Mff J Mretben

Az önkormányzat állja a gépláncot a Dózsa György út további felújításához

Szada Nagyközség Önkormányzat képviselő-testülete 2024. augusztus 15-én rendkívüli ülést tartott, amelyen döntés született többek arról, hogy a Dózsa György út további felújításához szükséges gépparkot és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat biztosítja.

20240815 073526

Döntés a Dózsa György út egyes szakaszának felújításához szükséges géplánc költségeinek biztosításáról

A Szada Nagyközség közigazgatási területén elhelyezkedő 2104 j. út (Vác - Gödöllő összekötő út) Dózsa György út (országos közút) a túlzott átmenő forgalom- a nagyszámú tehergépjármű forgalom- és a lakossági igények miatt felújításra szorul. Az előzetes tárgyalások eredményeként a Magyar Közút NZrt.-vel (Közút) közösen a Dózsa György út egy újabb, 644 méteres szakaszának felújítása valósulhat meg október-november hónapokban.

A Szada Nagyközség Önkormányzat és a Közút korábban kialakított együttműködésének megfelelően az újabb felújításban is munka- és költségmegosztási konstrukciót alkalmaznak. A Közút Pest Vármegyei Igazgatóság vezetőjével történt egyeztetés alapján Szada Nagyközség Önkormányzatának a felújításhoz szükséges aszfalt felület profilmarását, a mart aszfalt szállítását, emulzió gépi kiszórását, a gépláncot, az aszfalt szállítását és bitumenes szalag terítését kell magára vállalnia

Mindezeknek megfelelően Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete arról döntött, hogy az útszakasz felújításához szükséges gépparkot és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat biztosítja. A végrehajtáshoz szükséges fedezetet nettó 15.000.000 Ft keretösszegben biztosítják az „Általános Tartalék” kiadási előirányzat terhére.

Döntés 3 db membránkazetta beszerzéséről a Veresegyházi Szennyvíztisztítóba

Szada Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete jóváhagyta a Veresegyház és Környéke Szennyvízközmű Társulás döntését, miszerint a Veresegyházi Szennyvíztisztítóba 3 db új membránkazetta beszerzésére és beépítésére 2024. évben közbeszerzési eljárást indítsanak el. A képviselők felkérték a polgármestert, hogy a beruházás pénzügyi finanszírozására a 27.118.000,-Ft + ÁFA (bruttó: 34.439.860,- Ft) összeget a 2025. évi költségvetésbe terveztesse be a pénzügyi kötelezettségvállalás fedezetének biztosítására.

A döntésre azért volt szükség, mert a Veresegyházi Regionális Szennyvízrendszert üzemeltető DMRV Zrt. egy karbantartást követően zárójelentést kapott a szennyvíztisztító membránjainak állapotáról. A kritikus állapotot jelezte a Veresegyház és Környéke Szennyvízközmű Társulásnak, akik indikatív ajánlatot kértek be a membránok pótlására, cseréjére.

A Veresegyház és Környéke Szennyvízközmű Társulás Társulási Tanácsa határozatban jóváhagyta a Veresegyházi Regionális Szennyvízrendszer részét képező (közös tulajdonú) szennyvíztisztítóba az eszközök beépítésére irányuló közbeszerzési eljárás 2024. évi elindítását, 149.000.000,- Ft + ÁFA, azaz bruttó: 189.230.000 Ft becsült értéken.

A szűrőegységek cseréje, beszerzése (finanszírozása) az ellátásért felelős Önkormányzatok feladata, a karbantartás költsége az üzemeltető DMRV Zrt.-t terheli. A Veresegyházi Regionális Szennyvízrendszerrel kapcsolatos felújításokat, beruházásokat a MEKH által jóváhagyott Gördülő Fejlesztési Tervben meghatározottak szerint a Veresegyház és Környéke Szennyvízközmű Társulás bonyolítja és az üzemeltetőtől befolyó használati díjból (kb. 140 M Ft/év) finanszírozza.

Mivel a Társulás ilyen nagy volumenű további beruházásokra nem tud teljeskörű pénzügyi kötelezettséget vállalni, ezért a három ellátásért felelős települési önkormányzatnak a jelenleg érvényes tulajdoni hányad alapján kell pénzügyi kötelezettséget vállalnia (Erdőkertes 29,9%, Veresegyház 51,9%, Szada 18,2%) a tárgyi beruházási összegre.

Elvi hozzájárulás a Veresegyházi Önkéntes Tűzoltó Egyesület működésének megkezdéséhez

Veresegyházi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke megkereste Veresegyház, Szada, Őrbottyán és Erdőkertes önkormányzatait azzal a céllal, hogy közös együttműködési megállapodást kössön a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló törvényben meghatározott tevékenység végrehajtása érdekében.

Mivel az önkormányzat hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy Szada közigazgatási területén az egyesület tevékenykedhessen, illetve ezen tevékenység végrehajtása érdekében az illetékes katasztrófavédelmi igazgatósággal a kapcsolatot felvegye, egyeztetéseket folytasson és együttműködési megállapodásokat kössön, Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete elvi hozzájárulását adta, hogy Szada Nagyközség Önkormányzata az érintett - Veresegyház, Őrbottyán és Erdőkertes - települési önkormányzatokkal közösen együttműködési megállapodást kössön a Veresegyházi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel, mely megállapodás tartalmáról és elfogadásáról – az elvi hozzájárulások megadását követően – az Egyesület új előterjesztésben tesz javaslatot.

A testületi ülés során összesen 3 határozatot hozott a képviselő-testület.


Utoljára frissítve: 2024 augusztus 15. 10:17