Polgrmesteri Hivatal

Szépül a Koncz park

Szadán számos értékes zöldterület található, amelyeket ezúton szeretnénk bemutatni a lakosságnak. Elsőként a gazdag állat- és növényvilágú Koncz parkot.

2023 07 2111 Szada 17 01

A park a település északnyugati részén helyezkedik el, a Szőlőhegyi településrész lábánál, a Diósok területén. A parkon a Hajagos-patak folyik keresztül, amely a Kisfaludy utcától a szociális otthon parkjáig elhelyezkedő forrásokból táplálkozik. Területén régen strand volt kialakítva, és búcsúk helyszínéül is szolgált. Pályázati megvalósítás során a parkosítás megkezdődött, és egy mesterséges tó létesült. A szomszédos szociális otthon kéthektáros kertjétől bár kerítés választja el, mégis összefüggő zöldterülethez tartoznak, az élővilág szempontjából egy élőhelyként tekinthetünk rájuk.

A sétálóutakkal szegélyezett terület jelentős része kaszálandó fűfelület. A széleken fás szárú növényzet található, amelyek sajnos döntően ártéri, kevésbé értékes fafajokból állnak. Ezek kezelése, cseréje őshonos, nemes parkfákra folyamatos feladat.     

A vízfolyások és a tó miatt rendszeresen találkozhatunk békával, tőkés récékkel, a vízben lakosok által elengedett halak élnek. A szomszédok elmondása szerint egy vidracsalád is tanyázik a környéken. A Hajagos-patak lápos részei felől rókák járnak vadászni a kacsákra. A szociális otthon kertjével együtt kiváló élőhely az énekesmadarak, fakopáncs, zöld küllő stb. számára.

2023 07 2111 Szada 17 02

Aszályos időszakban többször kiszáradt vagy erősen lecsökkent a vízszint, ezért annak vízmegtartását, utánpótlásának lehetőségeit meg kell vizsgálni. A tóparton található színpadi jellegű stég állapota erősen leromlott, felújításra szorul. A park területén lévő utcabútorok (padok, hulladékgyűjtők) állapota lényegesen jobb, de azok javítására, felületkezelésére, mennyiségi bővítésére időbeli és anyagi forrásokkal kell a Szada Nova NKft. üzleti tervében kalkulálni. Júliusban megtörtént a terület geodéziai felmérése, amely a fakataszter, a növényvédelmi terv és a további fejlesztések elkészítésének alapjául szolgál.

A Koncz park a környéken élő kikapcsolódni vágyók, kutyasétáltatók, kisgyerekes családok mellett óvodás, iskolás csoportok által is gyakran látogatott, kiemelt gondozású zöldterület. Nagy, összefüggő, vízszintes, fűvel borított felületen a gyerkőcök nagyokat szaladgálhatnak, vagy a környék állat- és növényvilágával is ismerkedhetnek. Örömteli, hogy a településrészen és a szomszédságban élők sajátjukként tekintenek a parkra, odafigyelésükkel, gondoskodásukkal támogatják a településüzemeltetés munkáját.

2023 07 2111 Szada 17 03

Boros Gábor, Szada Nova-ügyvezető


Utoljára frissítve: 2023 július 18. 10:44