Mff J Mretben

Erdészeti munkák kezdődnek a Dobogótól a Malomvégig

A most kezdődő őszi-téli időszakban az év elején megkezdett munkák folytatásaként a Bucka utca – Aranyhegy utca – Jókai utca – Árpád utca között elhelyezkedő blokk erdészeti feladatait végzi a Szada Nova NKft.

Szada Nagyközség Önkormányzatának szándéka, hogy erdőit fakitermelés helyett élőhelyként és közösségi térként hasznosítsa. Ennek kezdő lépéseként a parkerdővé minősítésre irányuló tulajdonosi igényét az Erdészeti Hatósághoz benyújtotta. Az önkormányzat erdészeti szakirányítója a hatályos erdőterv alapján erdőrészletenként meghatározott „egyéb termelés”, „tisztítás”, „törzskiválasztó gyérítés” feladatait írja elő, amelyek mindegyike megelőzi, vagy kiváltja a „tarvágást”. A balesetveszély és a káresemények elkerülésén kívül az erdők ritkításával növelhető a megmaradó fák fejlődési tere is. Az érintett területek erdészeti munkáinak kivitelezését a Szada Nova Nonprofit Kft. végzi.

Erd 2

Az önkormányzati szándéknak megfelelő erdészeti munkák kezdéseként 2024 elején az Ősz utca két oldalán található Dobogói Szabadidő Park fás területének kezelése, gondozása valósult meg. A munkák során nagy figyelmet fordítottunk a vitálisabb fák kiválogatására és megfelelő korona kialakulására. A most kezdődő őszi-téli időszakban a munkák folytatásaként a Bucka utca – Aranyhegy utca – Jókai utca – Árpád utca között elhelyezkedő blokk erdészeti feladatait végezzük.

Egyértelmű célunk a fenntartható „örök erdők” kialakítása, élőhelyek biztosítása, illetve az itt lakók környezetének esztétikai javítása, szabadidős tevékenységeinek támogatása. Ezen erdőgazdálkodási mód alapfeladata a faállomány életkori és fajgazdagsági összetételének bővítése, ezáltal az ökoszisztéma alkalmazkodóképességének növelése. Különös jelentősége van a területen hagyott "holtfának" mely a talaj tápanyagutánpótlásán túl az erdő apró élőlényeinek, rovarvilágának is megfelelő közeget biztosít.

Munkánk során különös figyelmet fordítunk az épületekre és építményekre, veszélyes fák eltávolítására, és a vízmegtartó megoldások lehetőségeinek megteremtésére.

Türelmüket és bizalmukat köszönjük!

Boros Gábor
+36/28 200-602


Utoljára frissítve: 2024 szeptember 26. 14:47