Polgrmesteri Hivatal

Már szerveződik a neukirchi testvértelepülési találkozó

A tavalyi felhívásra többen is jelentkeztek, így formálódik a szadai németek közössége. A neukirchi testvértelepülés 2018-as látogatása után idén a szadai delegáció kiutazása időszerű, amelynek előkészítő megbeszélésére 2022. március 2-án kerül sor.

Formálódik a szadai német közösség

Már többen jelentkeztek Scherzinger Mária korábbi felhívására, amelyben azokat a szadai lakosokat szólította meg, akiknek van valamilyen kötődésük a német kultúrához és nyelvhez. Olyan szadai lakosokat keresett, akik elődeit a XVIII. században – Mária Terézia uralkodása előtt, alatt vagy utána – telepítették a Kárpát-medencébe; vagy jól tudnak németül és tetszik nekik a német kultúra, de azokra is feltétlenül számított, akik korábban szívesen fogadtak Neukirchből érkező vendégeket, avagy jártak már a szadai delegációval Neukirchben.

„Szadán körülbelül 30-40 család, illetve 40-60 ember érintett, ők származásukat tekintve XVIII. századi betelepítettek, de döntő többségük a házasságok révén már magyar vagy magyarosított névvel rendelkeznek, de német vér csörgedezik ereiben” – állítja Scherzinger Mária, aki egyébként családja révén erős szálakkal fonódik össze a német nyelvvel és kultúrával. Jól tud németül és a munkája is a magyarországi németek ügyét szolgálja. A Magyarországi Német Pedagógiai és Módszertani Központ oktatási referense, valamint a Pest-megyei Német Önkormányzat képviselője. A munkahelyén 13 nemzetiség pedagógushallgatóinak tanulmányi ösztöndíjait intézi, valamint az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége ifjúsági bizottságának képviselőjeként is tevékenykedik.

Scherzinger

Szerveződik az idei testvértelepülési találkozó

Scherzinger Mária Szadán 2003 óta – vagyis a kezdetektől – vesz részt a németországi Neukirch testvértelepüléssel kapcsolatos szervezői munkában. Szada és Neukirch testvértelepüléseket nemcsak hivatalos kapcsolat, hanem élő baráti szálak és egyéni kezdeményezések is összekötik. A neukirchi barátok 2018-as látogatása után idén éppen a szadai delegáció kiutazása időszerű.

A tervek szerint a szadai csoport 2022. július 7-től 10-ig élvezné a neukirchiek vendégszeretetét, a látogatás célja pedig részvétel a a Hexenfest eseményen. Az elképzelés szerint a szadai látogatók kulturális programmal készülnek, a Szadai Szólamok Kórus fellépése várható a rendezvényen és az ahhoz kapcsolódó misén, szeretnénk megszólítani a fiatal focistákat is, 10-14 éves korosztályt, de egyéb ötleteket is szívesen fogadnak.  

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel fogadnak, azonban maximum 40 fő jelentkezését várják. A jelentkezések során prioritást élveznek azon szadai lakosok, akik 2018-ban szállásolták a német zenekar tagjait, de maximum 40 fő mehet.

Az utazással kapcsolatos első megbeszélésre 2022. március 2-án kerül sor, ahol már a konkrét programötletek és az esetleges ajándékkészítési ötletek is felmerülnek.

Elérhetőségek:

Scherzinger Mária
30/223 6715
scherzingermaria@gmail.com
facebook
messenger


Utoljára frissítve: 2022 február 18. 11:56