Polgrmesteri Hivatal

Újraindult a Történelmi kávéház

Új előadóval, de a korábbi lelkesedéssel indult el a Faluházban újra a Történelmi kávéház-sorozat. Az első, január 20-i eseményen a meghívott előadó „A magyar 2. hadsereg a Donnál” címmel mutatta be az 1943. januári eseményeket.

Viber Kp 2023 02 28 13 28 47 540

Az anno Juhászné Bankó Erzsébet által életre hívott és évekig sikeresen működtetett rendezvénysorozat történész házigazdája korábban dr. Varga Kálmán volt, aki minden alkalommal más és más, nagy érdeklődésre számot tartó témában tartott előadást. A programok iránt tapasztalt érdeklődést látva és a korábbi hagyományt folytatva immár a Magyarságkutató Intézet munkatársa, Babucs Zoltán enged betekintést a magyar történelem egy-egy izgalmas időszakába. A hadtörténészt korábban már több nagyközségi megemlékezésen hallhatták a szadai lakosok ünnepi beszédet tartani, de a tévéből és rádióból is ismerősen csenghet a hangja.

Viber Kp 2023 02 28 13 28 47 487

A második világháborús magyar 2. hadsereg pusztulásáról szóló témára a hadtörténész rengeteg régi képpel készült, így amíg beszélt a történelmi eseményekről, mi egy kávé vagy tea mellett figyelhettük az előadását, valamint a közben kivetített képeket.
A több mint egyórás előadás ismertető, érdekes, személyes információt tartogatott az érdeklődőknek. Végig követtük a háborús események sorozatát, és eljutottunk 1943. januárig, majd a közönségtől rengeteg kérdés érkezett a szakértő felé – így majdnem 20 óra volt, mire befejeztük a korszak áttekintését. 

Idén négy előadást tervezünk a Történelmi kávéház-sorozat keretében. Szerencsére nem kell sokáig várnunk a következő alkalomra, amely március 31-én, pénteken 18 órakor kezdődik majd. A téma természetesen nem lehet más, mint a 1848-as márciusi eseményfolyam. Ennek megfelelően Babucs Zoltán a résztvevőktől a „Találkozunk a Pilvax kávéházban!” felszólítással köszönt el.


Utoljára frissítve: 2023 március 21. 12:36