Mff J Mretben

Előlegcsökkentési lehetőség a mikro-, kis- és középvállalkozások részére

A koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet 2-3. §-a szerint a mikro-, kis- és középvállalkozások helyi iparűzési adóelőleg csökkentési lehetőségük van az alábbiak szerint.

A mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozóknak a 2021. évben, az adott előleg-fizetési időpontban esedékes - a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény szerint bevallott és a 2021. évben az önkormányzati adórendelet szerinti adómértékkel bevallandó - adóelőleg 50 százalékát kell az egyes esedékességi időpontokban megfizetni, amennyiben erre vonatkozóan nyilatkozatot tesznek.

Nyilatkozat jogvesztő időpontja: 2021. február 25.
A vállalkozóknak (a 2021. március 15-i előlegfizetésre vonatkozóan) nyilatkozatot kell tenniük legkésőbb 2021. február 25-ig a székhelyük, telephelyük szerinti önkormányzati adóhatóság számára, ha élni kívánnak az adóelőleg felezés lehetőségével.

 Nyilatkozat benyújtása: kizárólag a NAV-hoz
Az említett nyilatkozat 2021. januárjától kizárólag az állami adó- és vámhatóságon (NAV-on) keresztül, elektronikus úton, az állami adó- és vámhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon nyújtható be.

A nyilatkozat alapján, a meg nem fizetendő 2021. első félévi (2021. március 16-án esedékes) előleg-részlet összegével - Szada Nagyközség Önkormányzatának adóhatósága - a vállalkozó helyi iparűzési adóelőleg-kötelezettségének összegét hivatalból, határozathozatal nélkül csökkenti. 

dr. Filó-Szentes Kinga
jegyző 


Utoljára frissítve: 2021 január 05. 14:35