Polgrmesteri Hivatal

Indul az önkormányzati intézmények kazáncseréje

A Képviselő-testület döntése alapján megindult a szadai intézményekben lévő kazánok cseréje. A beruházás mindenképpen indokolt, hiszen a modern berendezésekkel a jelenlegi fogyasztáshoz képest nagyjából 30 százalékos megtakarítás érhető el. A kivitelezések a fűtési szezon lezárulta után indulnak.  

Img 0012

A még 2022 szeptemberében megalakult energiatakarékossági munkacsoport az intézmények energiafelhasználásának feltérképezése és a világítást célzó fejlesztések után a fűtési rendszerek felmérését végezte el a tavalyi év harmadik negyedében. A szakemberek arra jutottak, hogy az intézményekben található, több mint tizenötéves gázkazánok cserére szorulnak. Ennek megfelelően Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete decemberi ülésén döntött a Székely Bertalan Óvoda-Bölcsőde Dózsa György úti épülete, továbbá a Szada Gyermekélelmezési és Szociális Étkeztetési Konyha és a Polgármesteri Hivatal épületegyüttese gázkazánjainak cseréjéről.

A folyamat részeként március elején az intézmények felmérése történt meg a projektet összefogó, a kiírt pályázatot megnyerő NOVOTERM-96 ügyvezetőjének vezetésével. A javaslat alapján a berendezéseket a jelenlegi teljesítménnyel egyenértékű, azonban modern, úgynevezett kondenzációs kazánokra cserélik, amelyek használatával a tapasztalatok szerint nagyjából 30 százalékos gázfogyasztás-csökkenés érhető el. A kazánok várhatóan március végén érkeznek, cseréjük a fűtési szezon lázárása után indul el, előreláthatólag április 15-től.

„Az indokolt és az önkormányzat számára hosszú távon költségcsökkentő beruházásnak köszönhetően a következő fűtési szezon már a modern kazánokkal indulhat. Célunk, hogy rezsiköltségek helyett a jelenlegi helyzetben energiatakarékos, gyorsan megtérülő beruházásokra költsünk” – mondta el a fejlesztéssel kapcsolatban Pintér Lajos, Szada Nagyközség polgármestere.


Utoljára frissítve: 2023 március 14. 11:00