Polgrmesteri Hivatal

Szeretném, ha Szada lenne országunk legegészségesebb települése

Dr. Dobos Vadim 1970-ben orvoscsaládban született, édesapja sebész, édesanyja kardiológus. Május 1-jétől Dr. Szemerédy István praxisát vette át. Szada új orvosa a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerezte meg a diplomáját 1994-ben. A sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban kezdte szakmai pályafutását általános és baleseti sebészként. Majd újabb kihívásokat keresve, különböző multinacionális gyógyszeripari és labordiagnosztikai vállalatoknál dolgozott, az értékesítés és marketing területén. Közben 2000-ben az ELTE Jogtudományi Karára iratkozott be, ahol 5 éves jogtudományi képzésben részesült.

Közvetlenül Szadára kerülése előtt a világ egyik vezető biotechnológiai vállalatánál, az Amgennél volt az onkológiai üzletág vezetője. Több kommunikációs tréningen vett részt, ami felkészítette a betegekkel való kapcsolatteremtésre. Értékesítési és marketing vezetőként, több mint 22 éves átfogó tapasztalatot szerzett a gyógyszeriparban és az orvostechnikai eszközök területén. Ezen tevékenysége mellett 2016-tól Kistarcsán, Veresegyházon, Budapesten, Galgamácsán, Valkón és Gödöllőn háziorvosokat helyettesített, ami egyre inkább erre a területre irányította az érdeklődését és az első hívó szóra otthagyta felsőszintű vezetői beosztását és megpályázta a szadai háziorvosi praxist. Szadán 2006 óta él. Szabadidejében úszik, szörfözik, vitorlázik, katamaránozik, kajakozik, fut. Anyanyelvén kívül angolul, oroszul és szlovákul beszél.

Dsc 02360

Nagyon változatos pályafutás után tért vissza a főállású gyógyításhoz. Miért döntött így?

Pár évvel ezelőtt azt gondoltam, hogy orvosi diplomával rendelkezve a rossz oldalon dolgozom. Kimondhatom, hogy a gyógyszeripar nem a betegségek gyógyításában érdekelt, hanem a tünetek kémiai kezelésében. A betegségek gyógyítása helyett a tünetek kezelése folyik, sok-sok mellékhatással. A fenti tapasztalatok hatására mély meggyőződésemmé vált a prevenciós szemléletet, amely az egyetlen lehetséges megoldási módja a lakosságot tizedelő civilizációs népbetegségeknek, mint a 2-es típusú cukorbetegség, koszorúérbetegség, magas vérnyomás betegség, elhízás vagy számtalan daganatos és autoimmun betegség.

A civilizációs betegségek, valójában életmód betegségek, amit a jelenkori, modern életmódunk okoz. A tapasztalatom az, hogy a civilizációs betegségeket nem lehet gyógyszerekkel kezelni. Az életmód betegségeket - csak életmód változtatással lehet megoldani, megelőzni és kezelni!

Négy évvel ezelőtt eldöntöttem magamban, hogy csak olyan dolgot vagyok hajlandó végezni, ami helyes, ami hasznot hoz a társadalom számára. Nincs az a pénz, amivel engem ettől az elhatározásomtól eltéríthetnének. Ezért elkezdtem a háziorvosi képzést. Az utóbbi négy évben 13 helyen helyettesítettem háziorvosokat. Itt szembesültem a magyar lakosság katasztrofális egészségi állapotával. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a saját diplomamunkám, amit 1993-94-ben krónikus pajzsmirigygyulladás témakörében írtam, ami egy autoimmun eredetű betegség. Akkor hónapokat kellet várnom arra, hogy az elemzéshez szükséges betegszám meglegyen. Most egy rendelésen, - akár itt Szadán - öt ilyen beteg is megfordul. Ez a nagyszámú gyakoriság azzal magyarázható, hogy megváltozott a betegek életmódja. Ezen úgy lehetne módosítani, hogy meg kellene változtatni a táplálkozási szokásainkat és be kellene iktatni mindenkinek a rendszeres testmozgást az életébe.

Az egészségesebb életmódért kb. 80%-ban a táplálkozás és 20%-ban a mozgás felel. Ezenkívűl fontos a megfelelő vitamin és nyomelem bevitel, mivel a nyugati típusú, a végletekig nyereségorientált, mezőgazdaság és élelmiszeripar igen silány minőségű élelmiszerrel látja el a lakosságot. A mozgásról csak annyit, hogy hetente négyszer-ötször csináljunk valamit, ami lihegéssel és izzadással jár - legalább 40 percig. Ez lehet séta, kocogás, futás, úszás. Mindenben fontos a fokozatosság. Még egy dolog, ami lényeges - amit egyszer elkezdünk, azt nem szabad abbahagyni. Ezek nélkül nem lehet az ember egészséges.

Eldöntöttem, hogy életem előttem lévő szakaszát a megelőzés és gyógyítás szolgálatába állítom.

Doktor úr hogyan került Szadára?

Budapesten laktam egy társasházban, de mindig vágytam egy kertvárosias környezetbe. Az volt az elképzelésem, hogy a választott településről könnyen elérhető legyen a főváros, mivel ott dolgoztam. Így jött szóba Mogyoród, Gödöllő és Szada. Két évig keresgéltem az ingatlanokat és Szada fogott meg a legjobban a dimbes-dombos utcáival és a gyönyörű panorámájával. Végül 2006-ban sikerült egy üres telket vennem a Pazsaki utcában, majd 2007-ben az építkezést befejezve, ideköltöztünk.

A háziorvosi praxist hogyan kapta meg?

Eddigi munkáim Budapesthez kötöttek, így ideköltözésemtől kezdve Szadára csak aludni, kertészkedni és futni jártam. A beszélgetés elején már mondtam, hogy nagyon sok helyen kipróbáltam a gyógyítást háziorvosként, így megismerhettem a települések lakóinak a mentalitását. Őszintén mondom, hogy nagyon nagy különbségek vannak. Rájöttem, hogy nem szeretnék dolgozni sem Budapesten, sem Gödöllőn és Veresegyházon sem. Kerestem azt a régi felfogást, ami a kölcsönös megbecsülésen és tiszteleten alapul. Ezt Szadán megtaláltam, ráadásul a házunk is ideköt, így örömmel vettem Dr. Szemerédy István megkeresését, aki arra biztatott, hogy szálljak ringbe a praxisáért. Két pályázó közül végül a képviselő-testület engem támogatott.

Május 1-jétől vette át a praxist Szemerédy doktortól. Milyen tapasztalatai vannak?

Aminek nagyon örülök, hogy az emberek Szadán pont olyanok, amilyennek előzetesen gondoltam őket, így ki tudom alakítani velük a megfelelő kapcsolatot. Az egészségi állapotuk sajnos ugyanaz, mint bárhol az országban. Itt is a leggyakoribb betegségek közé a szív- és érrendszeri, a daganatos és az autoimmun eredetű betegségek tartoznak. Sajnos ez a jómód következménye.

Őszintén hiszek abban, hogy az emberek egészségének megőrzéséhez az egészségügyi tájékoztatáson, egészséges életmódra nevelésen, valamint a krónikus betegségek szakszerű gondozásán keresztül vezet az út, így a mindenkori háziorvos tud a legtöbbet tenni a szadai lakosság testi és lelki egészségéért. Azt szeretném, hogy néhány év múlva Szada legyen Magyarország legegészségesebb települése.

P.Gy.


Utoljára frissítve: 2020 június 10. 23:17