Polgrmesteri Hivatal

Határtalan lehetőségek előtt

A BioTechUSA cégcsoport legfrissebb szadai beruházása a cég terveinek mentén halad. Mi több, az ipari parkban újabb területet vett meg. A társaság 2022-ben dinamikusan növekedett, és a fejlődésnek mintha nem is lenne határa.

Közel egy esztendővel ezelőtt jelentette be a százszázalékban magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, hogy 100 millió darab prémium-fehérjeszelet legyártására alkalmas, 18 ezer négyzetméter alapterületű üzemet, valamint hozzá tartozó raktári és szociálisépület-részeket létesít a Szadai Ipari Park területén, a meglévő logisztikai központ és gyártóüzem közelében.

2023 03 2111 Szada 11 01

Jól halad

A cégcsoport február közepén mutatta be a 2022-es éves üzleti jelentését – a keretes írásban ismertetett kiváló produkcióhoz a jelenlegi szadai bázis is jelentősen hozzájárult –, és ez az alkalom remek lehetőséget kínál arra, hogy megtudjuk, hol tart éppen a tavaly indított fejlesztés.      

– Egy négyezer négyzetméteres úgynevezett logisztikai hajó már elkészült, egy másik hasonló nagyságú üzemcsarnok építés alatt van. Ugyancsak építés alatt van az a csarnok, ahová majd a százmillió szelet gyártására képes gépsorok kerülnek – sorolta a közel egy esztendő alatt történteket Lévai Bálint vezérigazgató, társtulajdonos. – A terveink szerint a saját forrásból beszerzett első gépsor üzemel majd kezdetben, körülbelül fél kapacitással. Az ebből kikerülő termékek árbevételéből vásároljuk majd meg a másik gépsort, és ennek elindításával érjük el a teljes, százmillió szeletes kapacitást. A beruházással mintegy száz új munkahelyet is teremtünk.

Előzetesen mintegy 12 milliárd forintra tervezték az egész beruházást, amit a cégvezető szerint jövőre várhatóan be is fejeznek. Lévai Bálint megjegyezte, hogy a változó gazdasági környezet miatt a korábbi elképzeléseket módosítani kellett, így jelenleg is tudják tartani ezt a „konzervatív” költségkeretet (amiben benne van a kormány által nyújtott 2,7 milliárd forint támogatás is). Egyébként kevés vállalat mondhatja el magáról, hogy fejlesztéseit – legyen az termék, eszköz vagy telephely – szinte kizárólag saját tőkéből állja, a BioTechUSA cégcsoport éppen ilyen. Az üzleti jelentés ismertetése során Lévai Bálint hangsúlyozta, hogy ez a stratégia teremti meg a társaság stabilitását, függetlenségét és szabadságát.

2023 03 2111 Szada 11 02

Célok

Hol van a fejlődés határa? A vezérigazgató szerint azzal, hogy az étrendkiegészítő- és speciálisélelmiszer-gyártó, illetve -forgalmazó iparágban európai szinten vezető szerepet töltenek be, csak önmaguk szabhatják meg a saját korlátjaikat. Ráadásul szerinte a piaci szegmensben még rengeteg a ki nem használt potenciál. Jelezte a fejlődési lehetőséget azzal is, hogy pél­dául az ipari parkban a közelmúltban nagyjából ugyanakkora területet vásároltak, mint amekkorán a mostani bázisuk terül el, de még nincs eldöntve, hogy a jövőben ott milyen beruházást valósítanak meg.

– Rövid távú célunk az árbevétel növelése. A hosszú távú célunk pedig mindig attól függ, hogy éppen milyen lehetőségeket kínál a változó piaci környezet.

Lévai Bálint elégedett az eredménnyel - Fotók: BioTechUSA

Növekedés minden szinten

A válságálló intézkedéseknek köszönhetően a tavalyi évet több mint 20 milliárd forintos növekménnyel zárta a BioTechUSA cégcsoport. Árbevétele elérte a 80,4 milliárd, EBITDA-mutatója pedig meghaladta a 11,5 milliárd forintot. A vállalatcsoport 300 új termékkel bővítette portfólióját, 17 új üzletet nyitott és történetének legnagyobb beruházási hullámát indította el 2022-ben.  

Az étrend-kiegészítők és speciális élelmiszerek piaca fellendülésben van, évi 8-10% százalékkal növekszik, egyre szélesebb ezen termékek fogyasztói bázisa. Ugyanakkor a gyártóknak és forgalmazóknak 2022 során számos kihívásra kellett választ találniuk az alapanyaghiánytól kezdve a megnövekedett szállítási és energiaköltségeken át az árfolyam-ingadozásig, inflációig jutva. Mindez a cégcsoport B2C, azaz közvetlenül a fogyasztóknak történő értékesítési eredményein azonban nem látszódott.    

2022-ben erősödött a cégcsoport nemzetközi pozíciója, a teljes árbevétel mindegy 80 százaléka származott exportból. A társaság megőrizte piacvezető helyét Görögországban, emellett Norvégiában és Franciaországban is rekord­ár­be­vételt könyvelhetett el. Spanyolországban, Olaszországban és Portugáliában szintén megszilárdult a jelenléte. Franciaországban, Németországban és Szlovákiában új egységek nyíltak, amelyeket 2023-ban továbbiak követnek majd. Későbbi terjeszkedési tervei között szerepel a közép- és dél-amerikai, a délkelet-ázsiai, közel- és távol-keleti térségekben való megjelenés.

A BioTechUSA-cégcsoport 2022-es éves jelentése a következő linken érhető el teljes terjedelemben:
https://biotechusa.hu/content/uploads/2008/06/Annual_Report_2022_FINAL.pdf 

Raffai Ferenc


Utoljára frissítve: 2023 március 22. 14:04