Polgrmesteri Hivatal

Bővült a dobogói közösségi célú terület

Szada Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete döntése alapján a Dobogói Szabadidő Parkban – a piac melletti erdővel – 2,7 hektárra bővült a Szada Nova Nonprofit Kft. által gondozandó terület, mely első sorban sport-, kereskedelmi, közösségi és rekreációs funkciókat tölt be.

A Rózsa utca és a Napóra között elhelyezkedő, csapatsportokra kiválóan alkalmas kaszált felületnek a kerékpárút felőli részét fákkal és cserjékkel ültetjük be.  A terület (képen) lehetőséget biztosít a Szadán, különösen a dobogói településrészen élők szabadidős tevékenységéhez, sportolásához.

2023 10 2111 Szada 18

Ezt a játszóterekre vonatkozó házirend szabályai szerint lehet használni, amelyet jól láthatóan helyeztünk ki. A nyitvatartási időt azonban külön érdemes hangsúlyozni a félreértések elkerülése érdekében: április 1. – szeptember 30. között mindennap 7-től 21 óráig, október 1. – március 30. között mindennap 7-től 18 óráig sport- és közösségi célokra egyaránt igénybe lehet venni.

A ligetes akácfacsoport mellett található a Napóra és az olasz náddal szemben lévő ágyás, amely évelő virágokkal van beültetve. A nád közepi sziklában lévő ivókútból az év három melegebb évszakában bátran lehet kortyolni, valamint az öntözés is innen végezhető. A piac előtti, mögötti szabad területek további fejlesztési lehetőségeket rejtenek, nagyobb szabadtéri rendezvények helyszínéül szolgálnak. A kaszáláson és a köztisztasági feladatokon kívül leginkább a közösségi alkalmak logisztikai feladatai hárulnak a településüzemeltetésre.

A legnagyobb kihívást a területhez újonnan csatolt 16.800 négyzetméternyi közparkká nyilvánított, eddig elsődlegesen tűzifaterme­lési célt szolgáló erdő jelenti. Befejeződött az erdészeti szakirányító szerv által előírt tisztítás. A lombozat több év alatt, a fák megerősödésével újra összefüggő fedettséget biztosít. Ezalatt már lehet végezni a terület további tuskózási, tereprendezési, térszervezési és faápolási munkáit. Az előttünk álló tájépítészeti tervezésnél a rekreációs és közösségi funkciók mellett kiemelkedő a természetvédelmi, vízmegtartási és üzemeltetési szempontok előtérbe helyezése.

A parkosítás évtizedeken átívelő folyamat, melynek végeredményét talán csak az unokáink láthatják teljes szépségében – de alakulása, fejlődése évről évre nagy örömforrás lehet az organikus környezeti értékek kedvelőinek. Mindez elősegíti a jelen képviselő-testület gazdasági programjában meghatározott célkitűzések elérését, így a fejlődés iránya a „Szada, ahol élni jó!” - vezérelv marad.  

Boros Gábor, a Szada Nova NKft. ügyvezetője

Megjelent a 2111 Szada magazin 2023. októberi számában


Utoljára frissítve: 2023 október 31. 11:55