Polgrmesteri Hivatal

Idén is folytatódnak a szűrővizsgálatok

Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 2023. március 30-án rendes testületi ülést tartott, amelyen döntés született többek között arról, hogy az Önkormányzat bruttó 3 millió forintot biztosít 2023. évben is az egészségügyi, prevenciós szűrővizsgálatok támogatására, partnerségi egyeztetésre alkalmasnak találta a településkép védelméről szóló új, 2023. július 1-től hatályba léptetni kívánt önkormányzati rendelet tervezetének I. verzióját.

Szociális és egészségügyi döntések – 2023-ban is folytatódnak a szűrővizsgálatok

A Képviselő-testület elfogadta a Szada Nagyközség Önkormányzat 2022. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló átfogó értékelést, a Szociálpolitikai Kerekasztal 2022. évi tevékenységéről szóló beszámolót, a Szociális Alapszolgáltatási Központ 2022. évi szakmai munkájáról szóló beszámolót, meghatározta az Önkormányzat 2023-2028. időszakra szóló Helyi Esélyegyenlőségi Programját, valamint 2023. április 1-jei hatállyal jóváhagyta a Szadai Szociális Alapszolgáltatási Központ Szakmai Programját. 

Img 0045

Az értékelés és a beszámolók elfogadása mellett a testület arról is döntött, hogy az Önkormányzat bruttó 3 millió forintot biztosít 2023. évben is az egészségügyi, prevenciós szűrővizsgálatok támogatására. A tapasztalatok szerint a 2022. évi szűrővizsgálatok rendkívüli népszerűek voltak, a részvételi szándék már jelentősen meghaladta a szűrővizsgálatok keretében ténylegesen fogadható jelentkezők számát. A cél 2023-ban is változatlanul az, hogy a szadai lakosok részére biztosított ingyenes szűrővizsgálatok igénybevételével egyszerűen, várakozási idő nélkül és térítésmentesen valósuljon meg a lakosság körében leggyakrabban előforduló népbetegségek kiszűrése, az azok kockázatára való figyelemfelhívás.

Új Településképi Arculati Kézikönyv készül

Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete partnerségi egyeztetésre alkalmasnak találta a településkép védelméről szóló új, 2023. július 1-től hatályba léptetni kívánt önkormányzati rendelet tervezetének I. verzióját, amelyet társadalmi egyeztetésre az ülés másnapján adunk közre.  A folyamat során beérkező vélemények, javaslatok elbírálásáról – a települési főépítész ezekkel kapcsolatos álláspontjára is figyelemmel - a Képviselő-testület várhatóan 2023. május 25.-i rendes ülésén dönt, s e döntés alapján készülhet el a rendelettervezet II., végső verziója, amelyhez igazodva a Képviselő-testület 2023. július 1-től hatályos új Településképi Arculati Kézikönyvet (TAK) is kíván készíttetni. A véglegesített új településképi rendelettervezetet és az annak tartalmával harmonizáló új Településképi Arculati Kézikönyv végszavazásra szánt tervezetét együttesen a Képviselő-testület 2023. június 22-i rendes ülése elé bírálhatja majd el.

Img 0046

Beszámoló az Önkormányzat 2022. évi közbeszerzéseiről, döntés az Önkormányzat 2023. évi Közbeszerzési Tervéről

Szada Nagyközség Önkormányzat 2022. évi Közbeszerzési Tervét eredetileg a 42/2022.(III.31.) KT-határozat fogadta el, majd 121-122/2022.(IX.29.) KT-határozataival bővítette-módosította. Az eredeti közbeszerzési tervek közül egyik eljárás sem indult meg, az évközi bővítések közül a villamosenergia-beszerzést és a kazánkorszerűsítést célzó eljárások zajlottak le. Az Önkormányzat az általa 3 évre felállított, villamosenergia-beszerzésre vonatkozó, ún. dinamikus rendszer keretében 2022. novemberében, majd 2023. februárjában is lefolytatott egy-egy közbeszerzési eljárást a 2023. I. és II. negyedévre történő villamosenergia-beszerzéshez. Az eljárás során mindkettőt az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt nyerte meg.

A 2023. évi közbeszerzési terv elkészítése során kiderült, hogy Szada Nagyközség Önkormányzatának 2023. évi költségvetése alapján az idei évre tervezett beruházások közül a 2022. évben elnyert TOP-Plusz 3.3.1-21, az óvodabővítést célzó pályázatot érinti a közbeszerzési eljárás kötelme. Emellett 2023. évben szükség lesz gázenergia beszerzésére is közbeszerzési eljárást indítani, mivel a jelenleg hatályos közüzemi szolgáltatói szerződéseink jelentős része határozott időre, azaz 2023. szeptember 30-ig szól. A Szadai Polgármesteri Hivatalra vonatkozóan közbeszerzési eljárás elindítása nem szerepel a tervek között.

Img 0048

Egyéb döntések

A Képviselő-testület az előbbieken túl meghatározta a fenntartásában lévő óvoda csoportszámát. A döntés szerint a 2023/2024-es nevelési évben a Dózsa György úti tagintézményben 7, míg a Postaköz utcai tagintézményben 4 csoport indul, a Székely Bertalan Óvoda-Bölcsőde felvételi körzethatárát pedig Szada Nagyközség közigazgatási területében állapították meg. Döntés született a heti és éves nyitva- és zárva-tartás időpontjairól is: a testület jóváhagyta az intézményvezető ezekre vonatkozó javaslatait.

A Testület tudomásul vette a Szada Nova Településfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2022. évben végzett erdészeti szakirányú feladatok ellátásáról szóló beszámolóját, valamint jóváhagyta a Társaság által 2023-2024. évekre készített Zöldfelület-kezelési Koncepciót, továbbá döntött a Társaság Alapító okiratának (könyvvizsgáló megbízásához szükséges) módosításáról.

A Polgármesteri Hivatal 2022. évi tevékenységéről szóló beszámolóról bővebben ld. külön írásunkat az Önkormányzat honlapján és a helyi újság következő számában.

Néhány, ingatlanhasznosítás tárgyában születő további határozathozatalt követően a Képviselő-testület zárt ülésen bírálta el a kitüntető címek és elismerések 2023. évi adományozására beérkező javaslatokat, valamint a civil szervezetek és magánszemélyek önkormányzati támogatás iránti pályázatait.

Mindezek során összesen 23 db határozat született a testületi ülésen.


Utoljára frissítve: 2023 március 30. 17:57