Polgrmesteri Hivatal

Energetikai korszerűsítések: hamar érezhető lesz a változtatás hatása

Az ősz elején megalakult önkormányzati energetikai munkacsoport rövid idő alatt elérte több intézmény világítás-korszerűsítését, illetve javaslatot is tesz a fűtésrendszerek javítására. A csoport a jövőben is monitorozza az egyes ingatlanokat.

Pintér Lajos polgármester kezdeményezésére szakmai munkacsoport jött létre a helyi intézmények és az önkormányzati ingatlanok energiahatékonyságának átvizsgálására. A munkacsoport feladata rövid távon az volt, hogy felmérje hol milyen technikai beavatkozással, gyorsan kivitelezhető megoldással, mekkora pénzügyi ráfordítással csökkenthető az energiafogyasztás már az idei télen. Továbbá át kellett tekinteniük azt is, hogy 1-3 éven belül hol, hogyan és mennyiért lehetséges a megújuló energiaforrások alkalmazása vagy a meglévők bővítése.

Molnár Csaba Sándor képviselő, a munkacsoport vezetője érdeklődésünkre elmondta, az első feladathoz az volt még a polgármesteri kérés, hogy a megoldási javaslatokat a lehető leggyorsabban, a hatékonyság minél előbbi elérése érdekében valósítsák meg. Így, mint hozzátette, kezdésként a Faluházban és az óvodában
– mint egy egységben –, illetve a hivatal épületeiben a világítást mérték fel.         

A Faluház könyvtárában több régi, már korszerűtlennek tekinthető neoncsövet szereltek le, amelyeket energiatakarékosabb, ám nagyobb fényerőt biztosító, ún. SMD LED-es prizmalámpákkal váltottak fel. Ezek fogyasztása körülbelül feleakkora a neonokhoz képest. A házasságkötő teremben lévő izzók felét korábban már kicserélték, most a másik felére is energiatakarékos izzók kerültek; összességében ebben a helyiségben nyolcadára csökken a fogyasztás, míg a fényerő szintén javul majd.           

– Ezek mellett a többi faluházi helyiség lámpatestjeinek az állapotát is átnéztük, és mindenhol modernebbeket helyeztünk el – jegyezte meg a képviselő.         

Az óvoda U alakú épületének két szárnyában ugyanakkor eltérő világítási módokat észleltek: az egyikben a régi neoncsövek, a másikban ún. ufo-lámpák voltak. Az előbbieket LED-csövekre cserélték, az utóbbiakba pedig egységesen E27-es foglalatokat és ezekbe illő energiatakarékos izzókat tettek. A hivatalban pedig a neoncsöveket LED-panelekre váltották, és ezek fogyasztása, illetve fényereje is jobb lesz a jövőben. Molnár Csaba Sándor úgy összegzett, hogy a három épületben elhelyezett új lámpák körülbelül 800 ezer forintba kerültek, ugyanakkor jó minőségűek és megfelelő garanciájúak, hasznosságuk
– azaz a kedvezőbb áramfogyasztásuk – pedig néhány hónap alatt érezhető lesz.

A munkacsoport a másik vállalt feladatának is eleget tett. Energetikusok közreműködésével felmérték az intézmények fűtésrendszerét, és a szakemberek arra jutottak, hogy az átlag több mint tízéves gázkazánok felújításra és/vagy cserére szorulnak. Megállapításuk szerint, ha a meglévők mindegyikét csak ún. kondenzációs kazánokra cserélnék, akkor a jelenlegi mennyiséghez képest átlagosan 20 százalékos gázfogyasztás-csökkenés lenne elérhető. Továbbá véleményük szerint egyes épületekben a fűtésrásegítést napelemmel/napkollektorral vagy ún. inverteres split klímákkal – hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas berendezésekkel – lehetne megoldani. Molnár Csaba Sándor szerint hosszú távon mindenhol maradna a vegyes, gázt és áramot is használó fűtésrendszer.     

Pintér Lajos polgármester hozzátette, hogy a decemberi képviselő-testületi ülésre egy komplex előterjesztés készül, amely tartalmazza majd, hogy az egyes épületeknél milyen korszerű berendezéseket lenne érdemes elhelyezni, és azok összességében mennyibe kerülnének. Kedvező döntés esetén pedig a beszerzéseket minél előbb elindítják.     

– Mindezzel nem ér véget a munkacsoport tevékenysége. Folyamatosan, havonta figyelik majd az összes intézmény eszközeit, berendezéseit, fogyasztásait, és ha szükséges lesz, akkor beavatkoznak – jegyezte meg település vezetője.           

RF


Utoljára frissítve: 2022 december 14. 09:34