Polgrmesteri Hivatal

Az önkormányzat számára környezetünk tudatos védelme kiemelt jelentőségű

Szada környezetének és a szadai lakosok egészségének hatékony védelme érdekében Szada Nagyközség Önkormányzat Fenntarthatósági stratégiai együttműködési megállapodást köt a Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesülettel, valamint határozattal tiltja meg környezetszennyező üzemek létesítését a településen.

Tudatos gondolkodás

Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 2023-ban több évre szóló Környezetvédelmi programot fogadott el. A dokumentumban meghatároztak azokat a lehetőségeket, eszközöket és szükséges intézkedéseket, melyek segítségével a környezetminőség állapota javítható. Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete döntéseit az akkor meghatározott alapelvek – így az elővigyázatosság és a megelőzés – határozzák meg a ciklus kezdete óta, miközben folyamatosan keresi a megfelelő megoldások és szükség szerinti együttműködések beépítését a napi gyakorlatba a szadai lakosok érdekében. 

Fenntarthatósági stratégiai együttműködési megállapodás a Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesülettel

A Tavirózsa Egyesület és Szada Nagyközség Önkormányzata különböző – elsősorban környezetvédelmi – projektek lebonyolításában évek óta együttműködnek egymással. Többek között az Egyesület véleményezte a települési környezet védelméről, továbbá a természeti értékek helyi védelmének általános szabályairól szóló önkormányzati rendelet tervezetét, közreműködő partner volt a LIFE 4 LOGOS WATERS pályázati programban, amely program keretében Szadán erdős esőkert létesült.

Az eddigi közös munka eredményeként Szada Nagyközség Önkormányzata a Képviselő-testület 2024. április 26-i döntése alapján Fenntarthatósági stratégiai együttműködési megállapodást köt a Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesülettel. A megállapodás szerint az egyesület többek között részt vesz a Szada közigazgatási területén megvalósuló/keletkező településfejlesztési, -rendezési, környezet- és természetvédelmi, illetve vízgazdálkodási döntések/adatok előkészítésében, társadalmi egyeztetésében és kommunikációjában.

Testületi határozattal az akkumulátorgyárak ellen

Egy 2023-ban készült országos közvélemény-kutatás szerint minden második ember betiltaná az újabb akkumulátorgyárak létesítését. Ezzel szemben a válaszadók csupán 28 százaléka támogatja csak építésüket. Ennek megfelelően Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete érzi és érti a magyar emberek akaratát.

Mivel az azóta eltelt egy évben az akkumulátorgyárak építésének üteme sem Szada közelében, sem országos szinten nem lankadt, így a testület egy határozat elfogadásával kívánja elejét venni annak a lehetőségnek, hogy Szadán akkumulátorgyár épülhessen. A már szövegezés alatt álló határozatban a tervek szerint a testület mindenkorra elveti még az elvi lehetőségét is a környezetszennyező és egészségkárosító gyárak Szadára jövetelének. Ezekből tisztán látszik, hogy Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete korábban sem támogatta, de a jövőben egyenesen tiltja az ilyen jellegű üzemek Szadán való megjelenését. 


Utoljára frissítve: 2024 április 26. 14:38