Polgrmesteri Hivatal

Aratóünnep volt Szadán - Fotógalériával!

2022. július 16-án, Szadán Aratóünneppel emlékeztek meg a település hagyományiról. Az esemény a Kulturális Alapítvány Szadáért szervezésében jöhetett létre, a Szadai Czibere Táncegyüttes, Szada Nagyközség Önkormányzata és sok lelkes önkéntes közreműködésével.

17 Old 01

A Szadai Tájház évenkénti rendezvényei közé tartozik immár több éve a hagyományos szadai aratást bemutató aratóünnep. Ezúton is köszönjük Szabó Dánielnek és családjának, akik felajánlották gabonával bevetett földterületük egy részét a kaszás aratásra. A korábbi hagyományok szerint történtek az események. A Tájháznál volt a gyülekező, ahol a férfiak előkészítették a kaszákat az aratásra, innen a viseletbe öltözött asszonyokat-lányokat Guba Ferenc lovaskocsija, míg a legényeket-férfiakat és gyerekeket Szabó Dániel traktorja szállította a helyszínre.

17 Old 02

A rozs- és búzatábla mellett nézők várták az tapasztalt aratókat, akiktől mindenki elleshette a kaszálás, kévekötés, asztagrakás tudományát. A kisgyerekektől kezdve az idősebb korosztályig, mindenki megtalálhatta a számára ideális munkafolyamatot így igazi csapatként haladt a munka. Az arató férfiak mögött mentek sarlóval a marokszedő lányok/asszonyok, hogy kévébe szedjék a levágott gabonát. Ezután a kévéket nagy halomba, úgynevezett keresztbe rakták. A nagy közös csoportkép után a csapat elindult vissza a Tájházba, ahol már lázasan folyt a munka.

Reggeltől kezdődött a kenyér dagasztása Szolárd Imre és Budai János jóvoltából, emellett idén először a gyerekek és felnőttek kedvence, palacsinta is készült. Az alapanyagokat Somogyi Péter ügyvezető biztosította ezzel is támogatva az alapítvány munkáját. Bográcsban főtt a gulyásleves Berze Jánosné vezetésével, segítői voltak Burda Lászlóné, Kiss Istvánné és Véghné Osztolykán Judit. A mezőről visszaérkező aratókat várta a sok finomság, egy kis pálinka és hűsítő, melyek mellett jókat lehetett beszélgetni, egymást kicsit jobban megismerni.

Köszönjük Galambos Gáborné Ilonka néninek a Kulturális Alapítvány Szadáért kuratóriumi elnökének a rendezvény teljeskörű szervezését, a Szadai Nova NKft-nek és Boros Gábornak a sátor szállítását és felállítását, a Szadai Polgárőr Egyesületnek a forgalom irányítását és az utak biztosítását, a Czibere Táncegyüttes tagjainak, akik az aratók nagy részét tették ki és minden lelkes önkéntes segítőnek, akik hozzájárultak, hogy ez a rendezvény igazán színvonalas legyen.

Antal Édua, Fotó: Udvarnoki István


Utoljára frissítve: 2022 augusztus 15. 10:50