Polgrmesteri Hivatal

Környezettudatos zöldfelület-kezelést végez a Szada Nova

A Szada Nova Nonprofit Kft. zöldfelület-kezelési koncepció alapján, tervezetten végzi már e tevékenységét. A több részből álló feladatot folyamatosan ismertetjük lapunkban. Ezúttal az erdős és fás, illetve a természetvédelmi területekkel kapcsolatos vállalt tennivalókat mutatjuk be.

2023 04 2111 Szada 16 Old Logo

Szada Nagyközség Önkormányzata településfejlesztési koncepciójában sok egyéb mellett kijelölte célnak a település közterületeinek folyamatos rendbetételét, egységes arculatának kialakítását: „a buszmegállók felújítása, zöldterületek, zöldsávok, fasorok, utcaburkolatok cseréje, utcabútorok elhelyezése, a zavaró közművezetékek földbe helyezése fontos feladat. Utcafásítások tervszerű megvalósítása. Új közhasználatú terek, zöldfelületek létrehozása. Belterületi erdők funkcionális bővítése – sorolja a feladatokat a dokumentum.

A Szada Nova NKft. közszolgáltatóként vesz részt a szadai zöldterület-kezelési feladat elvégzésében. Ennek főbb tartalmi elemei a társaság éves közszolgáltatási szerződésében, részletes bontása a zöld­felület-kezelési koncepciójában, finanszírozási feltételei pedig az üzleti tervében szerepelnek. Az üzemeltetési szemléletű koncepció a tevékenység, a szervezeti felépítés és a lokáció szempontjaiból helyezi rendszerbe a feladatokat és munkanemeket, amelyek legfontosabb célja a tervszerű, hatékony és gazdaságos munkavégzés. E tervezet része lehet az – említett településfejlesztési koncepcióban szándék szintjén említett – ingatlangazdálkodási koncepciónak.

2023 04 2111 Szada 16 Old 01

Erdők, fás területek

Erdőinkben az erdőgazdálkodó önkormányzat erdészeti szakirányítója által meghatározottak alapján dolgozhat a Szada Nova. Ezen munkálatokat tervezés, ütemezés esetén – a szervezeti és pénzügyi feltételek biztosítása mellett – vállalhatja. Az erdőnek nem minősülő fás területek, közterületi és egyéb önkormányzati tulajdonon lévő fák kezelését is Szada Nova végzi. A veszélyes fák kivágását, a gallyazást, a légvezetékekbe benőtt, épület, út mellett álló fák kivágását havária károk esetén szerződött partner segítségével kezeli a társaság (amennyiben a munkák alpintechnikát, esetleg kosaras autót igényelhetnek, és meghaladják a saját állományú dolgozói kapacitást). Az egyéb, nem veszélyes fák kivágását, metszését, gallyazását, sarjazását, illetve az útszakaszok szélei­nek tisztítását a kertészti és szállítási részleg munkatársai végzik.

A pályázati forrásból megvalósult fasortelepítés megvalósítását, annak öntözését, metszését – kertészeti szakértő szakmai irányítása mellett – szintén a dolgozói állomány végzi. Kapcsolódó tevékenység a fás szárúakkal kapcsolatos zöldfelület-kezelés során keletkezett gallyak helyszíni vagy a Halesz utcai külső telephelyen (ezen tevékenységhez megfelelő engedéllyel rendelkező) történő darálása. A nyesedék, mulcs egy részét a parkfenttartás során hasznosítjuk, a többit értékesítésre kínáljuk. Ha pedig marad még túlzott mennyiségben, akkor azt a energiaszektor ingyenesen átveszi, befogadói nyilatkozat alapján.

A fakivágások, gallyazások során keletkezett, ágdarálás közben frakcionált faanyag az önkormányzat szilárdtüzelőanyag-támogatáshoz szükséges készletét biztosítja. Emellett a településüzemeltetés egyéb területein felhasználható alapanyagot is kiválogatjuk. A fás szárúak zöldfelület-kezelésével kapcsolatban különös jelentőségű a vegetációs időszakban és azon kívül optimálisan elvégzendő feladatok tervezésének, irányításának és ellenőrzésének rendszerszerű megszervezése.

Természetes élőhelyek

Szada önkormányzatának környezetvédelmi programjában (2023–2024) szerepel a természetvédelmi kezelési tervek elkészíttetése, az abban foglalt feladatok végrehajtási feltételeinek megteremtése.
A társaság elkötelezett a környezetvédelem iránt, ezért a munkautasításokat is tartalmazó terv elkészültéig részt vesz  –  akciójelleggel a munkaerő kapacitásától függően – a természeti értéket védő és támogató tevékenységekben (például: a Te szedd! program, Pócos tó medermélyítése, LOGOS pályázat megvalósítása).

Boros Gábor, Szada Nova, ügyvezető


Utoljára frissítve: 2023 április 25. 15:58