Polgrmesteri Hivatal

Feledékenység okozta a felháborodást

Ha másért nem, a jószomszédi viszony miatt elvárható lett volna, hogy Veresegyház vezetése rendszeresen tájékoztatást adjon a szadai vezetés számára a megépíteni tervezett hulladékudvar előrehaladási szakaszairól, ez nem történt meg. Sőt, több részlet szinte egy véletlen folytán derült ki. Viszont lenne lehetőség a visszalépésre.

Február végén amolyan derült égből villámcsapásként érte a hír a szadaiakat, hogy Veresegyház közigazgatási határán belül, a Hajó utcánál, közel a szadai fenyvesligeti településrészhez hulladékudvar létesül – a veresegyházi önkormányzat közmeghallgatásán Cserháti Ferenc polgármester számolt be ennek előrehaladásáról. (Erre reagálva a Szada – Minden, ami a faluhoz köt nevű Facebook-oldalon higgadt és kevésbé higgadt, objektív és szubjektív véleményeket egyaránt közreadtak a szadaiak – a szerk.)

2024 03 2111 Szada 02 Old

Tavalyi tény

Azonban a veresegyházi hulladékudvar létrehozásának ténye nem újdonság, már tavaly ősz óta tudható. Lapunk is felfigyelt az Index oldalán 2023. november 15-én megjelent, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. nagyszabású, országos hulladékudvar-építési programjának indulásáról szóló összefoglalóra. (Terveztünk is ezzel a témával a későbbiekben foglalkozni, ám a közmeghallgatáson elhangzottak és az azt követő heves szadai reakciók miatt hirtelen lapunk számára is akuttá, aktuálissá vált – a szerk.) Pethő Zsolt, a MOHU Zrt. vezérigazgatója a program első, esztergomi hulladékudvarának alapkőletétele alkalmából tartott tájékoztatón elmondta, hogy a következő tíz évben országszerte további 82, egységes arculatú és ugyanazon hulladékfajtákat befogadó létesítmény épül, és az első szakaszban Esztergom után Tiszaföldváron, Karcagon, valamint Veresegyházon kezdődnek a beruházások. Megjegyezte, hogy a társaság valamennyi önkormányzattal – így a veresegyházival is – akkorra már felvette a kapcsolatot, mindenhol zajlott a tervezés és a kivitelezési előkészület.

A vezérigazgató hozzátette, az új hulladékudvarok helyszínét a társaság minden esetben a település és térségének lakosságszáma, illetve a szolgáltatás helyi elérhetősége alapján választotta ki. A MOHU első körben azokat az önkormányzatokat kereste meg a fejlesztési terveivel, ahol a lakosságszám megköveteli a hulladékudvar létesítését, illetve a környező településeken nem áll rendelkezésre hulladékudvar. Az állami hulladékgazdálkodási koncesszióban foglalt vállalás alapján a MOHU-nak minden 5000 főt meghaladó népességű településen mobil vagy fix hulladékudvart, minden 10  000 főnél nagyobb lakosságszámú településen és a 25  000 főnél népesebb gyűjtőkörzetekben fix hulladékudvart szükséges létesítenie, üzemeltetnie.

2024 03 2111 Szada 03 Old

Ez a megfelelő

A szadai reakciók megjelenése után a szadai önkormányzat közleményében ismertette, hogy a GAMESZ Sport utcai hulladékgyűjtő udvarának korlátozása után Veresegyháznak továbbra is érdekében állt, hogy legyen hulladékudvara. „A város és a MOHU megegyezésére Szada Nagyközség Önkormányzata is várt, hiszen a hulladékudvart a szadaiak is használhatták. Arról viszont sajnos Veresegyház önkormányzatától nem kapott tájékoztatást, hogy a MOHU új hulladékudvara a településen pontosan hol kap helyet. Az ügyben múlt hét péntekig az önkormányzat számára ismert előrelépés nem történt, ekkor derült ki, hogy a két település határán lévő ingatlanon kívánják a hulladékudvart létrehozni. A jelölt helyszín, a fenyvesligeti lakosok érdekeit szem előtt tartva, a szadai önkormányzat számára is elfogadhatatlan! (…) Pintér Lajos polgármester telefonon egyeztetett Cserháti Ferenccel, majd ezt követően levélben kérte, hogy mindenképpen új hulladékudvar-helyszínt jelöljön meg, a szadai lakott területektől minél távolabb” – szólt a közlemény.

A közmeghallgatás után kérdésekkel kerestük meg Cserháti Ferencet, aki átfogó választ adott, illetve megküldte számunkra a vonatkozó, Veresegyházát érintő háttérdokumentumokat. Utóbbiakból kiderült, a veresegyházi képviselő-testület 2023. szeptember 20-án elvi egyetértését fejezte ki, hogy a helyi önkormányzat és a MOHU együttműködési megállapodást kössön a hulladékudvar kialakítása érdekében, november 15-én – amikor a MOHU esztergomi tájékoztatója volt – hozzájárult a megállapodás aláírásához, ami november 21-én meg is történt. Válaszában Cserháti Ferenc azt írta, hogy a hulladékudvar létesítésének ötletével a MOHU kereste meg önkormányzatot, amely – nem elutasítva a kérést – több alkalmas, szóba jöhető ingatlant megvizsgált, végül a Hajó utcai területet javasolta és adta át térítésmentesen.

„Veresegyház önkormányzata csupán településképi véleményezés erejéig részese az eljárásnak. A hulladékudvar engedélyeztetése és szabályszerű működtetése a MOHU feladata, a konkrét engedélyek kiadása a vármegyei kormányhivatal és a szakhatóságok hatásköre. A társaság – közlése szerint – a korszerű és kulturált környezetben az egész térség számára biztosítaná a lakossági hulladék átvételét, a szigorú környezetvédelmi szabályok betartása mellett. (…) A veresegyházi és a térség minden önkormányzatának érdeke, hogy mielőbb legyen egy korszerű lakossági hulladékudvar, mert a jelenlegi helyzet nem kielégítő és emiatt sajnos a külterületen egyre több, illegálisan odakerült hulladék található”
– írta Cserháti Ferenc.

Szavaiból az is kiderült, hogy nem lesz/lehet – a Pintér Lajos által kért – másik helyszín: „A kiválasztott telekingatlanon kívül jelenleg Veresegyház területén nincsen más terület, amely megfelel a MOHU által támasztott elvárásoknak. (…) Tisztelettel kérem polgármester urat, hogy (…) határozott elutasítását vizsgálja felül, ismerje meg a részleteket, és minden információ birtokában alakítsa ki álláspontját.”

Lapunk többek között azt is kérdezte a veresegyházi polgármestertől, hogy – a fenti lakosságméret szerinti szabályokon túl – mi indokolta a Szadához közeli helyszínt, amibe összességében beleértettük a környezetvédelmi, környezeti terhelési, lakóövezeti szempontokat is, de erre válaszában nem tért ki. Ahogy arra a felvetésünkre sem, hogy tavaly óta mikor, hogyan tájékoztatta Szadát, és arra sem, hogy van-e, volt-e Szada felé bármilyen tájékoztatási és/vagy bevonási kötelezettsége.

Véletlen hiba

Ugyanakkor Pintér Lajos érdeklődésünkre megerősítette, ő is csak a sajtóból értesült tavaly novemberben arról, hogy Veresegyházon egyáltalán lesz hulladékudvar, arról pedig csak a februári szomszédos fórum után, hogy az a Fenyvesliget mellé kerül. Mint elárulta, Cserháti Ferenc tavaly ősz óta sem hivatalosan, sem informálisan nem adott a tervezett hulladékudvarral, annak előrehaladásával kapcsolatban semmilyen tájékoztatást számára. Lapunk megbízható forrásból úgy értesült, hogy a veresegyházi polgármester egész egyszerűen elfelejtette tájékoztatni szadai kollégáját.

Érzékelve a szadai településvezető és a szadai lakosok ellenállását, volna lehetőség a „kifarolásra”, legalábbis a hivatkozott együttműködési megállapodás egyik pontja kitér erre: „Ha az ingatlan a beruházásra bármely okból nem alkalmas, vagy annak megvalósítása a MOHU megítélése szerint aránytalanul nagy költségráfordítással járna, a felek egyeztetéseket folytatnak annak érdekében, hogy észszerű határidőn belül a beruházás helyszínéül az önkormányzat tulajdonában álló másik ingatlant jelöljenek ki, azzal, hogy a MOHU a felajánlott másik ingatlant nem köteles elfogadni”. Nos, a „bármely ok” lehet akár a szadai lakossági ellenvélemény is, ha már őket is érinti, és mint Cserháti szavaiból kiderült, van másik, igaz, alkalmatlan terület. Innentől kezdve a polgármesteren és a veresegyházi önkormányzaton múlik a tervezett hulladékudvar sorsa…             

Mi lesz benne? Milyen lesz?

A MOHU vonatkozó általános leírása szerint a fallal körülvett, őrzött hulladékudvarban a lakosságnál keletkező hulladékokat lehet majd leadni, azokban semmilyen – a lakosság vagy a környezet számára esetleg káros hatású – ártalmatlanító- vagy feldolgozási tevékenység nem történik. Egy ilyen létesítmény fagyálló és vízzáró, nagy teherbírású térburkolattal, minimum 100 négyzetméter fedett tárolószinttel rendelkezik majd, a hulladékfajtákat benne egymástól elkülönítve, zárt konténerekben tárolják, elősegítve a további hasznosítást. (Logikusan nagyobb gépjárműforgalomra és zajjal, porral járó egyéb szennyezésre a hulladékudvar megépítése során lehet számítani, az üzemelés alatt mindez már jóval kevesebb lehet. Kérdés, a rendszeres elszállítás mekkora teherautó-forgalmat jelenthet – a szerk.)

Várhatóan a következő fajtákat tárolják: toner; fáradt olaj; papír, vegyes papír és karton; hungarocell; fa­hulladékok (bútorok is); vegyes, üveg és textil csomagolási hulladék; kiürült festékes dobozok; olajos flakonok; hajtógázos palackok; gumiabroncs; olajszűrő; fékfolyadék; fagyálló; ólomakkumulátor; építési és bontási hulladék; síküveg; textil; oldószerek; növényvédő szer; fénycsövek; izzók; étolaj; sütőzsír; festékhulladék; nem veszélyes festékhulladék; mosószerek és nem veszélyes anyagokat tartalmazó mosószerek; selejt elektromos berendezések Li-on-akkumulátorai; elemek és akkumulátorok; veszélyes anyagokat tartalmazó, kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezések; napelemek; egyéb műanyag; egyéb fém; zöldhulladék; lom.

Fórumot ígérnek

Az ügy fejleményeként Cserháti Ferenc a MOHU illetékeseivel közösen tartandó, szadaiaknak (is) szóló lakossági tájékoztató fórum megszervezését ajánlotta fel. Ezen részletesen megismerhető lesz a projekt, illetve a sokakat foglalkoztató kérdésekre is válaszokat ígérnek. Lapzártakor még nem volt végleges időpont.

Raffai Ferenc


Utoljára frissítve: 2024 március 13. 12:20