Mff J Mretben

Főszereplő és megbecsült segítő is

Még egy neves sportoló lakója lett Szadának: a nemrég zárult párizsi olimpián negyedik helyet szerzett kerékpáros, Vas Kata Blanka. Egyelőre még ismerkedik a településsel, hiszen sportbeli kötelezettségei előbbre valók a felfedezésnél.

Vas Kata Blanka mondhatni teljes titokban költözött Szadára, párjával júniusban vették birtokba új családi házukat. Amennyiben mi magunk tudtuk volna, hogy egy addig neves és eredményes kerékpáros a település egyik legújabb lakója, az idei párizsi olimpiát felvezető júliusi számunkban biztosan hosszabban boncolgattuk volna az esélyeit. De nemcsak előttünk volt rejtve ez a tény, hanem több utcabeli szomszédja is csak azután eszmélt rá, hogy ki is lakik mellette, amikor az olimpia országútikerékpár-versenyének befejezése után felkapta nevét a hazai média
– joggal, hiszen végül negyedik lett, de csak néhány másodpercen múlott, hogy nem az első három hely valamelyikén végzett. A siker után ugyanis az egyik kedves barát „Gratulálunk Blanka! Az utca lakói” feliratú molinót helyezett Vasék telkének kerítésére, és több ottani lakó ezt olvasva konstatálta, ki is a legújabb szomszéd.

2024 09 2111 Szada 21 Old 01

De miért éppen Szada?

– Nagyon egyszerű a magyarázat – mondta lapunknak Vas Kata Blanka. – Az egyik ismerősünk régóta itt lakik, a párommal sokszor voltunk nála, megtetszett a közeg, éreztem, hogy nyugis hely, így az edzések és a versenyek utáni-közötti időben tökéletes a pihenésre. Másfelől közel van Budapesthez, a repülőtérhez és a Pilishez is, amely egyben nekem remek edzőterep is, így úgy vélem, összességében ideális lakóhely számomra. Ami azt illeti, a költözés óta nem is nagyon tartózkodtam itthon, hiszen az olimpiai felkészülés alatt jóformán csak aludni jártam haza. Leginkább a párom szülei és néhány barát intézték a költözés érdemi részét és a házbeli elpakolást. Az olimpia és az azt követő Tour de France-verseny után volt időm – egyhuzamban ötnél több napom – felfedezni a környéket; az utcánkat már elég jól ismerem, és azt is tudom, merre van a bolt… De ami késik, nem múlik, a közeljövőben biztosan bejárom Szada többi részét is.

Beszélgetésünk alatt jókedvűnek, kiegyensúlyozottnak tűnt. Ám néhány hete, a párizsi szoros befutó után még kissé feldúlt volt, ami érhető. „Most azért még csalódott vagyok. Nem okosnak értékelném a versenyem, sőt, utólag elég butának érzem magam. Éreztem, hogy Kristen Faulkner fog nyerni, már a verseny előtt mondogattam a többieknek, hogy ő nagy esélyes. Aztán hagytuk elmenni” – nyilatkozta akkor az M4 Sportnak.          

– A csalódás már a múlté, hamar helyre raktam magamban a negyedik helyet– jegyezte meg lapunknak. – Sőt, motivációt adott, hogy legközelebb még inkább akarjak nyerni.

Ez a „legközelebb” ugyancsak Franciaországban, néhány héttel később volt: a már említett Tour de France-verseny ötödik, 152,5 kilométeres szakaszát megnyerte, a viadal legvégén pedig összesítésben a 62. helyen végzett.

2024 09 2111 Szada 20 Old 02

– Egyáltalán nem számítottam a szakaszgyőzelemre, hiszen én elsősorban úgynevezett segítő vagyok a csapatomnál, az SD Worxnél. Itt is megvolt, hogy kit hogyan kell segítenem, és ha ez sikerül, akkor leszakadhatok, és lassan bemehetek a célba. Tettem is a dolgom, ám jött a bukás, és hirtelen egyedül maradtam a csapatból. Úgy voltam vele, hogy Faulknert most nem hagyom nyerni… – mesélt a szakaszbefutóról, a végeredményről pedig azt mondta: – Ennek nincs nagy jelentősége, hiszen alapvetően a csapattársakért vagyok, őket kell támogatnom a magam módján. Ha ez összejön és ők elérik a kitűzött célt, az siker nekem is, és a csapatnak is.

De adja magát a kérdés: nem akar esetleg segítőből előrébb lépni, hogy ő legyen a főszereplő, akit mások segítenek győzelemre?         

– Ez igazából adottságfüggő. Én most nem látom magamban azt, hogy első számú versenyző legyek. Például ilyen szerepben az időfutamokra is nagy hangsúlyt kell fektetni, abban is jónak kell lenni, viszont én az időfutamokat nem nagyon szeretem. Leginkább azért, mert túl sokat kellene foglalkozni a bringa mindenkori beállításával. Az meg nem nekem való.

2024 09 2111 Szada 20 Old 01

Azt megjegyezte, hogy csapattársai és riválisai egyaránt elismerik a képességei közül a gyorsaságát és a kitartását. Hozzátette, amikor magyar vá­lo­ga­tott­dresszben ül kerékpárra, akkor az ország első számú kerékpáros versenyzőjeként gyakorlatilag egyszemélyes csapatként (itteni főszereplőként – a szerk.) jár a világ- és kontinensbajnokságokra, olimpiákra, és e viadalokon hasznát is veszi ezen erényeinek, de mivel nincs mellette/mögötte több hasonló kvalitású magyar bringás, komolyabb taktikázásra – ami azért nagyon kell egy-egy jelentősebb országúti sikerhez – nincs lehetősége.

Vas Kata Blanka amolyan „all-round” kerékpáros volt eddig, hiszen a hegyi- és a terep-kerékpározás mellett az országúti szakágban is rendszeresen indult, egészen kiváló eredményeket elérve. Ám a jövőben a terep- és az országúti szakág marad kiválasztottként. Mint mondta, praktikus okok miatt: előbbinek inkább az őszi-téli, utóbbinak pedig a tavaszi-nyári időszakban van szezonja, így a kétféle versenyzés jól kiegészíti egymást. 

A már említett két nagy verseny és siker, illetve némi pihenés után szeptember elején újra nekiveselkedett a tréningeknek, hiszen még két komolyabb erőpróba vár rá: lapszámunk elkészítésének idején, szeptember 14-től az országúti szakág Európa-bajnokságán, majd lapszámunk megjelenése után, szeptember 22-től e szakág világbajnokságán vett/vesz részt.    

– Ha mindkettőn ki tudom hozni magamból a legjobbat, ha mindig ott tudok lenni az elején, akkor bármilyen eredmény kijöhet. Utólag majd lehet értékelni, hogy jónak vagy kevésbé jónak számít.      

Ki tudja, lehet, hogy a szomszédoknak érdemes lesz még egy molinóval készülniük a hazatérésekor…

Már mindenhol esélyes

– A női Tour de France-on elért szakaszsikerével Vas Kata Blanka gyakorlatilag megérkezett a közvetlen élvonalba – nyilatkozta Vízer Barnabás, a Magyar Kerékpáros Szövetség sportigazgatója. – Ettől kezdve a világ összes egynapos versenyének a fő esélyese, beleértve a világbajnokságot, az olimpiát, a tavaszi klasszikusokat, amelyek különösen fekszenek neki a montis és terepes múltjának köszönhetően.  

A sportigazgató szerint Vas, illetve az országúti szakágban Párizsban szintén negyedik helyezett Valter Attila egyaránt világklasszis kerékpáros, a szövetség azt szeretné, ha sikerülne hozzájuk több magyar kerekest is felzárkóztatni.

– A magyar kerékpársport óriá­si lehetőséget kapott, hogy az ő „farvizükön” a sportág szintet lépjen itthon, és nekünk az a célunk, hogy minél többen kövessék őket.

Raffai Ferenc

NÉVJEGY
Vas Kata Blanka

Születési hely, idő: Budapest, 2001. szeptember 3.
Klub: SD-Worx Protime
Edző: Szabó Ádám
Legjobb eredményei:
hegyikerékpár: olimpiai 4. (2021.), U23-as vb 2. (2020), magyar bajnok (2020, 2021, 2023), olimpiai 10. (2024);
országúti kerékpározás: időfutam, magyar bajnok (2021, 2022, 2023), mezőnyverseny, magyar bajnok (2020, 2021, 2022, 2023, 2024), U23-as Eb 6. (2020), U23-as Eb 2. (2021), vb 4. (2021), U23-as világbajnok (2023), Giro d’Italia-szakaszgyőztes (2023), olim­piai 4. (2024);
terepkerékpár: U23-as vb 2. (2020), U23-as vb 3. (2021), világkupa 5. (2021), magyar bajnok (2019, 2020, 2021, 2022, 2023), U23-as Eb 2. (2020), Eb 2. (2021), Eb 3. (2022.), világkupa-versenygyőztes (2021, Overijse).


Utoljára frissítve: 2024 szeptember 23. 11:58