Polgrmesteri Hivatal

Együttműködés Szada fenntartható fejlődésének megteremtése érdekében

Szada Nagyközség Önkormányzat képviselő-testülete 2024. április 25-én rendes ülést tartott, amelyen döntés született többek között Fenntarthatósági stratégiai együttműködési megállapodás létrehozásáról a Tavirózsa Egyesülettel, ingatlanok értékesítésére kiírt pályázat elbírálásáról, valamint a Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításáról is.

Img 9100

Bemutatkozott Szada új körzeti megbízottja

Napirend előtti felszólalásában bemutatkozott a képviselő-testület számára Nyitrai Ákos r. törzsőrmester, Szada új körzeti megbízottja. Elmondta, hogy rendőri pályafutását 2017-ben kezdte. Első állomáshelye a Készenléti Rendőrség volt, azt az Ózdi Rendőrkapitányság követte, majd 2022-ben került a Veresegyházi Rendőrőrse, ahol járőrként, majd járőrparancsnokként teljesített szolgálatot. Rövid távú céljaként azt fogalmazta meg, hogy minél hamarabb működő munkakapcsolatot alakítson ki a Szadáért Polgárőr Egyesület tagjaival és a Szadai Polgármesteri Hivatal közterület-felügyelőivel.

Döntés Fenntarthatósági stratégiai együttműködési megállapodás létrehozásáról a Tavirózsa Egyesülettel

A Tavirózsa Egyesület és Szada Nagyközség Önkormányzata különböző – elsősorban környezetvédelmi – projektek lebonyolításában évek óta együttműködnek egymással. Többek között az Egyesület véleményezte a települési környezet védelméről, továbbá a természeti értékek helyi védelmének általános szabályairól szóló 9/2023.(VI.23.) önkormányzati rendelet tervezetét, közreműködő partner volt a LIFE 4 LOGOS WATERS pályázati programban, amely program keretében Szadán erdős esőkert létesült a Szada, Székely Bertalan úti átvezetés és környezete vízelvezetési problémáinak megoldására. A Tavirózsa Egyesület alelnöke, dr. Tatár Sándor 2024. március 18-én azzal a javaslattal fordult az Önkormányzathoz, hogy Szada fenntartható fejlődésének megteremtése, illetve a jövő generációk érdekeinek érvényesítése érdekében kössenek együttműködési szerződést.

Az együttműködési megállapodás tervezete szerint az egyesület többek között részt vesz a Szada közigazgatási területén megvalósuló/keletkező településfejlesztési, -rendezési, környezet- és természetvédelmi, illetve vízgazdálkodási döntések/adatok előkészítésében, társadalmi egyeztetésében és kommunikációjában, valamint ehhez kapcsolódóan az 50 millió forintot meghaladó beruházások Előzetes Fenntarthatósági Értékelő Rendszerének (FÉR)2 alkalmazásával szakvéleményeket és tanúsítványokat készít, melyek objektív módon biztosítják a fenntarthatósági szempontok érvényesítését a döntéshozók felé.

Ezek mellett az Önkormányzat bevonja az egyesületet Szada településrendezési eszközeinek, környezet- és természetvédelmet érintő rendeleteinek fenntarthatósági célú harmonizációjába, és Szada Nagyközség Fenntarthatósági és Környezetvédelmi Programjainak kétévente esedékes felülvizsgálatába, valamint hivatalos honlapján belül vagy külön honlapon nyilvános Környezeti Információs Rendszert (KIR) működtet.

Ezeknek megfelelően Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete megszavazta az együttműködési megállapodást.

Img 9097

Érvénytelen lett a 3542 és 3543 hrsz.-ú ingatlanok értékesítésére kiírt pályázat

Szada Nagyközség Képviselő-testülete a 10/2024. (I.25.) KT határozattal ingatlan értékesítési pályázatot írt ki a Szada, 3542 és 3543 hrsz.-ú ingatlanokra 80 millió forint + ÁFA értékben azzal, hogy az ajánlattételi határidőig (2024. március 20.) beérkező ajánlatokról előterjesztés készüljön a nyertes ajánlattevő kiválasztása tárgyában a Képviselő-testület számára. 2024. március 20-án, a pályázat bontásakor megállapították, hogy 1 db pályázat érkezett be határidőre. A pályázat azonban sem formailag, sem tartalmilag nem felel meg a pályázati felhívásban foglaltaknak, így megállapítható, hogy a pályázatra érvényes ajánlat nem érkezett. Ennek megfelelően Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az ingatlanok értékesítésére kiírt pályázatot érvénytelennek nyilvánította.

Ezek után a Képviselő-testület a korábbi bizottsági javaslatra figyelemmel arról is döntött, hogy az ingatlanokat az ingatlanforgalmi értékbecslésekben meghatározott induló áron, a továbbiakban is nettó 80.000.000. forint + Áfa összegért értékesíteni kívánja, ezért felhatalmazta a polgármestert, hogy e céllal ingatlan értékesítési felhívást, hirdetményt tegyen újra közzé az Önkormányzat vagyonáról szóló önkormányzati rendelet előírásai szerint, illetve az ajánlattételi határidőig beérkező ajánlatokról készítsen előterjesztést az ingatlanok értékesítésének, a nyertes ajánlatadók kiválasztásának tárgyában.

Módosították a Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzatát

A Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár 2023. július 1-jétől hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítását indítványozta az intézmény vezetője, tekintettel arra, hogy időközben az intézmény még szabad státusza betöltésre került, ennek megfelelően változott a szervezet felépítése. Ezen kívül a Művelődési Ház nyitvatartási idejének bővítését javasolta még, tekintettel arra, hogy a művelődési ház estig nyitva tart. A módosítási indítványt Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete jóváhagyta.

Egyéb döntések

A képviselő-testület, mint a Szada Nova Településfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság tulajdonosi jogainak gyakorlója a Társaság 2024. első negyedéves beszámolóját elfogadta.

A Dunakeszi Tankerületi Központ által megküldött, a Székely Bertalan Általános Iskola intézményi átszervezésével kapcsolatos átszervezési javaslathoz a testület hozzájárult.

Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete - a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 25. § (7) bekezdése alapján eljárva - a Székely Bertalan Óvoda-Bölcsőde 2024/2025-ös nevelési évére a maximális csoportlétszám átlépését húsz százalék mértékben engedélyezte.

Ezeken kívül döntés született a BIOTECH USA telephelyét érintő Ipari Park HÉSZ módosításához szükséges eljárás keretében a partnerségi egyeztetés lezárásról és véleményezési szakaszának megindításáról; valamint a Szada 0100/77-0100/82 hrsz-ú ingatlanokon a SANG A FRONTECH EU Kft. telephelyének bővítése céljából HÉSZ módosítási eljárás megindításáról és településrendezési szerződés aláírásáról.

A testületi ülés során 14 határozatot hozott a képviselő-testület.


Utoljára frissítve: 2024 április 26. 17:45