Polgrmesteri Hivatal

A XVII. Országos Népművészeti Kiállításon arany oklevelet kapott dr. Dulai Sándorné

A rangos elismerést Dr. Dulai Sándorné népi iparművész a Szadai Varróka szakkörvezetői és alkotói munkásságáért kapta a 2021. április 22-én online megnyílt XVII. Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállításon. A Kárpát-medencei kézművesek ötévente megrendezett legnagyobb seregszemléjére galgamenti hímzéssel pályázott Dr. Dulai Sándorné.

Elo Nepmuveszet 768x544

A Szadai Varróka 2015-ben alakult, főleg galgamenti fehérhímzéssel foglalkoznak. Szadán a Tájházban találkoznak havonta egy alkalommal. (A koronavírus-járvány időszakában személyes találkozóra nem volt lehetőség.) Az online megnyitón köszöntőbeszédet mondott Andrásfalvy Bertalan etnográfus, Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára és V. Német Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos. A legmívesebb népművészeti alkotásokat bemutató kiállítást 1973 óta szervezik meg, amelyre a kézművesek, alkotóközösségek, népi iparművészek remekei kétlépcsős pályázat útján kerülhetnek be. Meghívást kapnak a korábbi országos szakági pályázatok díjazottjai is.

Dr  Dulai Sndorn S Egy Varrks Jvri Tnde

Idén a Hagyományok Háza adott otthont a népi kézművesek legkiemelkedőbb seregszemléjének, amelyre 464 egyéni alkotó, 37 szakkör és 27, kifejezetten erre a pályázatra alakult alkotó közösség 1533 pályamunkáját válogatták be. A szakmai zsűri a kiállítás alkotóit díjazták is, a legnagyobb értékű elismerés a Gránátalma-díj volt, amit idén 35 alkotó kapott meg, és ezen felül közel 150 arany, ezüst és bronz oklevelet ítéltek oda a legkiválóbb népművészeknek és alkotóközösségeknek. A Folktrend díjat a kiemelten innovatív alkotásoknak ajánlotta fel az Agrárminisztérium. A nagyszabású díjátadót egy későbbi időpontban, a korlátozások feloldása után rendezik meg.

Galgamenti Himzsek D93a5592

A kiállításon tájegységi és tematikus blokkokban láthatóak a szebbnél szebb lakástextilek, viseletek és mai ruhák, lábbelik, bútorok, ékszerek, konyhai eszközök, kerámiák, játékok, hangszerek és még számos használati és dísztárgyak a Hagyományok Háza három szintjén és a fő utca 6. szám alatti Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Bővebb információt az Élő Népművészet (hagyomanyokhaza.hu) oldalon találnak. A csodálatos kiállítást pedig virtuálisan a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás (hagyomanyokhaza.hu) oldalon tekinthetik meg.


Utoljára frissítve: 2021 május 21. 10:02