Polgrmesteri Hivatal

Szada Nagyközség Önkormányzata üdvözli, hogy véget ért a Szafari-őrület

A Szadai Szafari Park bezárásáról, illetve további működéséről Szada Nagyközség Önkormányzat képviselő-testülete nem hozott döntést, lévén a Szadai Szafari Park működési engedélyét sem a testület adja ki, hiszen ez nem önkormányzati hatáskör. A képviselő-testület 2020 novemberében kizárólag arról döntött, hogy a park cirkuszi menazséria vagy állatkerti formában történő további működését elviekben nem támogatja. Szada Nagyközség Önkormányzata üdvözli, hogy az épp egy éve nyílt Szafari Park nem Szadán folytatja tovább működését, és új helyszínt keresnek.

Az elmúlt napokban számtalan internetes portálon híradás jelent meg, majd arra reflektáló megkeresés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a 2020 májusában megnyílt Szadai Szafari Park 2021-ben miért nem nyithatja ki kapuit. A Szadai Szafari Park bezárásáról, illetve további működéséről Szada Nagyközség Önkormányzat képviselő-testülete nem hozott döntést, lévén a Szadai Szafari Park működési engedélyét sem a testület adja ki, hiszen ez nem önkormányzati hatáskör. Tavaly a Pest Megyei Kormányhivatal engedélyezte a Szafari Park ideiglenes cirkuszi menazséria keretében történő működését, idén viszont - információink szerint - semmilyen formában nem működhet tovább Szadán a Szafari Park. Sem a polgármester, sem a testület nem vont vissza olyan engedélyt, amely általuk kiadásra került volna, és az elmúlt egy évben olyan jogszabályváltozás sem volt, amely a területen történő ilyen jellegű tevékenység végzését engedélyezné a jövőben. A képviselő-testület 2020 novemberében kizárólag arról döntött, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő út jogi telekhatároknak megfelelő visszaállítását elrendeli, illetve, hogy a park cirkuszi menazséria vagy állatkerti formában történő további működését - a parkhoz közeli belterületen élő lakók nyugalma és biztonsága érdekében - elviekben nem támogatja. Szada Nagyközség Önkormányzata a Pest Megyei Kormányhivatal álláspontját nem ismeri, azonban az valószínűsíthető, hogy a tavaly kiadott engedély már nincs érvényben, hiszen az üzemeltető család minapi közleménye arra utal, hogy költöznie kell Szadáról a Szafari Parknak, a településen nem nyithatnak ki újra, a tavaly megkezdett tevékenységet idén nem folytatják. 

Szada Nagyközség Önkormányzata ennek megfelelően visszautasítja azt a híresztelést, miszerint a település polgármestere és a képviselő-testület elutasította az állatkerti minősítéshez szükséges kérelmet. Ebből következik, hogy a médiában hivatkozott 100 állat sorsa sem Szada Nagyközség Önkormányzat döntése miatt vált bizonytalanná. Szada Nagyközség jegyzője állatkert létesítése, működésének engedélyezése tárgyában, mint közigazgatási hatósági eljárásban közreműködő szakhatóság a településrendezési eszköznek és településfejlesztési tervnek való megfelelés kérdéskörében korábban úgy nyilatkozott, hogy a benyújtott kérelem a hatályos településrendezési eszközöknek és településfejlesztési tervnek nem felel meg, mivel Szada Nagyközség Helyi Építési Szabályzata (HÉSZ) szerint a településen állattartó telep nem létesíthető.

Segítő szándék a járvány idején

Magyarország legnagyobb utazócirkusza, az ifj. Richter József fenntartásában álló Magyar Nemzeti Cirkusz 2020 tavaszán a koronavírus miatt kialakult nehéz helyzetben egy szafari park megnyitásával kívánt gondoskodni a közel 100 állatot számláló állomány eltartásáról. Akkor Szada Nagyközség Önkormányzata - a veszélyhelyzeti szabályokra figyelemmel - polgármesteri határozattal támogatta a szafari park megnyitását és rövid ideig tartó üzemeltetését. Akkor a Szafari Parkot üzemeltető Önkormányzat felé tett közlése szerint a kezdeményezés csupán legfeljebb három hónapos időtartamra szólt volna. A támogatás arra is kiterjedt, hogy az Önkormányzat még egy külön utat is kialakított saját költségén a menazséria megközelítéséhez annak érdekében, hogy a közforgalmat ne akadályozza a létesítmény működése, illetve a várhatóan megnövekedett közúti forgalom - a környező utca lakóinak nyugalma érdekében - ily módon elterelésre kerüljön. 

Nőtt az elégedetlenség

A kialakított Szafari Park tavalyi működése azonban a korábban közöltnél hosszabb ideig, fél évnél is tovább tartott. Amellett, hogy a létesítmény biztonságtechnikai védelme műszakilag is aggályokat vetett fel, a Richter család az eredeti elképzelésen messze túlterjeszkedve még egy mini vidámparkot is működtetni kezdett, több alkalommal pedig hangosítással erősített rendezvényeket tartott. A kellő egyeztetések elmaradtak, a környékbeli lakosság elégedetlensége folyamatosan nőtt, sokasodtak panaszaik, kifogásaik. 2020 szeptemberében a település a közmédiából értesült arról, hogy az üzemeltető 2021-ben az addigi terület mintegy négyszeresén, vízi hullámvasúttal kiegészülő élményparkot kíván kialakítani.  A nagy médiahírveréssel járó elefántpusztulások nyomán a létesítmény üzemeltetője részéről tett, egymásnak is ellentmondó nyilatkozatok, valótlan információk hatására pedig az Önkormányzat bizalma is végképp megrendült a jó szándékúnak indult kezdeményezés iránt, ezért visszavonta a projekt támogatását.  

Miért kell új helyet keresni az állatoknak?

Május elején a képviselő-testület többségének és Ovádi Péter miniszteri biztosnak a részvételével informális megbeszélés zajlott a Szadai Polgármesteri Hivatalban arról a konkrét kormányzati elképzelésről, miszerint a cirkuszi produkciókból kitiltanák a vadállatokat. Az ehhez szükséges törvénymódosítási javaslat már kidolgozás alatt áll, azonban célkitűzés, hogy megnyugtatóan rendezzék a „nyugdíjazott” állatok sorsát. A miniszteri biztos akkor beszámolt arról, hogy a Richter család felajánlotta - a korábban a Szadai Szafari Parknak is otthont adó - saját ingatlan-együttesét arra a célra, hogy a cirkuszokból kikerülő állatokat megfelelő környezetben és felügyelet alatt lehessen tartani életük végéig. Akkor elhangzott, hogy ilyen megoldás lehet a közönség számára nyitott, látogatható menazséria is – de az ilyen létesítménynek a hatályos jogszabályok szerint állatkerti minőségűnek kell lenni, azaz az állatkertekre előírt jogi szabályozásnak kell megfelelni, hiszen „nyitott cirkuszi menazsériára” vonatkozó szabályozás mindeddig nem volt, és jelenleg sincs.

Akkor két verzió merült fel. Az egyik szerint az Önkormányzat támogatását kérik az állatkerti jelleggel kialakított menazséria működtetéséhez, míg a másik esetben más megoldást és más helyszínt kell keresni a törvénymódosítási javaslat kidolgozásához. Szada Nagyközség Önkormányzata egy harmadik megoldást javasolt, miszerint a Kormány támogatásával önkormányzati fenntartásban működő állatmenhely létesüljön Szadán, mert ez a felállás teremthetne biztosítékokat az Önkormányzat számára, hogy a helyi lakosság érdekeihez igazodva üzemeljen a létesítmény. Ezt a felvetést a Kormány részéről elutasították, és azt a megoldást választották, hogy új helyszínt keresnek.  


Utoljára frissítve: 2021 május 18. 17:07