Polgrmesteri Hivatal

Az alapkőletétellel hivatalosan is elindult az óvodabővítés

Szada Nagyközség Önkormányzata 766 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Széchenyi Terv Plusz keretei között meghirdetett TOP-PLUSZ-3.3.1-21-es kódszámú felhíváson. A projekt keretei között a település óvodájának kapacitásbővítése valósul meg ingatlan-, infrastrukturális-, valamint energetikai beruházás révén.

Mes 2838

A közbeszerzési eljárás lezárása és a kivitelező kiválasztását követően 2024. február 12-én megkezdődött a Székely Bertalan Óvoda bővítése Szadán. Az önkormányzat tulajdonában lévő, 2111 Szada, Dózsa György út 63. szám alatti ingatlanon az óvoda épület átalakítása és bővítése valósul meg. A projekt hivatalosan is elindult, miután 2024. március 21-én Pintér Lajos, Szada Nagyközség polgármestere Dr. Csikós Gellértné, a Székely Bertalan Óvoda-Bölcsőde főigazgatója és Szepesi Zoltán, a kivitelező Károlyház Kft. képviselőjének társaságában elhelyezte az épület alapkövét.

Mes 2813

A kivitelezés 2025. május végén fejeződik be, melynek köszönhetően a 2025/2026-os nevelési évtől újabb három csoportszoba szolgálja a szadai kicsiket. A fejlesztés eredményeként a 75 fő befogadására alkalmas három csoportszoba mellett létrejönnek további kiszolgáló és szociális helyiségek, valamint mindhárom csoportszobához tartozik majd mosdó, továbbá egy közös öltöző is megépítésre kerül közlekedővel. Az új épületben felnőtt és akadálymentesített mosdók, udvari mosdók valósulnak meg, az alsó szinten egy tornaterem, sportszertár, öltöző és tároló kerül kialakításra. A bővítmény külső területén minden csoportszobából külön bejárattal nyíló terasz létesül.

Mes 2808

Az alapkőletételt követő tájékoztatón Pintér Lajos elmondta, hogy Szada Nagyközség Önkormányzata elkötelezett a fenntarthatóság és az esélyegyenlőség mellett, melynek megfelelően hőszivattyúval és napelemes rendszerrel látják el az óvodát, illetve a teraszok, valamint a fásítás révén passzív árnyékolás is betervezésre került. A régi épületben új mlegítőkonyha kerül kialakításra mosogatóval és dolgozói öltözővel, továbbá a régi szárny tetőterében nevelői szoba, orvosi szoba, elkülönítő, illetve só- és fejlesztőszoba létesül. 

Mes 2858

„A beruházás létkérdés volt Szada számára, hiszen folyamatosan érzékelhető a szadai beköltözések okozta óvodai csoportlétszám-növekedés. A Székely Bertalan Óvoda-Bölcsőde óvodai férőhelyeinek összkapacitása 287 fő, tehát az intézmény teljes kihasználtsággal működik, mely már évek óta zsúfoltságot eredményez. A prognózisok szerint 2025-ben a várható óvodába járó gyerekek száma 349 fő lesz, melynek csakis kapacitásbővítéssel lehet megfelelni, mivel a településen élő lakosok számára mindenképpen biztosítani akarja az önkormányzat a helyben történő bölcsődei, óvodai ellátást. A támogatásnak köszönhető fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy növelje az intézmény befogadóképességét” – tette hozzá a település vezetője.

Mes 2874

„Örömteli azt látni, hogy egyre több család választja lakhelyéül Szadát, hiszen a település olyan lakókörnyezetet biztosít a fiatal családoknak, amely egyértelműen vonzó számukra. Ezzel együtt azonban a helyi infrastruktúrát is fejleszteni kell, mert a megnövekedett lakosságszám együtt jár a közintézmények fokozott igénybevételével. A szükséges óvodabővítési projekt során a költséghatékonyság, a törvények és a szakmai szempontok figyelembevétele mellett minden bizonnyal egy esztétikailag is szép és korszerű intézményegység jön létre, amely közép- és hosszútávon biztosítja majd a kellő óvodai férőhelyeket” – húzta alá dr. Csikós Gellértné, a Székely Bertalan Óvoda intézményvezetője a projektindító tájékoztatón.

Fotó: Mester Éva


Utoljára frissítve: 2024 március 22. 13:47