Polgrmesteri Hivatal

Koronavírus – óvintézkedések a szadai intézményekben

Budapesten és Pest megyében jelentős mértékű a koronavírus-fertőzöttség az országos tisztifőorvos közlése szerint. Müller Cecília, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján hozzátette: a magyarországi települések 88 százalékán azonosítottak koronavírusos fertőzést. Szadát sokáig elkerülte a járvány, betegségről az ősz elején még nem volt tudomásunk sem az intézmények, sem a lakosság körében. Ez az állapot azonban a járvány természete miatt minden igyekezet, illetve az intézmények vezetőinek, a háziorvosok és a helyi szakemberek lelkiismeretes hozzáállásának ellenére sem volt tartható. Sajnos Szada sem lett kivétel: a járvány már egy ideje megjelent a településen. A kialakult helyzet kezelése, illetve a járvány további terjedésének megállítása miatt Szada Nagyközség Önkormányzata és az általa fenntartott intézmények több jelentős óvintézkedést hoztak a szadai lakosok érdekében a kormány által november 11-én elrendelt lépések mellett. Ahogy összefoglalónkból kiderül: Szada Nagyközség Önkormányzat és az általa fenntartott intézmények mindent megtesznek a járvány további terjedésének megakadályozása érdekében.

Polgármesteri Hivatal
A kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzet miatt a Szadai Polgármesteri Hivatal 2020. november 11. napjától szünetelteti az ügyfélfogadást. A sürgős ügyeket a +36 28/503-065-ös telefonszámon, vagy a szada@szada.hu központi e-mail címen intézhetik. Sajnos hivatalos kormányzati tájékoztatást Szada Polgármesteri Hivatala nem kap a járványhelyzet szadai adatairól, de a helyi intézményi érintettségek is indokolják az ügyfélfogadás szüneteltetését. Az ügyfélfogadás szüneteltetése visszavonásig érvényes. Az ügyintézés folyamatosság biztosítva, a Polgármesteri Hivatal munkatársai körében többszöri tesztelés történt, illetve különböző védőfelszereléseket szereztek be (maszkok, értintésmentes kézfertőtlenítő) a munkatársak számára. 

Szociális Alapszolgáltatási Központ (SZAK)
A Szociális Alapszolgáltatási Központ dolgozói az első hullám idején is segítették a házi karanténban élőket, illetve a segítség nélkül maradt időseket. A jelenlegi helyzetben a településen élő idős és segítségre szoruló lakosokra kiemelten vigyáznak, és folyamatosan azon dolgoznak, hogy hogyan szervezhetik meg a segítséget azoknak, akiknek szükségük van rá. A SZAK munkatársai minden lehetőségünkkel segítséget nyújtanak mind a szükséges alapvető élelmiszerek, a tisztálkodási- és tisztítószerek megvásárlásban, gyógyszerek kiváltásában, illetve szükség esetén a melegétel házhoz szállításban. Minden kötelező, és preventív intézkedést megtesznek a koronavírus terjedésének megelőzésére és a kockázatok csökkentésének érdekében, így az ügyfélfogadás rendjét is átalakították. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel a személyes ügyfélfogadás november 11-től szünetel.
Ha szükségük van rá, az alábbi elérhetőségeken jelentkezzenek telefonon vagy elektronikus úton:
+36 28/503-625, +36 28/503-627, vagy +36 70/199-95-70; szak@szada.hu.

Székely Bertalan óvoda-bölcsőde
Az óvoda – minden köznevelési intézményhez hasonlóan – folyamatosan kapja e-mailen a kormányzati előírásokat az EMMI-től és az Oktatási Hivataltól. Az óvodai működését ehhez igazítják, természetesen minden szabályt betartva. Kapják a központi elosztóból a fertőtlenítéshez szükséges tisztítószereket is az önkormányzat közvetítésével, illetve folyamatosan kapcsolatban vannak a szükséges információáramlás miatt. Azonnal tájékoztatást adnak, ha a fertőzés akár kollégát, akár óvodai csoportot érint, vagy csak kontaktként kerülnek érintetté. Az együttműködés harmonikus.

Az esetleges állami időbeli csúszások esetén az önkormányzat biztosítja a szükséges feltételeket az előírások szerinti működéshez:
•  hőmérők biztosítása október 1-től,
• fertőtlenítőszerek azonnali biztosítása, és pótrendelés engedélyezése az óvodai betervezett költségvetésen túlmutatóan,
• érintésmentes fertőtlenítőállomások megrendelésének lehetővé tétele, plusz költség bevállalása,
• dolgozók szűrése önkormányzati költségen – épületbeni fertőzés megjelenése esetén a karanténba nem kerülőket

A szülők részére az épületeink bejárati ajtóira kihelyezték a kormányzati döntések szövegét, és az EMMI döntése alapján intézkedési tervet készítettek, melyeket minden csoport öltözőjébe kifüggesztettek, illetve a szülők számára elérhetővé tettek. Az első érintettség után közérthető módon COVID-protokollt készítettek a szülők számára, hogy tudják mikor milyen intézkedés következményeként kerül egy-egy csoport esetleg karanténba (hatósági eljárásrend), valamint, hogy tudják, mi a szükséges teendőjük, és hogyan térhetnek vissza a gyermekek a csoportba karantén után.
Ezek mellett az intézmény vezetőjének szoros a kapcsolata a szülői közösséggel is, akik folyamatos visszajelzést küldenek az aktuális kérdéseikkel, gondjaikkal kapcsolatban, amit igyekszik a lehető legrövidebb idő alatt orvosolni. Így kontrollálták azt is, hogy melyik a leggyorsabb információs csatorna, amelyen értesíteni tudják őket, ha esetleg hatósági karantén elrendelésére kerül sor. Ezek azért fontos lépések, mert mindezen intézkedések növelik a dolgozók, szülők biztonságérzetét. Teszik mindezt úgy, hogy a normál óvodai működés biztosítva legyen, és érezhetően ne legyen feszültség a gyermekek ellátása körül, mert a gyermeklétszám jelentősen nem csökken a szeptemberi kezdés óta, tehát szinte maximum létszámmal működnek (25-29 fő/ csoport).

A dolgozók mindent megtesznek a higiénikus, biztonságos, és szeretetteljes környezet biztosításáért. A szülők pedig lassan, de belátják a korlátozó intézkedések létjogosultságát, szükségességét.

Szadai Gyermekélelmezési és Szociális Étkeztetési Konyha
A konyhán a munka zavartalanul folyik. A megelőzést szem előtt tartva tájékoztatókat raktak ki több helyre a maszk viselésről és a távolságtartásról, illetve a helyes kézmosásról. A kiadópulthoz és a tálcabeadóhoz pleksziket szereltek fel. A kiszolgálás maszkban és kesztyűben történik. Az ebédlőben folyamatosan takarítanak és fertőtlenítenek. A konyhán is minden nap fertőtlenítenek - igaz, ez korábban is szokásos gyakorlat volt. Fontos, hogy a konyhán csak a személyzet tartózkodhat, valamint a személyes ügyfélfogadás szünetel a konyha irodáiban a veszélyhelyzet ideje alatt.

Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár
Az intézmény a járványügyi helyzetnek megfelelően 2020. november 11-től, a rendelet értelmében 30 napra, december 11-ig bezárt. A hátralévő közösségi programokat az online felületekre viszik át a tavaszi gyakorlat szerint. A könyvtár online és telefonos szolgáltatásai tovább működnek, a kölcsönzés és helyben használat szünetel. A kölcsönzési igényeiket – a könyvtár nyitvatartási idejében, hétfőtől péntekig 12:00-17:00 óra között a szadakonyvtar@gmail.com e-mail címen, facebookon, messengeren, illetve a +36 28/503-180 és a +36 70/19-99-571-es telefonszámokon fogadják. Az intézmény munkatársai várjuk a jelzéseket, a csomagokat megbeszélt időpontban kihelyezik, és azok átvehetők a Faluház bejáratánál.

A járvány megfékezése minden szadai lakos felelőssége is, így ebben a közös ügyben számítunk az Önök együttműködésére is!



Utoljára frissítve: 2020 november 19. 16:51