Polgrmesteri Hivatal

Takaros Porta 2021 - újra várjuk jelentkezésüket!

Az előző évek hagyományainak megfelelően Szada Nagyközség Önkormányzata 2021-ben is meghirdeti a „Takaros Porta” és „Legszebb utca” pályázatokat. Jelentkezni május 31-ig lehet.

Nyugodtan kijelenthető, hogy a szadaiak szeretik az őket körülvevő szépséget, és ezért mindanynyiunk büszkeségére tenni is hajlandóak. Erőfeszítéseiket eddig több alkalommal ismerték el. Szada kapott már Virágos Önkormányzatért Különdíjat, illetve minisztériumi elismerést a hagyományos magyar növény- és virágkultúra megőrzéséért.

Egyértelmű, hogy nagyobb körben, országos elismerést csak akkor kaphat Szada – tehát a szadai lakosok – ha itt helyben kellőképpen méltatják azt a napi munkát, amelyet a kerttulajdonosok végeznek, legyen szó díszkertekről, vagy éppen a hagyományos portákról. Ennek megfelelően, követve az előző évek hagyományait, Szada Nagyközség Önkormányzat képviselő-testülete 2021-ben immár a tizenegyedik alkalommal hirdeti meg a „Takaros Porta” pályázatot, illetve a hozzá szervesen kapcsolódó „Legszebb utca” pályázatokat.

A „Takaros Porta 2021. év hagyományos falusi porta” cím adományozható annak a kertnek, melynek minden szabad területét beültetik. Beültetéskor természetes hatást igyekeznek megvalósítani. Van veteményes, gyümölcsös, nem a gyep kapja a főszerepet.

A „Takaros Porta 2021. év díszkert” cím adományozható annak a kertnek, melyet mesterségesen építettek, megjelenésükben a díszcserjék, a díszfák és a gyep kapnak nagyobb hangsúlyt.

Idén 2021. május 31-ig fogadjuk a kerttulajdonosok jelentkezését és a kertek ajánlását. Biztatjuk a lakosságot, hogy szomszédok, ismerősök kertjeit is ajánlják, nevezzék be a versenyre! A jelentkezéseket várjuk: személyesen a Szada Nova Nonprofit Kft. irodájában ügyfélfogadási időben, e-mailen a viragzoszada@gmail.com címen, a Virágos Szada facebook oldalon, vagy a 06-30-9228-226 mobilszámon (Faludi Andrea).

 A jelentkezők kertjeit személyesen látogatják végig a bírálók, természetesen az aktuális járványügyi óvintézkedések betartásával. Az első látogatást egy telefonos bejelentkezés előzi meg. Ezért fontos, hogy bármely elérhetőségen jelentkezik, ne felejtse el megadni telefonszámát! A látogatás alkalmával egy kétoldalas kérdőív kitöltésével szeretnénk tájékozódni a kerttulajdonos környezettudatos hulladékhasznosítási szokásairól. Külön pontozzuk a madár- és rovarbarát kerteket, az utcafrontot, előkertet és zöldségeskerteket. A kertről a tulajdonos beleegyezésével szeretnénk fényképeket készíteni, melyeket a Virágos Szada facebook oldalon és a 2111 Szada magazin oldalain megjelentetünk. A cím adományozásáról a szakmai munkacsoport előzetes véleményének kikérését követően a polgármester dönt mindenév augusztus 31-ig. A díjat ünnepélyesen a szadai szüreti bálon adjuk át.

A „Takaros Porta” pályázat keretein belül az elmúlt években nagy sikert aratott a „Legszebb Közönség-szavazatos Kert” verseny, melyet idén is szeretnénk elindítani. A „Legszebb Közönség-szavazatos Kert” nyertese az a kert lesz, mely a Virágos Szada facebook oldalon az ott megjelent képek alapján a legtöbb szavazatot kapja.


Utoljára frissítve: 2021 április 20. 13:41