Polgrmesteri Hivatal

Lápi pócokat és széles kárász ivadékokat telepítettek Szadán

Balint Bajomi 2021 2760 Kiv

Május végén a Tavirózsa Egyesület által kezelt Szadai Mintaterület egyik mesterségesen létrehozott kis tavába 95 lápi póc és 215 széles kárász ivadékot telepített 70 fő helyi általános iskolai diák. Az akciót a Lápi Élőhely-védelmi Mintaprogramot vezető egyesület és a MATE (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) Halgazdálkodási Tanszékének képviselői szervezték.

Dr. Tatár Sándor programvezető kiselőadása a halakról

Balint Bajomi 2021 2765 Kiv

A szaporítás a tanszéken történt dr. Müller Tamás vezetésével, melyhez Szadán fogták be a pócokat. A MATE a széles kárász anyákat Kiss Balázstól kapta, aki a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság elnöke. Ezen kívül egy újabb akció keretében a Beregi Tiszahát egy kiszáradástól fenyegetett árkából 30 db lápi pócot mentettek ki a Hortobágyi Nemzeti Park segítségével és Nyeste Krisztián vezetésével, és szállítottak el Szadára a Debreceni Egyetem Hidrobiológiai Tanszékének szakértői.

Fiatal ivadék

Balint Bajomi 2021 2804

A széles kárász és a fokozottan védett lápi póc egyaránt veszélyeztetett halfaj, utóbbi természetvédelmi értéke 250 000 forint.  A telepítés célja stabil, önfenntartó állományok létrehozása, melyek lehetőséget adnak további szaporításokra és telepítésekre hazánk különböző pontjain.

Haltelepítés

1 Am Logo Szines

A Lápi Élőhely-védelmi Mintaprogramban részt vesz dr. Tóth Balázs (hal befogások, -szaporítás és -monitoring), a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa, dr. Csányi Béla és Szekeres József (gerinctelen vízi állatok kutatása), az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézettől. A mintaprogramot az Agrárminisztérium Zöld Forrás Programja támogatja.

Szöveg: Dr. Tatár Sándor
Fotók: Bajomi Bálint


Utoljára frissítve: 2021 május 31. 15:59