Polgrmesteri Hivatal

Szabályt sért, aki ingatlanán nem gondoskodik a parlagfű irtásáról

A közösségi együttélés alapvető szabályai megsértésének jogkövetkezményeiről szóló szadai önkormányzati rendelet szerint közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az az ingatlan tulajdonosa, aki nem gondoskodik a parlagfű és egyéb pollen allergiát okozó növények irtásáról, ingatlana gyommentesítéséről.

372221740 122769534225635 2047591884266199503 N

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatása szerint az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja országosan magas-nagyon magas tartományban alakul. Az elmúlt héten az esőzések és a lehűlés hatására a parlagfű pollenkoncentrációja jelentősen csökkent, azonban az időjárás felmelegedésével ismét felerősödött a pollenterhelés. Országos szinten jelenleg nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, a héten jelentős változás nem várható. Az Aerobiológiai Hálózat mérési eredményei alapján az idei parlagfű-pollenszezon a 2022. évinél erősebbnek bizonyul. A parlagfűre érzékenyeknél erős tünetek jelentkezhetnek a megnövekedett pollenkoncentráció okán. A parlagfű jelenléte Szadán is jelentős probléma, a Szadai Polgármesteri Hivatalba is számos bejelentés érkezett parlagfű észlelésről az elmúlt napokban. Mivel a parlagfű irtása közös érdekünk, ezért az alábbiakra hívjuk fel a lakosság figyelmét.

Az elkövetkező időkben a Szadai Polgármesteri Hivatal munkatársai fokozott ellenőrzést végeznek a parlagfűvel fertőzött belterületi helyszínek feltérképezése érdekében. A helyszíni ellenőrzés során feltárt hiányosságok esetén a közösségi együttélés alapvető szabályai megsértésének jogkövetkezményeiről szóló 28/2021.(X.1.) önkormányzati rendelet szabályai az irányadók. A rendelet szerint közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az az ingatlan tulajdonosa – beépítetlen ingatlan esetén is –, aki nem gondoskodik a parlagfű és egyéb pollen allergiát okozó növények irtásáról, ingatlana gyommentesítéséről; valamint az, aki az ingatlana előtti 5 méteres sávban közterületen elhelyezkedő növényzet gondozásáról (metszés, kaszálás, gyommentesítés stb.) nem gondoskodik. A rendelet meghatározza a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás, illetve mulasztás miatt jegyzői hatáskörben lefolytatható közigazgatási hatósági eljárás rendjét, amelynek során az elkövetővel szemben figyelmeztetés, majd közigazgatási bírság is kiszabható. Természetesen ez nem cél, de a törvény erejénél fogva a polgármesteri hivatal közterület-felügyelője helyszíni bírság kiszabására is jogosult. A helyszíni bírság mértéke 5.000 forinttól 50.000 forintig terjedhet. Ha az elkövető a jogsértést nem ismeri el, a jegyző, vagy a jegyző által kijelölt ügyintéző jegyzőkönyvet vesz fel a közigazgatási hatósági eljárás lefolytatása érdekében, és azt köteles hivatalból megindítani. A helyszíni bírságot 8 napon belül kell megfizetni az elkövetőnek átadott készpénz átutalási megbízáson. Ennek elmaradása esetén az Ákr. szerinti végrehajtási eljárásnak van helye.

A fentiek megelőzése érdekében nyomatékosan kérjük a lakosság intézkedését az elburjánzott, gondozatlan területeik gyommentesítésére, rendbetételére! Egyúttal tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a közérdekű védekezés érdekében a Szada Nova NKft. az általa gondozott közterületeken, önkormányzati tulajdonú ingatlanokon kapacitásai függvényében kaszálást végez.


Utoljára frissítve: 2023 szeptember 06. 12:20