Polgrmesteri Hivatal

Szada nem tartozik a problémás települések közé

Régi-új vezetője van a gödöllői rendőrségnek. Latorovszky Gábor azon típusú vezetők közé tartozik, aki szereti tudni, hogy hol, mi történik. Így a szadai helyzettel is tökéletesen tisztában van.

2023 08 2111 Szada 09

A Gödöllői Rendőrkapitányság az egyik legnagyobb rendőri szervezet a megyében, 26 település – közte Szada is – tartozik a „felügyelete” alá. Minden egyes vezetői változás természetes módon érinti ezeket a helységeket is, hiszen egy új vezető új elképzelésekkel, új módszerekkel dolgozik, amelyeknek hatásai előbb vagy utóbb érzékelhetők lesznek „lejjebb” is. Mindezt azért említjük, mert Latorovszky Gábor r. ezredes, aki eddig Pest vármegyei főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese és megbízott gödöllői kapitányságvezető is volt egyben mintegy három hónapon keresztül, június 20-tól már csak utóbbi tisztségét látja el, de véglegesítve.

– Különböző szempontokat és feltételeket figyelembe véve döntöttem úgy, hogy elfogadom a felkérést a tisztségre, és a kettős megbízatás helyett a továbbiakban csak Gödöllőre és térségére koncentrálok – mondta Latorovszky Gábor, akinek nem ismeretlen egy ilyen jelentős poszt, hiszen korábban évekig váci rendőrkapitányként is szolgált. – És megvan a szép kihívás is benne…

Mint mondta, az igazán nagy cél, hogy az országos viszonylatban szakmailag alulértékelt – és méreteiben, a hozzá tartozó település- és lakosságszámban egyaránt nagynak tekintendő – kapitányságot elismert, méltatott szervezetté alakítsa. Olyanná, hogy az itt dolgozó egyenruhás rendőrök és a nem egyenruhás alkalmazottak is egyaránt büszkék legyenek a kapitánysághoz való kötődésükre. Megjegyezte, van létszámhiány, de a feladatellátásra ez nem lesz/lehet hatással, mert szerinte az adódó ügyeket az éppen rendelkezésre álló rendőri állománnyal kell hatékonyan megoldani. Ahogy fogalmazott, intenzív kapcsolatra törekszik valamennyi önkormányzattal, helyi közterület-felügyelőkkel, polgárőrökkel, hiszen a közös együttműködések, akciók, kezdeményezések – a rendőrségi szakmai munkával, az eredményes nyomozásokkal, intézkedésekkel együtt – elősegíthetik a lakosok biztonságérzetének a javítását.

Ennek megfelelően Szadán bemutatkozó látogatáson járt már Pintér Lajos polgármesternél, illetve a helyi képviselő-testület előtt a júliusi tanácskozáson is bemutatkozott. Utóbbi során fogadta el a testület a gödöllői kapitányság Szadával kapcsolatos, 2022-ről szóló jelentését is.

– Szada közlekedési, közbiztonsági, bűnügyi szempontból szerencsére nem tartozik a problémás települések közé, de ettől még van itt tennivalónk – mondta a tavalyi évvel kapcsolatban. – Kis, kívülről aprónak tűnő dolgokkal is sokat lehet javítani. Gondolok itt például a kibertérbeli bűncselekmények „lefülelésére” vagy ezek megelőzésére, vagy adott esetben egy közúti ellenőrzésre, forgalomtechnikai beavatkozásra.

Latorovszky Gábor elmondása szerint azon típusú vezetők közé tartozik, aki szereti tudni, hogy a kapitányság illetékességi területéhez tartozó településeken és rendőrőrsökön mi történik. Így a központi irányítás híve: ha egy adott ügy, feladat azt kívánja, hogy például a veresegyházi rendőrök ne csak Szadán és környékén legyenek jelen, hanem távolabb is, akkor bizony ott kell szolgálniuk, de ha itt adódik valami kiemelt feladat, akkor mások jönnek ide segíteni.

A jelenlegi jogszabályi rendelkezések szerint 5+5 éven át lehet gödöllői rendőrkapitány. Mint mondta, ha a vezetői és munkamódszere „átmegy” a szervezeten és általa magasabb presztízsű lesz a kapitányság, akkor elérte, amire vállalkozott.    

Közlekedési helyzetkép

A néhány héttel ezelőtti budapesti, Árpád hídi halálos baleset újból ráirányította a figyelmet a közlekedésbiztonságra, illetve az illegális gyorsulási versenyekre. Latorovszky Gábor utóbbi kapcsán elmondta, a vármegyei kapitányságnak van intézkedési terve ezzel kapcsolatban, amit helyben is igyekeznek végrehajtani. Az úgynevezett traffiboxok elhelyezése pedig csak az önkormányzatok anyagi hozzájárulásán múlik. (Több mint egy éve Szadára is terveznek ilyet, a helyhatóság vizsgálja, hogyan szabadíthat fel erre forrást – a szerk.) Előbbi kapcsán megjegyezte, hogy az úgynevezett finn módszert vezette be az ittas vezetők kiszűrésére, amelynek az a lényege, hogy a félreállított és megszondáztatott sofőrök közül csak azokkal foglalkoznak tovább, akiknél jelzett a műszer; és ez a kontroll egyelőre eredményesnek is tűnik.

Megoldódott a lakásügy

Hosszú hónapokon át kiemelt szadai közügy volt a helyi körzeti megbízott rendőr lakásügye. Nos, a gödöllői kapitányság és az önkormányzat együttműködésének köszönhetően a lakhatási probléma rendeződött, Kovács Ágoston új otthonhoz jutott a nagyközségben.

Raffai Ferenc


Utoljára frissítve: 2023 augusztus 22. 12:26