Polgrmesteri Hivatal

Vadpontyokat telepítettek Szadán

Img 3098

Kísérleti jelleggel kétszáz vadpontyot telepítettek a 2008-ban létrehozott Szadai Mintaterület egyik tavacskájába (a X. sz. "Illés-tóba") a veresegyházi Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület (https://www.facebook.com/tavirozsa.egyesulet) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábban Szent István Egyetem) szakemberei.

A szadai területen több mint egy évtizede zajló kutatások (védett és ritka halak és növények telepítése: lápi póc, réticsík, széles kárász, gyilkos csomorika) már korábban is jelentős eredményeket hoztak. A témában 2016-ban egy fontos összefoglaló cikk jelent meg a Camebridge-i Egyetem "Oryx" című tudományos lapjában, melyhez sir David Attenborough neve is fűződik. Ennek megfelelően a kutatások folytatása természetes volt.

Img 3118

A mostani, februári szaporítású, előnevelt halakkal történt telepítés során azt vizsgálják, hogy az igen ritkának számító, és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatbázisa szerint kritikusan veszélyeztetett, a kipusztulás szélére jutott vadpontyok hogyan, és milyen körülmények között képesek fejlődni és tovább szaporodni. Erre a célra tökéletesen alkalmas a Fenyvesligettől egy karnyújtásnyira elhelyezkedő mintaterület, hiszen a kis méretű, mesterségesen létrehozott tavakat egyes halfajok nagyon kedvelik. A négy éve kialakított tóban augusztusban vizsgálják meg legközelebb a most telepített pontyokat.

Reméljük, hogy a szadai területen végzett kísérletek ismét olyan újabb, átfogó, akár nemzetközi jelentőségű tudományos felismerésekhez vezetnek, melyek a veszélyeztetett fajok megőrzését szolgálják! 


Utoljára frissítve: 2021 május 12. 14:27