Polgrmesteri Hivatal

Elfogadták a 2024-es költségvetés első tervezetét

Szada Nagyközség Önkormányzat képviselő-testülete 2024. január 25-én rendes ülést tartott, amelyen döntés született többek között a 2024-es költségvetés első tervezetének elfogadásáról és a Civil Alap pályázati kiírásáról is.

A testületi ülés megnyitását követően napirend előtti felszólalás lehetőségével élt Vrabély Balázs képviselő. Arról számolt be, hogy az utóbbi napokban, hetekben többször is bejáráson volt az iskola és az óvoda parkolójánál – legutóbb például képviselőtársával, Rezsabek Tamással, a Településfejlesztési és Környezetvédelmi bizottság elnökével együtt –, hogy a sok konfliktust is okozó rendezetlen parkolási állapotra valamilyen jobbító megoldást találjon. Mint mondta, a TAKE egyesület egy parkolást segítő automata berendezést vásárolt, amit a szervezet felajánl az önkormányzatnak – és ezt a szerkezetet át is nyújtotta Pintér Lajos polgármesternek. A képviselő hozzátette, hogy az átadást egy írásbeli szándéknyilatkozattal – amit felmutatott – is ki kívánják fejezni.

Pintér Lajos megköszönte a kezdeményezést és a felajánlást, ugyanakkor megjegyezte, hogy minden ilyen kezdeményezés indításának és befogadásának meg van a megfelelő bürokratikus eljárásrendje – aminek nem része a testület előtti látványos átadási, bemutató demonstráció. Mint mondta, ennek alapján a felajánlásnak, mint ügynek a hivatalhoz, illetve a megfelelő bizottsághoz és képviselő-testülethez kell kerülnie, aminek végén születik egy döntés. Jenei László András aljegyző hozzászólásában jelezte, hogy a képviselő által felmutatott szándéknyilatkozatot befogadják, és elindítják az eljárásrendnek megfelelő ügyintézési folyamatot.

Képviselőhöz szólt napirend előtt a polgármester

Pintér Lajos, Szada Nagyközség polgármestere szintén napirend előtti felszólalásában a jegyzőkönyv és a lakosság számára nyilvánossá és világossá tette, hogy a Képviselő-testülettől felhatalmazás nélkül tárgyalni, majd a találkozókról a közösségi oldalakon úgy tájékoztatni a lakosságot mintha tárgyalási vagy döntési jogkörrel fel lett volna ruházva, vélelmezhetően jogszabályt sért, nevezetesen az Mötv. 32. §-át, ezen kívül ez az eljárás még etikusan és morálisan is erősen megkérdőjelezhető.

A polgármester felszólalásában arra gondolt, hogy az utóbbi hónapokban – véleménye szerint egyértelmű politikai haszonszerzés céljából – több alkalommal találkozott Vrabély Balázs önkormányzati képviselő közösségi oldalakon közzétett posztjaival, amelyben rendszeresen azt sejteti, hogy személyes közreműködése okán oldódott meg egy-egy Szadát érintő probléma. Mint utóbb minden alkalommal kiderült: közbenjárása egyik esetben sem okozott érdemi előre mozdulást az ügyekben, azok akkor is megvalósultak volna, ha Képviselő úr nem jár el közben, illetve nem kelti a közbenjárás látszatát. Elhangzott az is, hogy Képviselő úr pont annyiszor kért és kapott megbízást a Képviselő-testülettől, amennyi önálló előterjesztést nyújtott be a Testületnek. Ez a szám mindkét esetben nulla volt.

Img 2736

Elfogadták az önkormányzat 2024. évi költségvetésének I. tervezetét

A 151/2023.(XI.23.) KT-határozattal elfogadott költségvetési koncepcióban foglalt tervezési irányelvek, a képviselő-testület korábbi költségvetési kihatású döntései, továbbá a 2024. évi költségvetési törvény fő számai alapján elkészült Szada Nagyközség Önkormányzat 2024. évi költségvetésének első tervezete. A testület a tervezetet elfogadta, így már elkészíthető a második, már rendeleti formába öntött verzió a képviselő-testület februári rendes ülésére.

Döntés született a Civil Alap 2024-es pályázati kiírásáról 

Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a 2021. költségvetési évtől Civil Pályázati Alapot hozott létre azzal a céllal, hogy a helyi önszerveződő közösségek (civil szervezetek, egyházak és magánszemélyek) részére pénzügyi támogatást biztosítson a helyi lakosok érdekében végzett tevékenységükhöz és rendezvényeikhez. A testület az Önkormányzat 2024. évi költségvetésének bruttó 8.000.000 forint keretösszegű Civil Kerete terhére szóló pályázati felhívás tervezetét, bruttó 6.900.000 forint keretösszegű Sporttámogatási Kerete terhére szóló pályázati felhívás tervezetét, valamint bruttó 4.000.000 forint keretösszegű Közbiztonsági Alapja terhére szóló pályázati felhívás tervezetét elfogadta.

Pályázati ütemterv:

1. pályázati feltételek elfogadása                  2024. január 25.

2. pályázat meghirdetése                               2024. február 1.

3. pályázatok beérkezésének határideje        2024. február 29. (10.00 óráig)

4. pályázatok bontása                                    2024. február 29. (13.00 órakor)

5. hiánypótlási határidő                                 2024. március 4.

6. előterjesztés készítése KT-ülésre              2024. március 5.

7. KT-döntés                                                  2024. március 28.

7. támogatási szerződések megkötése           2024. április 8-17.

Img 2732

Ingatlanokat értékesítene az önkormányzat

Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat tulajdonában lévő Szada, 3542 hrsz.-ú és a majd a szintén értékesíthetővé váló 3543 hrsz-ú ingatlanokat az ingatlanforgalmi értékbecslésekben alapján nettó 40-40 millió forintos meghatározott induló áron értékesíteni kívánja.

Tájékoztatás a Tájház 2024. évi programtervéről és költségvetés-tervezetéről

Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 2024. évi Munkaterve szerint napirendi pontként tárgyalta a Kulturális Alapítvány Szadáért Kuratórium által benyújtott tájékoztatását a Tájház 2024. évi programtervéről és költségvetés-tervezetéről. A testület a Kulturális Alapítvány Szadáért Alapítvány részére – pénzeszköz-átadás formájában – bruttó 4.000.000 forint működési támogatást biztosításáról is döntött, valamint felkérte a szervezet kuratóriumát, hogy a támogatási összegnek megfelelően dolgozza át a Tájház 2024. évi programtervéről és költségvetés-tervezetét.

Egyéb döntések

A képviselő-testület a fentieken túl elfogadta az önkormányzat 2024. évi Közfoglalkoztatási tervét, valamint a Környezetvédelmi Programból lebontott 2024. éves Környezetvédelmi Intézkedési Tervet. Ezek mellett döntés született a Székely Bertalan Óvoda-Bölcsőde Alapító okiratának módosításáról, valamint arról, hogy a Képviselő-testülete 500.000 forint támogatást nyújt a Szadáért Polgárőr Egyesület részére a 2024.1.1.-2024.3.31. közötti átmeneti időszakban jelentkező likviditási problémáik elkerüléséhez.

A testületi ülés során összesen 1 rendeletet és 16 határozatot hozott a képviselő-testület.


Utoljára frissítve: 2024 január 26. 13:38