Mff J Mretben

Miért jó Szadán élni? – JátszSzada Társas Klub

Folytatjuk az előző hónapban megkezdett sorozatunkat, melyben bemutatjuk a településünkön található értékeket. Ezek a kincsek jelenthetnek szorgalmas embereket, közösségeket, épített értékeket, de akár a bennünket körülvevő természeti értékeket is. Mindegyikben közös, hogy itt vannak körülöttünk, ahol a mindennapjainkat éljük, bár sokszor, a mindennapok sodrásában, észre sem vesszük ezeket és elmegyünk mellettük!

A játék az emberi tevékenység egy olyan sajátos formája, amely végig kíséri az ember egész életét és az emberiség történelmét. Az embert - akár fiatal, akár idős - akaratlanul is magával ragadja a játék varázsa, és képes önfeledt módon átadni magát ennek.

„A játék az ember teremtménye, mely teremtője örömére hivatott szolgálni egy olyan országban, ahol a »komolyság« és a »vidámság« nem egymással ellentétes, hanem egymást kiegészítő fogalmak, és amelynek a földjére csak játszva teheti be az ember a lábát.” (Erich Kästner)

Img 20240218 213841

Egy hobbi, négy ember, több száz társasjáték

Varga Bence és felesége, Varga-Brezina Brigitta, Dr. Vigh Georgina és Szabó Gergely egy klubot hívtak életre, és ez nem más mint a JátszSzada Társas Klub. Egy baráti társaság, akik bár a kezdet kezdetén nem ismerték egymást, azonban a játék iránti szenvedély összehozta őket.

Brigi és Bence a digitális játékok világából érkeztek, ahol kemény „gamer”-ek (számítógépes játékosok) voltak. Annyira, hogy Bence olykor a kisgyermeke ringatása közben is nyomkodta a számítógépes kontrollert.

Ginának a Trónok harca társasjáték adta a kezdő lökést, ami nagyon megtetszett neki és utána újabb és újabb játékokat próbált ki.

Gergő egy impulzív posztot osztott meg a Facebookon (a falucsoportban), hogy életre kellene hívni egy társas játékos klubbot, hogy a település lakói szervezet formában együtt játszhassanak.

Fb Img 1719731654752

Mindannyiukban szinte egyszerre érett meg a gondolat, hogy jó lenne Szadán egy társasjáték klubbot létrehozni. Majdnem egy hét alatt alakították meg a csoportot 2022. szeptemberében. Felnőtt társasjáték klubbot álmodtak meg, de 12 éves kortól, szülői felügyelet mellett szívesen látják azokat a fiatalokat is, akik már magabiztosan tudnak társasozni és új játékot, játékszabályokat megtanulni. A kezdetektől szadai Faluház ad otthont a klubnak, ahol havonta kétszer, hétfőn és szerdán 17 órától van lehetőség részt venni (pontosabb esemény kiírásokért érdemes a JátSzada Facebook oldal/csoportot követni). Az események nyitottak és ingyenesek. Önszerveződő a klub és szívesen látnak olyan érdeklődőket is, akik játékmesterré szeretnének válni. Önszerveződő a klub és szívesen látnak olyan érdeklődőket is, akik játékmesterré szeretnének válni.

Mielőtt bevezetnek egy új játékot, a játékmesterek alaposan utánanéznek a https://boardgamegeek.com weboldalon, hogy az adott játékkal kapcsolatban milyen a közönség reakciója. Ezen az oldalon különböző nehézségi kategóriákba, típusokba sorolják a világ játékait. (A Magyarországon forgalomban kerülő társasjátékok értékelései is megtalálhatóak itt, szóval érdemes szétnézni!)

Keresik az új lehetőségeket, így pl. pályázatot nyújtottak be a Szada Nagyközség Önkormányzatánál játékok beszerzésére és egy egésznapos Unmatched verseny szervezésére, mely a támogatásnak köszönhetően meg is valósulhatott a szadai Faluházban. A verseny győztesei értékes díjakat és kupát nyertek. Az elnyert pályázatnak köszönhetőn tovább bővülhetett a klub, több mint 50 darabos játéktára is, ezen kívül a tagok saját készleteikkel is hozzájárulnak az alkalmakhoz. A klub csatlakozott a Társasjátékok éjszakája rendezvényhez (https://tje-24.tarsasjatekokejszakaja.hu), melyet teltházzal sikerült megrendezniük.

A zárt facebook csoportjukban (https://www.facebook.com/jatszadatarsasklub) több mint 200 tag van, akik közül 50-nél is több a törzsjátékos, ők rendszeresen résztvevői a klubnak. Vannak játékosok az idősebb korosztályból is, akik helyi römi klubbot alakítottak. A legidősebb játékosuk 74 évesen fedezte fel ismét a játék örömét.

Az alapítók szerint, maga a játék a lényeg, ahol az ember kiszakadhat egy kicsit a világból. Ne feledjük, hogy játszani jó!

Miért jó Szadán élni? Talán az Olvasó is rájött, hogy többek között azért, mert szép a környezet, nagyszerű emberek lakják, akik remek közösségeket szerveznek! Folytatjuk…

Várdombi Attila

Névjegy: JátszSzada Társas Klub

Alapító tagok: Szabó Gergely, Dr. Vigh Georgina,Varga Bence, Varga-Brezina Brigitta,

Rendszeres játéknapok: A Faluházban (Szada, Dózsa György út 63.) hétfőn 17.00 óra, szerda 17.00 óra ld. Fb. csoport kiírás

Facebook oldaluk: https://www.facebook.com/jatszadatarsasklub

Legnagyobb rendezvényük: Legendák Ébredése Unmatched verseny


Utoljára frissítve: 2024 július 02. 11:18