Mff J Mretben

Minden adománynak megfelelő helye van

A háziorvosi asszisztens, Tóth Katalin a szadai adományozás egyik kulcsembere. Például közreműködik majd abban, hogy mely családok kapják meg az újonnan felajánlott márciusi veresegyházi kirándulást. De bárkitől, bármikor, bármilyen felajánlást szívesen fogad a szervező alapítvány nevében.

2023 02 2111 Szada 11 Old 01

Ha az adományozás bármilyen összefüggésben felmerül, akkor rendszerint mindenki az év végi ünnepi, karácsonyi időszakban nyújtandó segítségre gondol elsősorban. Helyesen, mert ekkor ad és kap szinte mindenki ajándékot.  

Dr. Ács Tamás háziorvos asszisztense Tóth Katalin, aki a veresegyházi Évgyöngy Alapítvány felkérésére összefogja, koordinálja Szadán a magánadományok befogadását és kiosztását.

– Szadán szerencsére jól működik az adományozás, hiszen például a polgármester úr a 70 év felettieknek juttat ajándékcsomagokat, és a református gyülekezet, Sándor Leventével és feleségével az élén, szintén általában decemberben nyújt segítséget a rászorulóknak – említette Tóth Katalin. – Az Évgyöngy Alapítvány a néhai Leviczki Tamás kezdeményezésére jött létre. Az ő elhunyta után is megmaradt a kapcsolat, és ennek köszönhetően felajánlották, hogy alkalmanként 15-20 szadai család támogatható a hozzájuk befolyt adományokból. És mivel elég nagy a háziorvosi körzet, így nagyjából tudom, hogy hol, kinél lehet szükség támogatásra.

Tóth Katalin hangsúlyozta, hogy kifejezetten a többgyermekes családokat keresik fel! Ami fontos, szerencsére nem csak karácsonykor van meglepetés számukra! Általában tartós élelmiszereket, zöldséget, gyümölcsöket kapnak a kiválasztottak az ünnepek idején, ám Tóth Katalin örömmel jegyezte meg, hogy tavaly fordult elő először, hogy már év közben is tudtak kisebb-nagyobb hasonló típusú adományokat juttatni a helyieknek. Mindez idén is folytatódik, hiszen – mint mondta – az alapítvány ugyancsak 15-20 szadai famíliát elvisz kirándulni március 18-án a veresegyházi Medveotthonba!

– A családommal együtt megkeressük azokat, akikről úgy gondoljuk, hogy elfogadják a felajánlásokat. Szinte mindenki el is fogadja, nagyon kevés visszautasítást kapunk. Ők általában valamilyen élethelyzet miatt kevésbé nyitottak a támogatói segítségre. Azonban hadd mondjam el, mi nem sajnálatból nyújtjuk át az adományokat, hanem mert úgy gondoljuk, az érintetteknek az akkor jelentősnek számít, örömet okoz nekik – tette hozzá.

Mint mondta, az évek során több szadai vállalkozás is csatlakozott az adományozók köréhez, jelenleg négy olyan helyi cég van, amelyik rendszeresen felajánl valamit. Azonban Tóth Katalin megjegyezte, bár nyilván az élelmiszer- és üdítőital-felajánlások nagyon fontosak, de nem csak ezeket lehet átadni: az év bármelyik időszakában, bárkitől, bármilyen típusú adományt szívesen fogadnak.

Raffai Ferenc


Utoljára frissítve: 2023 február 28. 13:28