Mff J Mretben

Ha vörös arany, akkor Szada!

Már nem annyira a hagyomány őrzése, hanem a biztonságos élelmiszer-előállítás és a természetes környezet megtartása miatt fontos értékelni, számbavenni és ösztönözni Szada élelmiszer-termelő kertészetikultúráját. Sorozatunkban ezúttal egy különleges, sáfránytermesztő kisgazdaságot mutatunk be.

Mit lehet kezdeni a már siva­ta­gosodó, homokos területeinkkel? Hogyan adjuk át a felnövekvő generációnak a természettel harmonikusan együtt élő és abból biztonságos élelmiszert termelő tudást? – tevődnek fel a legfontosabb kérdések napjainkban. Egy szadai példa válaszokat is ad…

2024 08 2111 Szada 19 Old 02

Szathmáryné Szabó Zsuzsa tanári pályája kezdetén vált szerelmesévé ennek a ma már szinte elfelejtett, egykor nagyra értékelt növénynek, a „vörös aranynak” is nevezett sáfránynak (Crocus sativus). A növénnyel való foglalatoskodás a helyi kisgazdaságban jól beillik éves tanári munkaidejébe, hiszen az főleg az iskolai szünetekben igényel komolyabb törődést.

A sáfrány kis területen is gazdaságosan termeszthető. Három-négy éves vetésforgóban érdemes alkalmazni. A különböző talajtípusokra viszonylag közömbös, de a jó tápanyag-ellátottságot meghálálja. Az általa módosított talajba jöhetnek utána a következő megfelelő növénykultúrák, azaz a műtrágyával való kizsigerelés helyett természetes módon javítja a földet, elősegíti a jó termést.

2024 08 2111 Szada 19 Old 01

Fontos hangsúlyozni a növény régóta általánosan ismert sokoldalú gyógyhatásait, amelyek miatt sokan fogyasztották levesbe (aranyló színű lesz tőle), rizsbe, teá­ba keverve is. Eredményesen használható többek között az Alzheimer-kór és rákos daganatok megelőzésére és kezelésére, testsúlyproblémák és depresszió kezelésére (antidepresszáns), szorongásos tünetek és fájdalmak enyhítésére, az időkori látásromlás megelőzésére, az immunrendszer erősítésére, fakó arcbőrre, hajnövekedési zavarokra.

Milyen fontos egy kertben és az asztalunkon is a szépség, a gyönyörködtető élmény. Ugyanígy kertünk is legyen egyszerre gyönyörködésre és finom élelmiszerek termelésére szánt hely. A vadvirágok, gyógynövények a tekintetünk mellett vonzzák a beporzó rovarokat is. Zsuzsa azt gondolja, hogy a mai gyerekek sem rosszabbak, mint mi voltunk, de megfelelő példát kell mutatni abban, hogy a számukra fontos szépség és hasznosság egyszerre legyen jelen abban a kertben, amelyre az energiá­jukat fordítják.

Az iskola napirendjébe beilleszthető lenne a jó példát mutató kertek látogatása, valamint az ottani foglalatosság is, természetesen a szükséges szakmai vezetés és a kísérő tanár jelenléte mellett. Várjuk azoknak a kertművelőknek a jelentkezését, akik alkalmanként kinyitnák kapujukat ilyen látogatások számára.

A fűszerek királya, a királyok fűszere

A sáfránytermesztésnek Magyarországon is nagy múltja van, sok helyen azonban a szőlőtermesztés elterjedése idején háttérbe szorult ez a növény, elsősorban az amerikai kontinens felfedezését követően a fűszerpaprika és más, harsány keleti fűszerek elérhetőbbé válása miatt. A sáfránytermesztés a kifinomult konyhaművészet és életmód részeként ma Nyugat- és Dél-Európában, Indiában és általában világszerte reneszánszát éli, így Magyarországon is egyre inkább terjed a gasztronómiában. A szadai kisgazdaságban termesztett sáfrányt feldolgozva fűszerként, illetve hagymáját szaporításra is értékesítik.

Gombos Ilona (Szadai Biokör)


Utoljára frissítve: 2024 szeptember 19. 14:53