Polgrmesteri Hivatal

Nemcsak piac, közösségi tér is

Szinte a semmiből kellett kedveltté és vonzóvá tenni a Szadai Községi Piacot az árusoknak, a bérlőknek és a szadai lakosoknak egyaránt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sikerült. Persze van még bőven megoldandó feladat.

Somlyaisiposszilvia Foto 72

Július 2-án tartották a Szadai Községi Piac egyéves „születésnapját” egy nagyszabású, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló programokat felvonultató esemény keretében. Az évforduló kapcsán kereste meg lapunk Molnár Csaba piacfelügyelőt, hogy értékelje a megnyitás után eltelt esztendőt.

– 2021. május elsején kaptam megbízást az újonnan létesített épület beindítására – mondta. – Ez a feladat kedvezőtlen időszakra esett, hiszen még érezni lehetett a koronavírus-járványt, annak hatásait, következményeit, illetve a be-beinduló nyaralószezon sem segített. Mindezek ellenére telt házzal avattuk a piacot július közepén. Valamennyi üzlethelyiségét sikerült kiadnunk, sőt, a bérlőnek jelentkezők közül még válogathattunk is, így valóban minőségi kínálatot tudtunk teremteni. Természetesen a nyitást követő időszakban, a kellő tapasztalatok birtokában, kellett még további fejlesztéseket végeznünk az épületen.

Ahogy fogalmazott, számítottak arra, hogy a helyi termelőkből lehetnek helyi piaci árusok is, azonban közülük csak néhányan éltek a lehetőséggel. A változást az „Én kosaram” nevű termelői közösséggel kötött megállapodás hozta el: széles termékkínálat (zöldség, gyümölcs, húsáru, tejtermékek, egyéb kézműves termékek) megjelenése egyre több és több vásárlót érdekelt. A kezdetben kéthetente péntekre időzített piaci napra sokan jöttek el, ám többen nem értették, hogy a köztes időszakban miért nem találják meg a gyorsan kedvenccé vált árusaikat. Ezért megegyeztek a közösséggel, hogy – feladva egy másik helyszínt – minden pénteken Szadára jönnek.

Két közeli városban is van nagy hagyományú piac, a piacfelügyelő szerint mellettük nehéz (volt) betörni erre a területre. Ezért a termelői különlegességek kínálatára fókuszáltak, ami kellő vonzerőt jelenthet. A közösségen kívül a piac állandó bérlője lett egy pékáru bolt, egy állateledel-bolt, egy húsbolt, egy virágárus, egy pizzéria, egy pub és egy művész galéria is. A húsbolt helyén egy új delikátesz-bolt nyitott meg a közelmúltban. A piac állandó árusai közé tartozik még egy streetfood ételeket és egy kürtőskalácsot kínáló üzlet, utóbbiakat szintén helyi vállalkozók üzemeltetik. Molnár Csaba szerint az volt a cél, hogy minél többféle profilú, lehetőleg a hét minden napján nyitva tartó üzlet legyen, hogy bevonzza a szadai lakosokat.

07 01

– A Szadai Községi Piac a klasszikus funkcióján túl nagyon gyorsan lett egy igazán jól működő közösségi tér is, a helyiek egyre inkább második otthonunknak tekintik. Azért mondhatom ezt, mert látványosan kialakult egy olyan kör, amely szívesen tölti itt az idejét, szervezi ide a találkozóit. Célunk volt, hogy ez minél hamarabb így alakuljon. Ezt egyértelműen sikernek tekintem, hiszen az első hónapokban, az első visszajelzések alapján sokan fenntartásokkal kezelték a piac létét. Sokat dolgoztunk azon, hogy a szadaiak minél hamarabb felfedezhessék maguknak. Az elmúlt egy évben több programot is szerveztünk: például farsangot, húsvétolást, kisállatbörzét és zsibvásárt, halloween-bulit, valamint a pub üzemeltetőjének közreműködésével több koncertet is, illetve helyet biztosítottunk különböző önszerveződő programoknak, például egy angol nyelvű gyakorló csoport rendszeres találkozójának.

Mindemellett több, egyéb kulturális programnak, például a pénteki piacnapokra időzített TérZene programnak is a piac volt a színtere. Erre a korábbi Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott rendezvénysorozatra 2021-től már az önkormányzatok adhattak be pályázatot. Szada is kapott támogatást 30 koncert megrendezésére              

A piac ismertségének növelése állandó feladat, mert még mindig vannak olyanok, akiknek egy év után is újdonság a piac. A tervek között szerepel például moziestek, illetve különböző témájú workshopokot megrendezése is. A közelmúltban itt volt elérhető a mobilizált kormányablak, és hasonló közszolgáltatásokat – akár a következő egészségügyi szűréseket – is ide szervezhetnek.      

Jelenleg az épület első részének lezárásán dolgoznak, hogy az őszi-téli időszakra komfortosabbá és még jobban kihasználhatóbbá tegyék. Molnár Csaba úgy vélte, jó lenne még egy állandó piacnapot is tartani, amikor az élelmiszertermékek helyett más típusú termékeket kínálnának. Sőt, hogy a családok számára is kedvelt helyszín legyen, felmerült egy játszótér kialakítása is.         

RF


Utoljára frissítve: 2022 július 13. 10:13