban Czakó József megjegyezte, rendkívül kiváló vele a napi együttműködés, kölcsönösen segítik egymást minden adódó esetben. Mindemellett rendszeresen részt vesznek a különböző önkormányzati és/vagy civil rendezésű helyi események, programok zavartalan lebonyolításában. Czakó József őszintén megjegyezte, e sokrétű elkötelezettség teljesítése azonban a privát, családi élet rovására is megy. Mint mondta, nem is érti, hogy egy-egy megbízatás után vagy úgy általában – a különböző helyi fórumokon – miért kapnak ők polgárőrökként méltatlan kritikákat, támadásokat.

2023 08 2111 Szada 03 03

– Nyilván mi is hibázhatunk, előfordul az ilyen. De ettől még nem kell össztüzet zúdítani ránk. Úgy érzem, sajnos a lakosok részéről igen kevés erkölcsi megbecsülésben van részünk, holott a mi szerény tevékenységünk is hozzájárul ahhoz, hogy ők nyugodtabban alhassanak, vagy egy-egy eseményen biztonságban érezhessék magukat – mondta.

Mindennek igazolására egy emlékezetes történetet is megosztott. Mint mesélte, néhány évvel ezelőtt a szőlőhegyi házakba rendszeresen betörtek ismeretlenek, és szinte két héten át saját autóikban ülve – hogy a tettesek ne vegyék észre a Polgárőrség feliratú kocsit –, vagy éppen a földön gubbasztva, fák, bokrok mögé rejtőzve figyelték éjszakákon keresztül a környéket. Meg is lett az eredménye, a rendőrökkel közösen elkapták az elkövetőket. A legszomorúbb eset számára az volt, amikor – egy családi programot sietve otthagyva – már hiá­ba érkeztek ki ahhoz a házhoz, ahol füstmérgezésben elhunyt két lánygyermek.

Vége (?)

Mindent egybevetve Czakó József nem bánta meg, hogy polgárőrnek állt, de 35 év elteltével érzi már az idő múlását. Bár vezető típus, de egyesületi elnöknek lenni szerinte külön műfaj. Számára már túl nagy terhet jelent az elnöki tisztségből adódó adminisztratív kötelességek és az egyszerű járőrszolgálatok együttes teljesítése, így az idén október elején lejáró ötéves mandátumát nem akarja megújítani.

– Jó ideje jeleztem már a többieknek, hogy nem szeretném folytatni elnökként. Bár sokan mondták, hogy ők meg azt szeretnék, ha tovább maradnék, hiszen remekül működik a csapat.  Ez nagyon jólesett, talán azt mutatja, hogy valamit megfelelően csinálhattam ennyi éven át. Magam is kíváncsi vagyok, miként alakul az októberi tisztújító közgyűlésünk.

Egyeztetés

Latorovszky Gábor rendőr ezredes, a Gödöllői Rendőrkapitányság közelmúltban kinevezett vezetője július 17-én egyeztető értekezlete hívta a kapitányság illetékességi területén működő polgárőrségek vezetőit. A megbeszélés célja a polgárőr-egyesületek, valamint a 26 település közrendjéért és közbiztonságáért felelős Gödöllői Rendőrkapitányság közötti együttműködés fokozása, illetve hatékonyságának növelése volt.  Az elmúlt évben – a kapitányság beszámolója szerint – 157 polgárőr összesen 113 alkalommal 1349 órában látott el közös szolgálatot rendőri állománnyal.

Raffai Ferenc


Utoljára frissítve: 2023 augusztus 14. 14:02