Polgrmesteri Hivatal

Szada Nagyközség Önkormányzata is információt vár az elhullott elefántok ügyében

Közlemény

A szadai Safari Parkban bemutatott elefántok elpusztulásának részletes körülményeiről hivatalos információval Szada Nagyközség Önkormányzata nem rendelkezik. A történtek kivizsgálására Szada Nagyközség polgármestere és jegyzője információkéréssel fordult a Pest Megyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához. 

Az elmúlt napokban számtalan internetes portálon megjelent az a híradás, miszerint a szadai Safari Parkban bemutatott Mambo és Betty névre hallgató elefántok – eddig tisztázatlan körülmények között – elpusztultak.

A két elefánt elhullásának részletes körülményeiről hivatalos információval Szada Nagyközség Önkormányzata nem rendelkezik. A történtek kivizsgálására és a szadai lakosok számára a helyzet megnyugtató kezelése érdekében Pintér Lajos, Szada Nagyközség Polgármestere és a település jegyzője információkéréssel fordult a Pest Megyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához.  

Illetékességgel a Kormány kijelölése alapján a természetvédelmi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal rendelkezik, amely felé az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szerint a veszélyes állatok elhullásával kapcsolatos bejelentési kötelezettséget az állattartónak kellett teljesítenie.  

A település vezetői a két elefánt elhullásának helyéről, idejéről, okáról és körülményeiről, valamint az állatok elhantolásának pontos helyszínéről, illetve az arra vonatkozó engedélyről várnak pontos adatszolgáltatást.

Szada Nagyközség Önkormányzata csak a beérkezett információk birtokában adhat az elhullások kapcsán további tájékoztatást. Hatósági, illetve állategészségügyi intézkedéseket érintő kérdésekben a települési önkormányzat nyilatkozatot – hatáskör és illetékesség hiányában – nem adhat ki, hiszen az olyan szakmai kérdéseket válaszolna meg, amelyekre kizárólag az állategészségügyi hatóság jogosult.

(a kép illusztráció)


Utoljára frissítve: 2020 október 29. 09:15