Polgrmesteri Hivatal

Építő élmény és közösségformáló erő

A Faluház keretein belül működő Székely Bertalan Műteremház Galéria a Székely-kultusz fennmaradását egy korábbi kezdeményezés „felélesztésével” és egy újnak a bevezetésével próbálja segíteni.

Célul tűztük ki, hogy a szadaiak közül évről évre egyre többen lássák személyesen, eredetiben a nagy művész legfontosabb képeit. Igazából ez a kezdeményezés nem is új: a szadai Székely-kultusz ápolásához a korábbi évtizedekben is hozzá tartozott a múzeumlátogatás és a Székely-alkotások megtekintése, ha ez nem is mindig volt rendszeres. Ennek fontos állomása volt például az, amikor az 1955-ben rendezett műcsarnokbeli kiállításon szadai népviseletbe öltözött fiatalok is részt vettek, melyről akkoriban a filmhíradó is tudósított.

2024 03 2111 Szada 14 Old

Diákoknak

Korábban a Székely Bertalan Általános Iskola programjai között is szerepelt a diákok és a tanárok számára szervezett látogatás a Magyar Nemzeti Galériába. Tavaly ősszel Szathmáryné Szabó Zsuzsa igazgatóval megállapodtunk abban, hogy ezt a hagyományt szeretnénk újjáéleszteni, és a diákok számára szadai iskolás éveik alatt két alkalommal múzeumlátogatást szervezni, hogy személyesen is megtekinthessék a tanulmányaik során addig csak képeskönyvekből ismert remekműveket.

Tavaly októberben és novemberben a hatodik évfolyam három osztályával látogattunk el a Magyar Nemzeti Galériába. A gyerekek Molnár Brigitta Blanka és Király Zsuzsanna múzeumpedagógusok segítségével fedezték fel Székely Bertalan nagy történelmi festményeinek szépségeit, és sorra vették a drámai hatást keltő festői eszközöket. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a mi gyerekeink az átlagnál jóval tájékozottabbak a témával kapcsolatban – köszönhetően az iskolai Székely-projektheteknek és a Műteremház Galéria rendszeres látogatásának. Öröm volt látni, hallani, hogy milyen érdeklődők, mennyi értékes gondolatuk van. A múzeumlátogatás után a Mátyás-templomba is ellátogattunk, ahol megnéztük a Székely által festett falképeket.

Idén is folytatódtak a múzeumlátogatások, február 22-én a 2. a osztályosokkal látogattunk el a nemzeti galériába. A gyerekek testközelből tapasztalhatták meg néhány igazán fontos magyar alkotás művészeti hatását Balla Enikő művészetpedagógus vezetésével. A több érzékszervre ható játékos foglalkozás során feltárultak e remekművek titkai: hangokat, sőt illatokat is társítottak a festményekhez, ami jó kiindulópontként szolgált a művekről való beszélgetéshez. Jó érzés volt látni, hallani, hogy már a másodikosaink is otthonosan mozognak a képzőművészeti műfajok, eszközök területén, természetesen a korosztályuknak megfelelően – van mire építeni a jövőbeli művészeti nevelésük során. A múzeumlátogatás kreatív foglalkozással zárult, kirándulásunk utolsó részében pedig a Mátyás király játszóparkban szaladgáltak, játszottak a gyerekek. Az MNG-be szervezett kirándulásokat márciusban is folytatjuk a 2. b és a 2. c osztállyal. Igazgató asszonnyal együttműködve szeretnénk, ha ez a kezdeményezés a következő tanévekben is tovább élne, mindig az aktuális második és hatodik évfolyamot érintve.

Felnőtteknek is

Természetesen a felnőttekről sem szerettünk volna megfeledkezni, fontosnak tartjuk ugyanis, hogy az egyre bővülő szadai faluközösség is értse és tudja, milyen kincset bíztak ránk elődeink a Székely Bertalannal kapcsolatos szadai hagyományok ápolásában. Február 24-ére felnőtteknek szóló tárlatvezetést szerveztünk, ahol művészettörténészi segítséggel lehettünk értő befogadói Székely és kortársai művészetének. Sajnos nem túl nagy létszámban képviseltük a nagyközség művészetbarát közösségét – talán az időpontválasztás nem volt a legmegfelelőbb, illetve a tomboló influenzajárvány sem segítette ügyünket.

Mindazonáltal ezzel a szervezett tárlatvezetéssel szeretnénk hagyományt teremteni, és terveink között szerepel, hogy ne csak a Magyar Nemzeti Galériába, de a többi olyan budapesti helyszínre is eljussunk együtt, ahol Székely Bertalan keze nyomát őrzik az épületek. Ilyen például a Magyar Állami Operaház, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vagy a Mátyás-templom, hiszen valamennyi helyszínen számos Székely-alkotás csodálható meg eredeti állapotában.

Azt gondoljuk, hogy ezek a kirándulások a gyermekek és a felnőttek számára több szempontból is hasznosak lehetnek. Elzarándokolni Székely műveihez, megvizsgálni és befogadni azokat szakértő vezetése és értelmezése mellett nemcsak főhajtás a nagy művész előtt vagy kiváló lehetőség tudásunk gyarapítására, hanem legfőképpen lelket építő élmény, közösségformáló erő. Várjuk a kedves szadaiakat a soron következő programjainkon is, tájékozódjanak a Műteremház Galéria, a Faluház és a nagyközség egyéb fórumain!          

Monok Zsófia


Utoljára frissítve: 2024 március 25. 13:02