Polgrmesteri Hivatal

Szada láthatatlan hadserege

Valamivel több mint fél évvel ezelőtt került a Szada Nova Nonprofit Kft. élére a korábbi képviselő, Boros Gábor. Most már úgy néz ki a társaság minden téren, ahogyan eleinte elképzelte.

2023 02 2111 Szada 02 Old 02

Mire is elég mintegy hat hónap? Egy társaság átvételére, irányba állítására lehet sok vagy lehet kevés is ennyi idő. Megkértem Boros Gábort, hogy tekintsünk vissza erre az időszakra – ám a rövid számvetés előtt egy kulisszatitkot hadd osszak meg olvasóinkkal.

Teljes a géppark

Egy ilyen hasonló beszélgetés rendszerint kellemes klímájú, rendezett vezetői irodában történik, ám Boros Gábor kérésére átmentünk a Szada Nova ideiglenes telephelyére, a varroda udvarára, és az ott álló kissé megviselt épület raktárnak és melegedőnek is használt helyiségét ajánlotta a diskurzusra. Még mielőtt benyitottunk volna, körbemutatott, megjegyezve, hogy a hatékony településüzemeltetéshez most már szinte minden eszköz rendelkezésre áll. Valóban, a társaság gépei, a traktor és különböző célra használatos szerelékei, a billenőplatós teherautó, az ágdaráló, valamint a különböző táblák, bóják, oszlopok, egyéb eszközök elkülönülten voltak egymástól, startra várva.

Már a melegedőbe lépve említette, hogy idebenn is sikerült egy általa elképzelt rendszer szerinti rendet kialakíttatnia. A polcokon és a padlón lévő dobozokban a különböző mappák, kiadványok és egyéb tárgyak, eszközök láthatóan is valamiféle logikus elv alapján különülnek el egymástól.

– Azzal tisztában voltam, hogy a tavalyi első fél évem inkább fontos, mint látványos munka lesz – mondta Boros Gábor. – Merthogy legelőször a hátteret kellett áttekintenem, és ahol szükségesnek láttam, ott muszáj volt beavatkozni. Így a pénzügyi helyzet megismerése után aktualizálni kellett az alapító okiratot, a szervezeti és működési szabályzatot és az üzleti tervet is. A vezérlő elv mindebben az volt, hogy tiszta legyen: mi az, amit csinálunk, mi az, amit nem csinálnánk, és mi az, amit a későbbiekben csinálnánk, illetve ezek között mi a közhasznúan és az üzletszerűen végzett tevékenység, valamint milyen a viszonyuk egymáshoz. Az alapok helyrerakásának végére pedig világos, átlátható szervezeti keretek, feladatkörök, munkafolyamatok alakultak ki. És emellett még tisztában voltam azzal is, a hatékony munkavégzéshez a megfelelő szakemberek mellett szükségesek a megfelelő, jó minőségű gépek is, így a fél év alatt, többek között, az udvaron látott teherautót és ágdarálót is „hadrendbe” állítottam. Ugyanis a saját gépekkel rengeteget lehet megtakarítani! Például korábban az ágdarálást külső vállalkozó végezte, és miután a saját eszközünket beszereztük, használatával a beszerzési árának felét sikerült megspórolni.

2023 02 2111 Szada 03 Old 01

Mindenki fontos

Boros Gábor hozzátette, hogy a céghez rendelt tevékenységeket (a korábbi, meglévők, tehát a társaság működtetése, az útépítés, az útkarbantartás, a hulladékgazdálkodás, a zöldfelület-kezelés, a szállítás, a telephelyfenntartás, a lapkiadás mellé ez év január elsejétől még a temetőfenntartás és a sportcentrum üzemeltetése társult) egy díjmentesen használható vállalatirányítási rendszerrel fogja össze a két közvetlen irodai munkatársával együtt, ami nagyban segíti a napi tervezett és nem tervezett munkák elvégzését.

– Ugyanis rengeteg a külső inger! Az előre meghatározott tennivalók elvégzésén felül ugyancsak feladattá válnak azok a rendkívüli jelzések, amelyek például a polgármestertől, a képviselőktől, a hivataltól, az intézményvezetőktől, tőlem vagy éppen a lakosoktól érkeznek. Ezeket mind osztályozni kell, és beilleszteni a már külön, de mégis együtt működő tevékenységek valamelyikébe. És a rendkívüli feladatok bármelyike, például egy kertrendezési munka is, általában több tevékenységet érint, így a részfolyamatokat fel kell osztani a kollégák között.

Ha már munkatársak: az irodai és a terepi munkákat összesen tizenkét, saját alkalmazásban lévő dolgozó látja el (akik között egyetlen közmunkás sincs). Az ügyvezető megjegyezte, az egyéb munkavégzési feltételek rendezése mellett nagyon fontos intézkedés volt a bérrendezés és a terepen dolgozók megfelelő munkaruhával való felszerelése.

– Mindannyiukat úgy jellemzem, hogy ők a mi „hadseregünk” részei, akikre egyformán szükség van. A kertészrészleg a „gyalogság”, a szállítási részleg a „lovasság”, az építő-karbantartó részleg a „néhéztüzérség”, az irodai csoport részlege a „légierő”. És egy sereg is akkor hasznos, akkor működik jól, ha az egységek egymást kiegészítik, egymást erősítik a harc során…

2023 02 2111 Szada 02 Old 01

Gondos gazda

Az ügyvezető amondó, 2023 egyik legnagyobb kihívása, hogy az új szervezeti rendszerben való munkavégzés – annak szigorú előírásait, követelményeit is figyelembe véve – mennyire válik napi rutinná. A másik pedig, hogy a lakosokkal való kapcsolattartás, az ügyfélszolgálati munka is javuljon, amit szerinte a partnerségi viszony erősítésével és a tájékoztatással lehet elsősorban elérni.

– A településüzemeltetés szerintem akkor működik jól, ha nem vagyunk láthatók. Tehát, ha nincs kátyú, amit be kell foltozni, ha nincs magasra nőtt fű, amit le kell kaszálni, ha nincs műszaki hiba, amit meg kell javítani, stb. Fél év után látom a fejlődési lehetőségeket, és célként lebeg előttünk a szint, amit el kell érni, és a mód, ahogyan együtt kell működnünk a minket megbízó önkormányzattal és az általam nagyra becsült lakossággal.

Miután távoztunk a melegedőből, Boros Gábor bezárta az épületet, elköszöntünk egymástól. Azt már távolodóban állapítottam meg a közel egyórás beszélgetés után, hogy az ügyvezető olyan gondos gazda, akinek a köz vagyona ugyanolyan értékes, fontos, megőrzésre való, mint a saját privát tulajdona. Jó kezekben vannak a rábízott értékek…

Legalább háromszori karbantartás

Általános tapasztalat, hogy a nagy mennyiségű csapadék megáll az útpályán, vagy rajta átfolyva erősen megrongálja, kimossa azt, vagy éppen saras területek képződését segíti elő. A település nem aszfaltozott útjainak jelentős részén a csapadékvíz elvezetése, szikkasztása nincs megfelelően megoldva, vagy a kialakított befogadót betemették, túlterhelték a magánporták burkolt felületeiről kiömlő vízzel.

A Szada Nova NKft. az átfogó útkarbantartási program keretén belül évi három alkalommal végzi el az önkormányzati tulajdonban lévő utak helyreállítási munkáit. Tél végén az olvadás után, tavasszal az esős időszak végeztével, és ősszel a téli üzemeltetés megkezdése előtt. Az úthibák lokációit a teljes települési útellenőrzést, a bejelentéseket és jelzéseket összegezve határozza meg, és ezek alapján állítja össze a karbantartást végzők feladatlistáját.  Egy-egy ilyen alkalommal 3-4 traktoralapú földmunkagép, kotró, hidraulikus rakodó dolgozik napokon keresztül. Teherautók szállítják a kőpótlást, ezért jelentős a költsége, melyet a Szada Nova Nonprofit Kft. út- és építmény­karbantar­tási tevékenységkörének keretéből finanszíroz.

Természetesen egy-egy kiadós esőzés és a nyári özönvízszerű záporok vízmennyisége nem képes elszivárogni az úton, ezért károsítja azt. Ilyen esetben rendkívüli útkarbantartási program keretein belül végzi el a Szada Nova NKft. a helyreállítási feladatokat.

Meccs, edzés csak világosban!

Az új tevékenységként megkapott feladatokról, így a temetőfenntartásról és a Szadai Sportcentrum üzemeltetéséről is szólt Boros Gábor. A temető kapcsán elmondta, hogy alapvetően az önkormányzat temetői rendelete határozza meg a tennivalókat. De, tapasztalva némi hiányosságot, arra jutott, hogy a sírkert teljes területét újból fel kell mérni
– műholdas rendszerrel, sírhelyek fényképezésével –, aminek eredményeként pedig egy korszerű, átlátható, napi szintű adatokat tartalmazó nyilvántartási rendszer jön majd létre.

A sportcentrumról szólva az ügyvezető megemlítette, hogy jelenleg a helyszín sportcélú használatával kapcsolatos megállapodás pontosítása zajlik a Szadai SE-vel. Az továbbra is érvényes marad, hogy a nagypálya villanyvilágítását sem mérkőzéseken, sem edzéseken nem lehet használni a magas energiaköltség miatt, ellenben a kispálya mentén lévő reflektorokat felkapcsolhatják, ha szükséges. A műfüves pálya mellett a nem sportcélú használatra való helyiségek, terek bérbeadásával pedig a kft. a közfeladatai ellátását támogató bevételt is elkönyvelhet.

Raffai Ferenc


Utoljára frissítve: 2023 február 27. 08:46