Polgrmesteri Hivatal

Tájékoztató a Csapás utca tervezett felújításáról

Szada Nagyközség Önkormányzat jelenlegi képviselő-testületének a ciklus kezdete óta kifejezett szándéka a szadai közúthálózat fontos részeként funkcionáló Csapás utca felújítása. A tavaly nyári pályázat az ismert gazdasági helyzet miatt nem járt sikerrel, így az önkormányzat a Szada Nova NKft. bevonásával megkezdte az utca saját forrásból való kiszélesítésének és felújításának megvizsgálását.

2

A ciklus kezdete óta kifejezett szándék a Csapás utca felújítása

A Csapás utca fontos gyűjtőútként funkcionál Szada úthálózatában, az utca jelentősége és kihasználtsága a jövőben tovább növekszik, hiszen a Berek utcában később megépülő új iskola megközelítése kelet felől a Csapás utca igénybevételével történik majd. A kétirányú, jelenleg keskeny, 4 méter széles aszfaltburkolat szélei erősen letöredezettek, a felület repedezett, kátyús, többszörösen javított. Szada Nagyközség Önkormányzat jelenlegi képviselő-testületének a ciklus kezdete óta kifejezett szándéka a szadai közúthálózat fontos részeként funkcionáló Csapás utca felújítása, hiszen állapota régi, sokak életminőségét kedvezőtlen irányba befolyásoló probléma. A Szadai Polgármesteri Hivatal munkatársai gyakorlatilag napi szinten érzékelik a felújításra irányuló lakossági igényt, számtalan bejelentés érkezik a Műszaki osztály szakembereihez a kátyúk és azok következményei miatt.  

3

Tavaly pályázott az önkormányzat

A Csapás utca felújítása jelentős anyagi ráfordítást igényel, így megújítása alapvetően pályázati forrás igénybevételével történhet meg. Szada Nagyközség Önkormányzata a kínálkozó lehetőséget azonnal kihasználva a Csapás utca felújítására vissza nem térítendő támogatási igényt nyújtott be a TOP Plusz pályázat belterületi közutak fejlesztése kiírásában 2022 májusában mintegy 250 millió forint értékben. A beruházás célja a Csapás utca Kossuth és Pazsaki utca közötti 640 méteres szakaszának fejlesztése volt. Kedvező elbírálás esetén egyik projektelemként a Csapás utca fejlesztéssel érintett útszakaszának burkolati szélesítése és korszerűsítése valósult volna meg a meglévő burkolatszélesség egységesen 6 méterre bővítésével. Kiegészítő projektelemekként a csapadékvíz elvezetésének átépítése, forgalomtechnikai, közlekedésbiztonságot szolgáló és kiegészítő infrastrukturális elemek, valamint járda kiépítése voltak tervben.

12

Tervezett határidők

Szada Nagyközség Önkormányzat benyújtott pályázatának elbírálása a beérkezést követő két hónapon belül, tehát legkésőbb júliusban volt várható. Sikeres pályázat esetén a munkálatok 2023. augusztus végén kezdődtek volna el, a befejezésig megadott határidő 2025. augusztus 31-e volt. Mindezekből kitűnik, hogy Szada Nagyközség Önkormányzata a Csapás utca problémáját érzékelve annak mihamarabbi megoldására törekedett. Az elmúlt egy év történései, az ismert nemzetközi gazdasági helyzet miatt kialakult bizonytalanság és kiszámíthatatlanság felülírta többek között önkormányzatunk fejlesztési terveit is. Magyarország Kormánya – éppen a Csapás utcát érintő pályázatunk idejében – számos más területet is érintő pályázatot forráshiányra hivatkozva felfüggesztett.

Megnyugtató megoldás saját forrásból?

A Csapás utca mihamarabbi felújításáról azonban Szada Nagyközség Önkormányzata nem tett le, eltökélt cél a szadai lakosok számára megnyugtató és hosszú távú fejlesztés végrehajtása. Ennek érdekében a Szada Nova NKft. bevonásával megkezdődött az utca saját forrásból való kiszélesítésének és felújításának megvizsgálása. Az ezzel kapcsolatos indikatív árajánlatok bekérése folyamatban van.

A jelenlegi helyzetben az önkormányzati tulajdonban lévő utak helyreállítási munkáit az átfogó rendes útkarbantartási program keretén belül évi 3 alkalommal végzi el a Szada Nova NKft. A társaság az elmúlt időszakban tapasztalt nagy mennyiségű csapadék miatt a kőterítésű és földes utak rendkívüli kátyúzási, helyreállítási munkáit kezdte meg január 31-én.


Utoljára frissítve: 2023 február 09. 13:05