Tovább gyarapodott a szadai bázis
Történetének legnagyobb volumenű, mintegy 9 milliárd forint értékű beruházását valósította meg a hazai tulajdonú BioTechUSA. Szadán új gyártósort helyeztek üzembe, ezáltal jelentősen megnő az előállítási kapacitás.

A BioTechUSA-cégcsoport saját tulajdonban lévő gyártóüzemeit és logisztikai központját Szadán és Dunakeszin alakította ki 45 ezer négyzetméter hasznos összterületen, 24 ezer raklaptárolási kapacitással. Itt gyártja és csomagolja termékei túlnyomó részét, évi immáron 75 millió szeletes, 20 ezer tonna poros, egymilliárd kapszulát és tablettát magában foglaló gyártási kapacitással. A világon kevés étrendkiegészítő- és speciálisélelmiszergyártó cég mondhatja el magáról, hogy saját gyártóüzeme és logisztikai központja van, ami lehetőséget ad arra, hogy a vállalat egyedi, minőségi termékeket állíthasson elő, illetve hogy a fogyasztói igényeket gyorsan, flexibilisen és magas minőségben szolgálja ki. Mindkét telephelye ugyanazon minőségirányítási és élelmiszer-biztonsági szabványoknak megfelelően működik, melyeket folyamatosan fenntart, auditál, illetve a piaci igényeknek megfelelően bővít és fejleszt. A 2024-ben üzembe helyezett, percenként akár nyolc rendelés kiszedésére képes, „árut az emberhez” elven működő automata 10 raktárrendszer után újabb jelentős beruházást valósított meg a cégcsoport. A vállalat egy, a legmodernebb technológiai és szoftveres elvárásoknak megfelelő ún. multilayer szeletet gyártó sort adott át szadai telephelyén, így a korábbi, 20 millió single layer szelet előállítására alkalmas sorukkal kiegészülve összgyártási kapacitásuk eléri az évi 75 millió szeletet. A fejlesztési projekt tervezési és kivitelezési szakasza összességében három évig tartott.
– Jelenleg teszteket végzünk, az éles gyártásra 2025 második felében kerül sor – mondta Markovics Diána, a BioTechUSA cégcsoport ellátási területekért felelős ügyvezető igazgatója. A mintegy 5,5 milliárd forintos beruházással teljesen a cég igényeire szabott gépkomplexum üzemel.
– Az első lépéstől az utolsóig robotizált, emberi beavatkozást csupán minimálisan igénylő egység különlegessége a „Barfactory” program, amely folyamatfejlesztési csapatunk házon belüli fejlesztése, és amelynek köszönhetően a szeletsor vállalatirányítási rendszerünkbe történő integrációja is megvalósult. Célunk, hogy a berendezés kapacitását és hatékonyságát maximálisan kihasználjuk, figyelembe véve a folyamatosan növekedő piaci igényeket – tette hozzá Markovics Diána.
Az új egységgel rugalmasan tudnak majd alkalmazkodni a fogyasztói elvárásokhoz: többféle töltelék, csokoládébevonat, szóróanyag, illetve massza kialakítására is lehetőség nyílik. Ez pedig nem csupán a saját termékfejlesztésben, hanem a bérgyártási konstrukciókban is komoly versenyelőnyt jelent a BioTechUSA és B2B-partnerei számára.
– Azért kezdtünk bele a fejlesztésbe, mert azt érzékeltük, hogy az ilyen típusú, komplex fehérjeszeleteket gyártó európai üzemek monopolhelyzetbe kerültek: magasabb átadási árakat diktáltak, miközben sztenderd termékeket szolgáltattak, rugalmatlan kiszolgálás mellett. Az új szeletgyártó sorral ezeket a problémákat szeretnénk megoldani a magunk és olyan más európai márkák számára, amelyeknek hozzánk hasonlóan szintén kiemelten fontos a minőség, valamint a tervezhetőség. Bérgyártási szolgáltatásunk keretében pedig szeretnék igénybe venni a szadai gyártó- és logisztikai komplexumunk nyújtotta előnyöket – mondta a beruházásról Lévai Bálint, a cégcsoport vezérigazgatója és társtulajdonosa.