Polgrmesteri Hivatal

Szociális feladatellátás Szadán

A Szadai Szociális Alapszolgáltatási Központ (SZAK) négy szociális szolgáltatással segíti a település lakosságát.

CSALÁD- ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT

A SZAK családok, gyermekek számára nyújt segítséget a krízishelyzethez vezető okok megelőzésében, a krízishelyzet megszüntetésében, valamint életvezetési képességük megőrzésében. Továbbá a gyermekek segítséget kapnak törvényben foglalt jogaik és érdekeik érvényesítéséhez, a szülők kötelességeik teljesítéséhez.

A családok segítése érdekében veszélyeztetettséget és krízishelyzetet észlelő jelzőrendszer működik. A jelzőrendszer kiépítése és működtetése továbbra is fontos, törvény által meghatározott feladatunk.

Az 1997. évi XXXI. a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény (a továbbiakban Gyvt.) 17. §-ban felsorolt intézmények és személyek kötelesek jelzéssel élni a gyermek veszélyeztetettsége esetén a gyermekjóléti szolgálatnál, de bármely állampolgár és a gyermekek érdekeit képviselő társadalmi szervezet is élhet jelzéssel!

Dsc 1842ok

SZOCIÁLIS ÉTKEZTETÉS

Az étkeztetés napi egyszeri meleg étel biztosítását jelenti azon szociálisan rászorult személyek részére, akik koruk, egészségi állapotuk, fogyatékosságuk, pszichiátriai vagy szenvedélybetegségük, hajléktalanságuk miatt önmaguk, eltartottjaik részére ezt nem tudják biztosítani. Az ellátást a Szadai Gyermekélelmezési Szociális Étkeztetési Konyha által Intézményünk biztosítja. Szolgáltatásunk pozitívuma, hogy a hét minden napján (ünnepnapokon is) biztosított az étkezés, akár kiszállítással is.

HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

A házi segítségnyújtás a mindennapi életvitel segítése, a szolgáltatást igénylő otthonában, lakókörnyezetében. Háztartásvezetési, gondozási és alap ápolási feladatokat foglal magába annak érdekében, hogy az igénybevevő a lehető legtovább saját otthonában maradhasson.

A házi segítségnyújtást két tevékenységterületre szükséges bontani: szociális segítésre és személyi gondozásra.

Szociális segítés keretén belül végzett tevékenységeink:

  • a lakókörnyezeti higiénia megtartásában való közreműködés,

  • háztartási tevékenységben való közreműködés,

  • segítségnyújtás veszélyhelyzet kialakulásának megelőzésében, és a kialakult

  • veszélyhelyzet elhárításában,

  • szükség esetén a bentlakásos szociális intézménybe való beköltözés segítése.

Személyi gondozás keretén belül végzett tevékenységeink:

  • az ellátást igénybevevővel segítő kapcsolat kialakítása és fenntartása,

  • gondozási és ápolási feladatok.

IDŐSEK NAPPALI ELLÁTÁSA

Az idősek nappali ellátása a házi segítségnyújtáshoz hasonlóan, a saját lakókörnyezetükben élő idős személyek ellátását jelenti, de a gondozási tevékenység nem az ellátott lakásán, hanem a közösségi létre is alkalmas intézményi környezetben (Idősek Klubja) történik. Az idősek nappali ellátása komplex gondozási tevékenység, amely fizikai ellátást, egészségügyi ellátást, mentálhigiénés gondozást, foglalkoztatást, valamint érdekérvényesítés segítését foglal magába. Munkánk során igyekszünk ellátottjaink számára aktív idősödést elősegítő programokat, foglalkozásokat szervezni (pl. gyalogló klub). Fontos az idős korosztály aktivitásának fenntartása, hiszen preventív jelleggel nem csupán a hasznos időtöltést tudjuk biztosítani ezáltal, hanem szellemi, mentális, fizikai állapotromlásnak a lassítását is.

A 2023-as év is igen mozgalmas esztendő volt a SZAK életében. Számtalan ismeretlen helyzettel, szituációval kellett találkoznunk, melyekhez muszáj volt alkalmazkodnunk az életünk összes területén. Véleményem szerint az összehangolt munka teremti meg a lehetőségét annak, hogy megvalósíthassuk intézményi filozófiánkat, amely az emberi méltóság megőrzését, az emberhez méltó élet biztosítását, a személyre szóló gondozás-ápolás megvalósítását tűzte ki célul.

Az elmúlt évek statisztikai adatai alapján elmondható, hogy az alapszolgáltatások egymásra épülése révén az ellátásra szorulók a legoptimálisabb személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátási, szolgáltatási formát, típust választják, igényeikhez és szükségleteikhez mérten. Intézményünk biztosítja azt a humánus feltételt, amely garancia az egyénre szabott, minőségi szociális ellátás megvalósítására.

Intézményünk működésének lényeges eleme, hogy a szakma követelményrendszereinek megfelelő, szerzett, tanult ismereteken nyugvó, tudatos tevékenység legyen. Hisszük, hogy csak magas fokú hozzáértéssel nyújthatunk színvonalas, minőségi szolgáltatást intézményünkben.

Alapvető célunk a tevékenységi körünkbe tartozó feladatok teljes körű ellátása, melyet hatékony módszerek alkalmazásával a szolgáltatást igénybevevők igényeit messzemenően szem előtt tartva biztosítsunk. Működésünk során arra törekszünk, hogy az általunk nyújtott szolgáltatások minden munkamozzanatát megfelelően összhangba hozzuk a szolgáltatásainkat igénybevevők emberileg természetes, szakmailag indokolt elvárásaival, a hazai alkalmazott módszerekkel, eljárásokkal, törvényekkel, rendeletekkel, hatósági elvárásokkal, a szociális munka etikai kódexével.

Kerékgyártó Tamás
intézményvezető


Utoljára frissítve: 2024 január 22. 14:12