Polgrmesteri Hivatal

Fűtésszezon kezdetével kapcsolatos felhívás

Október 15-ével megkezdődik a hivatalos fűtési szezon, sokan viszont már korábban felfűtik a lakásaikat. Természetesen ez nem probléma, azonban kiemelten fontos, hogy mindenki a megfelelő karbantartást követően és rendeltetésszerűen alkalmazza eszközeit.

Október 15-ével megkezdődik a hivatalos fűtési szezon. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan a hűvösebb idő beköszöntével nem várják meg a szezon kezdetét, esténként felfűtik a lakásaikat. A háztartások zömében vegyes tüzelésű kazánt használnak.  Önmagában ez nem okozhatna gondot, ha mindenki a megfelelő karbantartást követően és rendeltetésszerűen alkalmazná ezen eszközöket.

A legtöbb robbanás a kazánok helytelen használatából ered, hiszen a tulajdonosok nem mindig megfelelően üzemeltetik az eszközöket. Sok esetben a műszaki állapotuk sem a legmegfelelőbb, és gyakran túlfűtik a szerkezeteket, ami már nem képes megbirkózni a megemelkedett nyomással. Egyéb okok is közrejátszhatnak a kazánok robbanásában, mint például egy esetleges áramszünet, aminek hatására leáll a keringető szivattyú. A modern kazánoknál ez ma már nem jelenthet gondot, hiszen egy túlnyomást szabályzó szelep biztosítani tudja az állandó és megfelelő üzemi nyomást.

Fontos, hogy minden begyújtás előtt győződjön meg arról, hogy:

·       a tüzeléstechnikai berendezés és a fűtési rendszer az előírt mértékig fel legyen töltve vízzel;

·       a csapok, szelepek és egyéb nyitó-záró szerelvények, nyitott, illetve az üzemeltetésnek megfelelő állásban legyenek;

·       szivattyús fűtés esetén a szivattyú zavartalanul működjön, és a megfelelő áramellátás biztosítva legyen;

·       ellenőrizte a termosztát helyes beállítását, a kondenzáció és ezzel együtt járó kátrányosodás, illetve az ebből eredő fokozott mértékű korrózió elkerülése érdekében.

A robbanásokat többnyire emberi mulasztás okozza, így a balesetek megelőzése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani az alapvető szabályok betartására.


Utoljára frissítve: 2020 október 04. 20:54

2022 07 Szadai Piac Szuletesnap Web