Polgrmesteri Hivatal

Szada Nagyközség Önkormányzata a megváltozott körülmények mellett is részt kíván vállalni az új iskolai beruházásban

Megkezdődött a háromoldalú Együttműködési Megállapodás előkészítése a beruházó BMSK Zrt., a Dunakeszi Tankerületi Központ és Szada Nagyközség Önkormányzata között az új szadai iskola építése kapcsán. A beruházó az előzetes egyeztetéseken jelzett és általuk tudomásul vett költségvállalási lehetőségeinket felülírva a megküldött szerződéstervezetében további komoly pénzügyi vállalást vár el Szada Nagyközség Önkormányzatától, előírja a környező utak és infrastruktúra önerőből megvalósítandó előkészítését és fejlesztését is. Az útépítés önerőből történő megvalósítása a ciklus egyéb beruházásainak felülvizsgálatával, áttervezésével és esetleges elhalasztásával járna. Az új iskola megépítése fontos cél számunkra a szadaiak érdekében, keressük ezért a megoldási lehetőségeket. A beruházó elvárásainak azonban az önkormányzat jelenleg csupán hitel felvételével tudna eleget tenni.

Újabb fontos állomásához érkezett az új, nyolc tantermet és tornacsarnokot is magába foglaló szadai általános iskola építésének folyamata. A hosszú évek óta tartó, az előző önkormányzati ciklusokban kezdődött tervezési és egyeztetési procedúra után az építési engedély birtokában megkezdődött a háromoldalú Együttműködési Megállapodás előkészítése az érintettek, a beruházó BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., a Dunakeszi Tankerületi Központ és Szada Nagyközség Önkormányzata bevonásával.

J Iskola

A beruházó BMSK Zrt. tervei szerint az új iskola 2022 szeptemberében nyitná meg kapuit a gyerekek előtt – igaz, azt hat hónapos közbeszerzési eljárás, két hónapot igénylő kormányzati pénzügyi keret jóváhagyás, majd minimum 365 napig tartó építkezés, valamint a kellő infrastruktúra kiépítése előzné meg – és lenne a szadai köznevelés magas színvonalú helyszíne. Az előzetes megállapodás alapján az iskolaépítéshez szükséges telket eleve az önkormányzat biztosítja, illetve gondoskodik annak közművesítéséről is. A BMSK Zrt. a korábbi közlésével szemben a megküldött szerződéstervezetében újabb komoly pénzügyi költségvállalást vár el Szada Nagyközség Önkormányzattól, előírja a környező utak és infrastruktúra önerőből megvalósítandó előkészítését és fejlesztését.

Szada Nagyközség Önkormányzatának célja a szadai lakosok érdekeinek képviselete, így az új szadai iskola fejlesztésének előrehaladását örvendetesnek tartja, és mindent megtesz a beruházás zökkenőmentes megvalósításért. A BMSK Zrt. által előírt út- és egyéb közműfejlesztések azonban komoly anyagi terhet rónak az önkormányzatra. A kellő infrastruktúra kiépítése önerőből csak a ciklus egyéb beruházásainak – út-, játszótér- és közműépítések – felülvizsgálataival, áttervezésével és esetleges elhalasztásával járna, a beruházó elvárásainak az önkormányzat jelenleg csupán hitel felvételével tudna eleget tenni. Ez természetesen fajsúlyos döntés, meghatározza az önkormányzat fejlesztési irányait, ennek a döntésnek meghozása pedig a képviselők közös felelőssége.

Az előírás szerint a majdani iskola környékén engedélyes úttervvel rendelkező úthálózatot kell kialakítani, amelynek komoly műszaki követelményei hosszas, akár több hónapos munkafolyamatot igényelnek. Az előírásoknak megfelelő úthálózat létrehozását Szada Nagyközség Önkormányzata természetesen vállalja, hiszen ez is Szada fejlődését szolgálja, azonban elvárja, hogy a munkaterületet időben adja át a beruházó.

Annak érdekében, hogy a folyamat a lehető leghamarabb megvalósuljon, a 2021.04.14-én érkezett – új elemeket tartalmazó – szerződéstervezetre Szada Nagyközség Önkormányzata a módosítási javaslatait már 2021.04.16-án elküldte, valamint Pintér Lajos polgármester úr összehívta 2021.04.20-ára a képviselő-testület tagjait további egyeztetésre, hogy a lehető leghamarabb meghozható legyen az optimális döntés az aláírható tartalmú szerződésről.


Utoljára frissítve: 2021 április 21. 13:49